Pärnu Linnameeskonna keskkaitsja Karl Palatu rõõmustab 2. voorus Tartu Tammeka üle saavutatud 4:2 võidu üle. Sportliku vaatemängu mõttes on tegu senise Premium liiga hooaja parima matšiga ning põnevust lubab ka laupäevane Pärnu - Paide duell.Foto: Martin Šmutov
Spordiblogi
20. märts 2015, 12:53

Ott Järvela | Jalgpalliliiga 3. vooru ennustus + veel kord Infoneti särgiskandaalist (3)

Jalgpalli Eesti meistriliiga 3. voorus näeb käimasoleval hooajal esimest korda matši, kus vastamisi mullu esineliku moodustanud klubid - vooru viimases, laupäeval Lillekülas 16.30 algavas matšis võõrustab mullune pronks Tallinna Flora sügisel hõbemedali võitnud Sillamäe Kalevit.

Enne ennustuste juurde minemist klaarin ära eelmisest nädalavahetusest üles jäänud saba, mis puudutab kohtumises FC Infonet - FC Flora aset leidnud särgiskandaali, mille kohta kirjutasin nädala eest artikli "Kohtunike skandaalne ja ebasportlik käitumine Flora – Infonet matšis kahjustas Premium liiga sportlikku usaldusväärsust".

Olen nädala jooksul saanud erinevate meediumite ja kanalite kaudu väga erinevat tagasisidet, mis kokku tekitasid tahtmise neli asja (veel kord) kirja panna:

1) Kohtunike töö Nikolai Mašitševi särgijuhtumi lahendamisel oli totaalselt ebaõnnestunud, sest nende tegutsemine ja tegutsemata jätmine tekitas Infonetis mulje, et kui neil varusärki pole, tuleb Mašitšev välja vahetada. Kuus kohtunikku ei suutnud Infoneti pingile edastada sõnumit, et pange talle näiteks mõne varumehe särk selga vms.

Lisaks ei oleks olnud mingi probleem, kui Mašitšev mänginuks ilma numbrita särgiga. Seniks kuni sääraseid mängijaid on platsil vaid üks, pole probleemi, sest kõik Infoneti 11 mängijat olnuksid eristatavad (probleem tekiks, kui numbrita särke oleks platsil kaks või rohkem). Kohtunikud seadsid esmaseks bürokraatia, mitte jalgpalli. See on vale. Alati.

2) Infoneti käitumine oli saamatu. Nädal varem oli esiliiga 1. vooru mängus ühte duubelmeeskonna mängijat tabanud sama probleem, millest ei suudetud järeldusi teha.

3) Flora oli olukorras täpselt samasugune ohver nagu Infonet (oli sunnitud kohtunike saamatuse tõttu võtmemängija välja vahetama), Levadia, Kalju või Sillamäe (nende medalirivaal Flora sai võidu kätte ilmselt hõlpsamalt kui saanuks Mašitševiga mänginud Infoneti vastu). Florast teeb ohvri tõik, et võidul on neist täiesti sõltumatul põhjusel plekk küljes.

See kõik pole ühestki otsast sportlik ja olnuks välditav, kui kohtunikud käitunuksid intsidenti lahendades sportlikku tõde silmas pidades. Ja just see, et kogu jama olnuks niivõrd lihtsasti välditav, ajabki marru. Aga inimesed, kes ajavad juttu, nagu olnuks juhtunu Flora soosimise Eesti Jalgpalli Liidu poolt, on pahatahtlikud ja/või ebapädevad.

4) Jään enda juurde, et olnuks hea, kui Infonet esitanuks protesti, sest see tähendanuks asja ametlikku menetlust. Praegu seda ei toimunud, sest puudus alus.

* * *

Aga aitab nüüd särgist ja ennustame 3. vooru mängude tulemusi. Hooaja senisest 10 mängust olen koguni 4 puhul täpse skoori ära ennustanud (kihlveokontorites tagaks säärane tabavusprotsent väga soliidse plussi!) + veel 2 mängul õige tulemuse.

