Koduväljakul peetud Meistrite liiga 1/8-finaali avamatšis kaotas Londoni Arsenal AS Monacole 1:3.Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA
Meistrite liiga blogi
17. märts 2015, 11:43

Toomas Vara | Arsenali võit Monaco üle paneks Antti Kammistet Ivo Linnale üllatust valmistama (2)

Jalgpalli Meistrite liiga 1/8-finaalide tänastes kordusmängudes on vastamisi Monaco – Arsenal (avamäng 3:1) ja Madridi Atletico - Leverkuseni Bayer (0:1). Viasar Sport Balticu jalgpallikommentaator Toomas Vara arvab tänastest matšidest nii:

Viasat Sport Baltic: Monaco - Arsenal

West Ham United oli enne jõule Inglismaal Premier League´i tabelis kõrgel 4ndal ehk Meistrite liigasse viival kohal. Peale seda on järgnevad 12 mängu mängitud masendava saldoga 1-5-6 ehk juurde on saadud närused 8 punkti. Selg ees tullakse vastu tabeli alumise otsa rakettidele nagu näiteks Newcastle, ja suure tõenäosusega lõpetataksegi kaugel-kaugel tippudest.

Ah, et miks võtsin jutuks selle Londoni klubi, kellel pole hetkel ega lähemas tulevikus Euroopa tippsarjaga miskit pistmist? Seepärast, et laupäeval mängis tänase telemängu üks osaline Arsenal koduväljakul just West Ham´i vastu ja võitis igati ilusa mänguga 3:0. Kena ju. See on täpselt selline tulemus, millega Põhja-Londoni klubi saaks esimese mängu õnnetu tulemuse heaks teha ja viiks neid kaheksa parema hulka.

Aga Monaco pole West Ham. Nii et ainult kõige paadunumad fännid usuvad päriselt, et Arsene Wengeri hoolealused suudavad kodus saadud 1:3 kaotuse teisipäeva õhtul Monacos Louis II staadionil sama või parema skooriga heaks teha.

Nende naiivsete hulgas on kindlasti ka Eesti kõige kuulsam Arsenali fänn Antti Kammiste, kes ütles, et kui Arsenal võidab skooriga, mis viib nad kaheksa parema hulka, siis ta on nõus Õllesummeril kikilipsu laulus kolm esimest akordi valesti mängima ilma Ivo Linnat hoiatamata. Ühesõnaga, tasub loota, et Arsenal suudab korda saata väikese ime.

Seda mängu peavad vaatama ka koduperenaised, kes muidu jalgpalli ei jälgi aga kellele meeldib kaasa elada vapratele ja ilusatele. Moodne Euroopa tippjalgpall on rahaga immutatud, aga teisipäeva õhtul Monaco kodustaadionil ületab rikaste inimeste kontsentratsioon ühe ruutkilomeetri kohta kõik rekordid. Stade Louis II-le mahub Meistrite liiga mängul alla 18 000 pealtvaataja.

Neist umbes veerand on ilmselt klubi peamise omaniku, Forbes´i rikaste värskeimas edatbelis 156. kohal oleva, Dmitry Rybolovlevi sõbrad ja sugulased. Ülejäänud osa tribüünidest täidavad kohalikud. Aga need on tegelased, kes jaksavad osta pileti hinnaga, mille eest meil siin saaks osta terve Hiiumaa. See seltskond tuleb õhtul nautima Monaco kaheksa parema hulka jõudmist.

Muide, see oleks esimest korda peale 2003-2004 hooaega. Mäletate, tookord jõudis AS Monaco legendaarse Didier Deschamps´i käe all lõpuks finaali välja. Seekord on Berliini jõudmine ehk veidi palju tahetud, aga miks mitte näiteks poolfinaal?

Usun, et Arsenal üritab, aga viik neid edasi ei vii. 1:1 või 2:2. Vahet pole.

TV6: Madridi Atletico – Leverkuseni Bayer 04

Kui tänapäeval tuleks seltskond tabletitehases töötavaid spordisõpru kokku ja otsustaks sportima hakata, siis tunduks see meile pehmelt öeldes kahtlane. Pigem tekiks kiusatus helistada Kristjan Portile või krimireporter Risto Berendsonile (kes muide mängib vabal ajal täiesti arvestataval tasemel Saaremaa maakondade meistrikatel keeglit ja vibu). Tallinna Farmaatsiatehase FC oleks iseenesest tore nimi kõigi maailma vutikommentaatorite suul, aga mõned lumealade tegelased ilmselt solvuksid kui jalgpall nende mängumaale trügiks.

Aga Leverkuseni Bayer´i jalgpalliklubi sündis tõepoolest just Bayeri ravimitehase meeskonnana. Tookord oli selline asi legaalne. Aasta oli siis 1904. 111 aastat hiljem loodab see Saksa sats korrata 2001-2002 aasta saavutust, kui jõuti Meistrite liiga finaali ja teel sinna alistati teiste hulgas Barcelona, Juventus, Liverpool ja Manchester United (tookord mängiti kaks korda alagrupis).

Enamusel meist on sidemed selle saksa klubiga pehmelt öeldes ähmased. Aga kui meenutada, et klubi peatreeneriks oli vaid aasta tagasi Soome jalgpallilegend Sami Hyypiä, siis võiks ju poole valimine veidi lihtsam olla?

Atletico tutvustamist ei vaja. Nii eelmisel kui sel hooajal on näidatud mängu, mis võib Diego Simeone mehed viia sama kaugele ja kaugemalegi kui aasta tagasi. Minu arvates ongi nemad selles paaris endiselt favoriidid kuigi esimene mäng kaotati Leverkusenis 0:1.

Ja arvan, et Simeone vääriks kindlasti treenerina Meistrite liiga karikat. Mees, kes viis Atletico elmisel hooajal Barca ja Reali ees Hispaania meistritiitlini ja Meistrite liiga finaali, võiks äkki sel aastal oma õiglase tasu kätte saada? Atletico on teinud La Ligas kolm viiki järjest. Aga ma arvan, et see mäng viiki ei jää ja Hispaania klubi võidab 2:0 või 3:0.

Kuna Monacos toimuv mäng on taaskord hüvastijätt Briti jalgpalliga, siis lohutuseks lugu bändilt, kes tuleb suvel Salacgrivasse. Lugu, mille Premieri fännid igal juhul ära tunnevad: