Igor Tšikinjov vaatab, mida teevad hoolealused Nikolai Novosjolov (vasakul), Marno Allika ja Peeter Turnau. Foto: TIINA KÕRTSINI
Vehklemine
20. märts 2015, 07:00

Igor Tšikinjov: Novosjolovi jaoks oleks maailma edetabeli 16 seast välja kukkumine katastroof

Kui Eesti naisepeevehklemises on õitseng, siis meestel on hoopis teine seis: otsitakse inimesi, kes saaksid võistkonna moodustada. "Meil on põhimõtteliselt viis koondisekandidaati: Nikolai Novosjolov, Sten Priinits, Marko Allika, Peeter Turnau, Jüri Salm. Kuid igaühel neist on oma probleemid, seega täiskomplektis ma kindel pole," sõnas treener Igor Tšikinjov.

Viimane omavaheline jõuproov, nädalavahetusel peetud Tallinna lahtised meistrivõistlused näitasid, et oma positsioonis ei saagi keegi kindel olla: 20aastane Turnau alistas poolfinaalis kahekordse maailmameistri Novosjolovi. Veerandfinaalis oli Novosjolov konkurentsist välja lülitanud kolleeg Priinitsa.

Tšikinjov võrdles Õhtulehele kolme epeevehklejat. "Peeter on tubli, aga tema suurim vaenlane on tervis. Leppisime tema isaga kokku, et põhirõhu panevad nad aprillis toimuvateks Eesti meistrivõistlusteks. Tema puhul ei oota ma mingeid punkte ega kohti, vaid võtame ta hea meelega võistkonda. Näen, et ta on õigel teel ning tal on töötahet ja võitlusvaimu, mis tippujõudmisel olema peab," selgitab Tšikinjov.

Eesti esinumber Novosjolov, kelle eelmine hooaeg läks täielikult aia taha, on tagasiteel. "Tema vehklemine kõigub üles-alla. Kui Steni vastu võitles ta väga ilusti, siis Peetri vastu läks ta närvi. Tahaks, et ta pärast mõõnaperioodi oma rütmi leiaks," tõdeb Tšikinjov. Kas vahepeal riigikogusse pürginud Novosjolovit poliitika segama ei hakanud? "Mina seda teemat puudutanud pole. Tema on seni oma tööd hästi teinud. Embrich on ju ka Tallinna volikogus, teda see seganud pole," muigas Tsikinjov.

Nädalavahetusel peetaval Budapesti GP-etapil on Novosjolovil vaja usinasti punkte koguda: nimelt asendab Ungari võistlus maailma edetabelis eelmisel aastal toimunud Vancouveri MK-etappi, kus mees sai teise koha. "Siin on vaja vaeva näha, muidu ta kukub 16 hulgast välja. Minu arvates pole see kõige hullem, aga tema jaoks on alagrupiturniirilt vehklema hakata katastroof," räägib Tšikinjov.

Samuti üritab 16 parema sekka mullu MMil 8. koha saanud Sten Priinits. Hetkel on ta maailma edetabelis 21. "250-300 vehkleja seas on esimesel päeval põhiturniirile rabelemine väga raske. Sten hakkas vahepeal mõtlema, et ta on tipule nii lähedal ning see ajas teda vaimselt segadusse. Siis juhtubki see, et mõnes matšis on ta tippvehkleja, mõnes kui algaja! Tõde on see, et viis kohta kõrgemale tõusta on kümme korda raskem, kui 121. kohalt tõusta 21. Ma olen kogu aeg rääkinud, et tema tulemused pole olnud juhuslikud. Vastasedki juba vaatavad, kes ta on," kiidab Tšikinjov.

Pärast Budapesti GP-etappi lähevad epeevehklejad väikesele puhkusele. Eesti meistrivõistlused toimuvad 18.-19. aprillil ning pärast seda algab juba olümpiatsükkel.