VÄGEV: Martin Kupper asus kettaheites maailma hooaja edetabeliliidriks.Foto: Mati Hiis
Kergejõustik
16. märts 2015, 07:00

SÄHVATUS VÕI MEDALIKANDIDAAT: Kupper kerkis kettaheites hooaja edetabelijuhiks (6)

Kui tavaliselt oleme harjunud nägema maailma kettaheitetabelite tipus Gerd Kanteri nime, siis tänavu troonib seal uus nimi: Martin Kupper heitis Portugalis Leirias toimunud kergejõustiku heitealade talvistel Euroopa karikavõistlustel võimsa 66.67 ning asus hooaja pingerivis esimesele kohale.

66.67 on tulemus, mis on ühtlasi mehe isiklik rekord, Pekingi MMi norm, maailma hooaja tippmark kui ka Eesti läbi aegade neljas kettakaar. Igatepidi vägev saavutus, millega suvehooajale vastu minna!

"Sellist tulemust ma ei oodanud, sest alles tulin laagrist ja puhata pole saanud. Nii tehnika kui ka füüsiline vorm on varasemast paremas seisus ning ka tuul puhus soodsas suunas," kinnitas Kupper ETV spordisaatele.

Parandas rekordit üle 1,5 meetri!

Õhtulehega vestelnud Kupperi treeneri, Eesti läbi aegade edetabelis 70.82ga teist kohta hoidva Aleksander Tammerti sõnul polnud tegu sähvatusega. "Rõõm on tõdeda, et töö on läinud täkke ja ta suutis vormi olulisel võistlusel ära realiseerida. Seda enam, et see oli päris tähtis võistlus. Siit saab ainult ülespoole ronida," tõdes 2012. aasta sügisel Kupperit treenima asunud olümpiapronks.

Kupper viibis viimased viis nädalat Lõuna-Aafrika Vabariigis laagris ning treeneri sõnul polnud Euroopa karikavõistlustel isikliku rekordi püstitamine eesmärk omaette.

"Spetsiaalset ettevalmistust me ei teinud. Juhtus nii, et laagri lõpuks oli Martinil hea, kuid mitte siiski terav vorm. Ometi püstitas ta näiteks kangitreeningutel korralikke isiklikke rekordeid," tõdeb Aleksander Tammert, et purakas võis juba siis sees olla.

Peamiseks küsimärgiks oli aga Kupperi taastumine pikast lennureisist, millele järgnes sõit Euroopa teise otsa.

"Ta jõudis esmaspäeval Eestisse ning plaan oligi puhata ja lihastesse lõtvust tagasi saada. Midagi väga erilist me ei teinud," räägib Tammert, lisades, et tulemusele aitas kindlasti kaasa ka väga soodne ilm.

Pääseb tippvõistlustele

Laupäeval heitis Kupper päikesepaistelises Leirias korraliku tuulega avakatsel 62.60 ja põrutas seepeale 66.67, viies kahe aasta tagust isiklikku marki edasi meetri ja 64 sentimeetri võrra! Kuigi tema ülejäänud seeria jäi kahvatumaks: 61.65, 60.10, X, 62.69, oli vägev tormihoiatus uueks hooajaks tehtud! Teise koha sai leedulane Andrius Gudžius 65.51ga, kolmanda venelane Viktor Butenko 65.44ga.

"Täielik eliitseltskond, kes medalite eest võistleb, seal kohal küll polnud, kuid mitmele tublile mehele tegi ta ära. Võrreldes nendega on Martin suure arenguhüppe teinud," kiidab ka Tammert.

Tänu suurepärasele tulemusele pääseb eelmisel aastal Zürichi EMil suurvõistluste debüüdi teinud ja 9. koha saanud Kupper võistlema ka suurematele jõuproovidele, võib-olla isegi Teemantliiga etappidele. Suurimaks eesmärgiks on Tammerti sõnul siiski Pekingi MM ning ta usub, et sähvatuseks tulemus ei jäänud.

"Pekingis tuleb niikuinii täiega panna, ega sinna ei saa minna nalja tegema. Esmalt saame treeningrutiini taas paika ning võistlema hakkame alles paari kuu pärast. Samuti ei tohi võistlustega liiale minna – plaan on ikka Pekingis kõrgemaid kohti püüda," sõnab nõuandja.