Paulius JankunasFoto: ANDREJ ISAKOVIC
Spordiblogi
18. märts 2015, 12:00

Ville Arike | Euroliiga korvpall: 7 meeskonda ühe võidu sees!

Kevad läheneb ja see tähendab, et korvpalliliigad jõuavad kõikjal kulminatsioonini. Põhiturniirid on lõpusirgel ja selgitatakse play-off'i pääsejaid. Kui omad on keset kõige suuremat möllu, pakub see põnevust ja lisapinget!

Nii on juba mitu nädalat ülipõnev tabeliseis näiteks VTB Ühisliigas, kus jätkuvalt püsib mängus BC Kalev/Cramo. Sama saab öelda Sten-Timmu Soku, Üllar Kerde ja Venemaa Superliiga kohta. Ning Euroliigas lõppesid kõik mängud tulemustega, mis muutsid vahegruppide tabeliseisud enne nelja viimast vooru kaasahaaravaks.

Siingi on oma mees mängus – Siim-Sander Vene aitas Kaunase Žalgirisel saada 76:70 jagu Ateena Panathinaikosest. Kui laias laastus sai Vene „number nelja" kohal kolmandiku ja Paulius Jankunas kaks kolmandikku mänguajast, siis märgiline on asjaolu, et viimasel minutil saatis peatreener Gintaras Krapikas olukordades, kus meeskond pidi kaitses mängima, väljakule just Vene.

Leedu meister sai Euroliigas oma sajanda võidu, Panathinaikosest oldi üle esimest korda pärast 11aastast vaheaega. Nende, statistikute poolt välja toodud ilusate arvude kõrval on tähtsam teadmine, et turniiritabelis jõuti play-off'i kohast ühe võidu kaugusele.
Tabelinaabrite mängudel on teatavasti topelttähtsus. E-vahegrupis on 4. kohal asuval Panathinaikosel 10 mängu järel 5, Žalgirisel ja Berliini Albal 4 võitu. Alba käis viimati Madridi Reali saunas.

Ikkagi vajab Žalgiris edasipääsuks väiksemat sorti imet, sest Kreeka suurklubiga on omavahelised mängud miinuses, mis tähendab, et tollest tuleb saada vähemalt kaks võitu rohkem. Üle ei jää muud, kui järgmistes voorudes seljatada esmalt võõrsil Tel Avivi Maccabi ja seejärel kodus Barcelona, kes asuvad vastavalt kolmandal ja teisel kohal...
Veelgi ägedamaks muutus aga olukord F-grupis, kus kõik mängud tegid tabeliseisu põnevamaks.

Alustuseks kaotas neljandat kohta jagav Vitoria Kutxa Laboral võõrsil Nižni Novgorodile 85:89 ja lasi tolle endast ühe võidu kaugusele. Seejärel tähendas Istanbuli Anadolu Efese kaotus Moskva CSKA-le, et 4.-5. koha meeskondadel on jätkuvalt 4 võitu, 6.-7. kohal aga 3. Veidi eespool on Viroria ja Efes, nende kannul tihedalt Nižni ja Milano Emporio Armani, kelle ridades sai oma esimese võidu Euroliigas Frank Elegar (90:86 Malagaga).

Vähem põnev pole tipus. Istanbuli Fenerbahce Ülker oli 73:64 üle Pireuse Olympiacosest ning nüüd on neil mõlemal ja CSKA-l võrdselt 8 võitu. Edasi pääsenud on nad kõik, kuid nüüd käib mäng selle peale, millised kaks meeskonda saavad veerandfinaaliks koduväljakueelise.

Kahe vahegrupi peale kokku on viimaste play-off-kohtade heitluses sisuliselt 7 meeskonda ühe võidu sees, nii et loodetavasti säilib pinge ka nelja järgmise nädala jooksul ja näeme dramaatilisi lõpplahendusi.