Rain Raadik mullu suvel Hispaanias, Eesti koondise sõprusmängude aegu.Foto: Ville Arike
Korvpall
17. märts 2015, 07:00

Tiit Sokk käis Guadeloupel Rain Raadiku mängu vaatamas! (3)

Eesti korvpallikoondise peatreener Tiit Sokk ja mänedžer Keio Kuhi naasid eelmise nädala lõpus Suure Lombi tagant, kus käidi tutvumas Rauno Nurgeri ja Rain Raadiku tegemistega.

Mõlemad mehed on korvpallikoondise kandidaadid, kelle kohta Sokul ühel või teisel põhjusel kõige vähem infot. Sokk tõdes, et paljuski võib jääda reisiga rahule, ehkki näiteks Nurgeri mänguaeg jäi tema silma all kasinaks.

Raadik viskab, söödab ja nopib lauda

Alustame eksootilisemast kohast, Kariibi mere saarelt Guadeloupelt, kuhu siirdus selleks hooajaks mängima Rain Raadik. „Kui Nurgeri kohta oligi veel olemas iga mängu statistika ja mõni video, siis Raadiku kohta mitte ühtegi infokildu," märkis Sokk.

Ja tutvustas eksootilisel saarel nähtut. „Liigasse kuulub 11 võistkonda ja tase on päris korralik. Raadik on oma tiimis üks valge mees kümne mustanahalise seas. Aga põhijõud, mängul üle 30 minuti platsil. Nende klubi on võitnud kõik mängud. Nähtud kohtumises tegi Raadik väga hea partii – paarkümmend punkti, üle kümne lauapalli. Kas söötude arvuga kolmikduubel tuli kokku või mitte, ma ei tea, aga ta ju loeb mängu ja pani söötu küll. Korvpalli mõttes on temaga okei, olin valmis hullemaks," muigas Sokk.

Kuidas paistis Raadiku füüsis võrreldes mullu suvega? „Eks ühe mängu põhjal ole raskevõitu hinnata. Ühel hetkel ta paistis väsinum, aga arvestagem asjaoluga, et saalis konditsioneeri pole ja seal on päris palav. Niimoodi on 35 minutit keeruline vastu pidada. Igatahes lubas mees pöörata tähelepanu sellele, et ta saaks suveks end veelgi paremasse vormi."

Kõik ei sõltu Nurgerist endast

Nurgeri koduülikool Wichita State pidas kümmekonna päeva eest Missouri Valley konverentsi finaalturniiri. Võidukas veerandfinaalis Lõuna-Illinoisiga pääses Nurger väljakule üheks minutiks, päev hiljem poolfinaali kaotusmängus Illinoisi St Redbirdsiga jäi sootuks pingile.

„Põhieesmärk oli saavutada Nurgeriga kontakt ning teadvustada, millised on tema mõtted ja soovid. Mõistagi näha teda ka väljakul. Paraku oli ta olnud enne võistlust mitu nädalat haige ega harjutanud. Eks ülikoolis ole ka hierarhia paigas, mängud üliotsustavad ja treeneritel keeruline olukord. Ju poissi ei usaldatud," tõdes Sokk.

Küll sai ta teada, et Nurger on täis tahtmist esindada suvel Eestit universiaadikoondises ning seejärel valmis võitlema meeste koondise laagris koha eest EM-meeskonnas. „Universiaadikoondises oleks Nurger 30-minutilise mänguajaga põhimees. Siin paraku ei loe ainult meie tahtmine. Ülikoolil on suvel omad programmid ja kui tahta edaspidi suuremat mänguaega, on teoreetiliselt parem need kaasa teha. Rääkisin ka Nurgeri kooli treeneritega sel teemal, kuid peatreener oli jäänud haigeks, tema otsustab, ja keegi ei julgenud meile otseselt midagi öelda."

Teise NCAAs mängiva koondise kandidaadi Janari Jõesaare juurest ei hakatud läbi sõitma, sest too mees osales eelmisel suvel koondise laagrites ja mängudes ning Soku sõnul on temast selge pilt olemas.