Narva Trans – Tallinna Infonet 0:1

Transi esitus eelmisel laupäeval Levadia vastu oli igatpidi sümpaatne. Aleksei Jagudini meeskond mängis innustunult, hoolikalt ja targalt. Kõik see on Transi mängust eelmisel kahel hooajal reeglina puudunud. Pikalt maksis Eesti kõrgliigas rusikareegel, et Tallinna tippklubide kõige ebameeldivam reisisihtkoht oli Narva.

Pikk sõit, vastas kogenud mängijad, konarlik plats. Kõik see kujutas korralikku kondiproovi, mille läbimine oli Eesti meistritiitli võitmise vältimatu eeldus. Sillamäest ebamugavamaks Narva tänavu pigem ei tõuse, aga kõva pusimine ootab kõiki Transi külalisi küll.

Infonetti usun aga Narvast napi võiduga naasvat. Ärgem unustagem, et kahes esimeses voorus mängiti kahe peamise tiitlinõudlejaga (Levadiaga 0:0, Floraga 0:2) ning kuigi punkt neist kahest mängust pole hea saak, pole see ka totaalne põrumine.

Nõmme Kalju - Viljandi Tulevik 3:0

Kolm on kohtu seadus ja ma ei näe põhjust, miks ei peaks Nõmme Kalju võtma kolmandat järjestikust 3:0 võitu. Nende ründejõus pole kahtlust – Ats Purje ja Vladimir Voskoboinikovi pakutav kvaliteet on kõrge. Allan-Axel Kimbaloula kiirus annab Kalju rünnakule veel ühe mõõtme ja vahetusest sekkuv Tarmo Neemelo on Eesti kõrgliigas Jõud suure J-ga.

Tulevikul napib kvaliteeti medalinõudlejatele korraliku vastupanu osutamiseks, aga pole halba heata – mängud Floraga (0:3), Sillamäega (0:2) ja nüüd Kaljuga kujutavad head karastust matšideks, kus punktide hankimine palju reaalsem.

Tallinna Levadia - Tartu Tammeka 3:0

Levadia start on äpardunud. Kui 0:0 viik Infonetiga oli mõistetav, siis kombineerituna nädal hiljem Transiga tehtud 1:1 viigiga enam mitte. Võrdluses Floraga on loovutatud juba neli punkti, mis maksavad praegu täpselt sama palju kui oktoobris. Kui Tammekat ei võideta, siis oleks käes kriis.

Kaljule 0:3 ja Pärnule 2:4 kaotanud Tammeka taha koperdamise ohtu ma siiski ei näe. Tartlastel on kaitsega suured probleemid ning Levadia ründeliin eesotsas Kaimar Saagiga saab neist võitu.

Pärnu Linnameeskond – Paide Linnameeskond 1:1

Nagu neljapäeva hommikul Terevisioonis ütlesin, Pärnu – Tammeka 2:4 on minu silmis senise Premium liiga hooaja hittmäng. Ning too võimas emotsioon muudab väga oodatuks ja põnevaks ka duelli Pärnu – Paide. Ennustasin hooaja eel, et Paide tänavuseks saatuseks on pigem kemplus Tartu-Pärnu-Viljandiga, mitte esiviisiku ohustamine. Mäng Pärnuga on Paide jaoks hooaja esimene duell mõne Liivimaa kubermangu esindajaga. Ennustan võitluslikku viiki.

Tallinna Flora - Sillamäe Kalev 2:0

Flora esitus kahes esimeses voorus on olnud muljetavaldav. Eelkõige põhjusel, et võidud on võetud esitustega, kus leidub kõvasti parandamisruumi. Lihtsaid sööduvigu esines viimati Infoneti vastu lubamatult palju, ent samas ei tohi kiitmata jätta kiireid üleminekuid kaitsest rünnakule.

Flora mängust kumab selgelt läbi, et nad on Tallinna neljast tippklubist ainuke, kelle ridades ei toimunud kahe hooaja vahel suuri muudatusi. Nende mäng on praegu kõige terviklikum ja ladusam, Levadia, Kalju ja Infonet peavad rohkem kangutama.

Sillamäe on saanud jagu Paidest ja Viljandist, aga jään selle juurde, mida ütlesin hooaja eel – medali võitmiseks on idavirulased kaotanud talvega liiga palju liidreid (väravavaht Mihhail Lavrentjev, poolkaitsja Nikolai Mašitšev, ründaja Jevgeni Kabajev).