MEHINE MÄNG: Episood eelmisel laupäeval peetud Inglismaa – Šotimaa ragbimatšist. Väljakul rapitakse üksteist kõvasti ja isuga, aga seejuures jäädakse alati džentelmenideks.Foto: Reuters / Scanpix
Spordivaria
21. märts 2015, 08:00

Lopergune ragbipall kui Ühendkuningriigi koospüsimise garant (1)

"Vale kujuga pallist räägid!" hõikab Eesti Ragbiliidu president Tim Shepherd valjuhäälselt, kui kuuleb, et Inglismaa – Šotimaa ragbimatši ajal asub samas pubis istuv seltskond arutama Chelsea jalgpallimeeskonna hädasid ja rõõme. Üllas ragbiõhkkonnas ei passi ju labasest jalgpallist rääkida.

Ragbi ja jalgpalli võrdlemisest siiski pääsu pole. Enamasti võtab ragbirahvas selle (sõltumata sellest, kas juttu aetakse Austraalias, Argentiinas, Inglismaal või Eestis) ise jutuks, sest nad on väga uhked kõige üle, mis neid ümmarguse palliga mängust (jalgpalli õige nimega nimetamisest sageli hoidutakse – toim) eristab.

"Ragbi on väga tugevat füüsilist kontakti kätkev spordiala, aga kogu vägivald jääb alati väljakule ja ei kandu kunagi tribüünidele. Olgu mäng ükskõik kui tähtis, istuvad meeskondade poolehoidjad tribüünil alati läbisegi ning sellest ei teki kunagi mingeid probleeme. Ragbihuligaane pole. Austus teiste mängijate, fännide ja eriti just kohtunike vastu on ragbi võtmekomponent," räägib Shepherd varjamatu uhkustundega.

Ragbis ei vaenata ega peeta vimma

Eelmisel nädalal kohtusid jalgpalli Meistrite liiga 1/8-finaalmatšis Londoni Chelsea ja Pariis Saint-Germain ning terve maailm nägi, kuidas Chelsea meeskond kogunes kohtuniku ümber nõudma Zlatan Ibrahimovici eemaldamist. Ragbis kohtuvad täna Inglismaa ja Prantsusmaa rahvuskoondised mängus, mis otsustab tänavuse Euroopa parima meeskonna tiitli, ent vaatamata tohutult kõrgetele panustele on igasugune kohtuniku otsuse vastu protesteerimine välistatud.

Ragbis lihtsalt nii ei tehta, sest seda mängivad džentelmenid. Jalgpallifänni jaoks on vaatepilt, kus punase kaardi saanud mängija arusaamise märgiks noogutab ja siis platsilt minema sammub, ilma et ükski ta kaaslane kohtuniku peale karjuks, väga värskendav vaatepilt.

Inglismaa ja Prantsusmaa kohtuvad igakevadise Six Nationsi turniiri raames. Tegu on Euroopa kuue tugevama ragbiriigi (Inglismaa, Šotimaa, Iirimaa, Wales, Prantsusmaa ja Itaalia) osalusel peetava võistlusega, mille toimumine aitab Shepherdi kinnitusel muu hulgas oluliselt kaasa, et Elizabeth II valitsetav Ühendkuningriik ikka kenasti koos püsiks.

"Six Nations toimub igal aastal ja BBC esimene kanal (brittide analoog ETV-le – toim) näitab kõiki mänge otseülekandes. Ragbimatšide ülekande nägemine on justkui kinnitus, et kõik on endiselt hästi ja korras. Six Nations on festival, mis kinnitab, et kuningriik töötab!

Tippturniir aitab ka Eesti ragbit

Samuti toimib ragbi kuningriigi erinevate osade ühendaja, mitte lahutajana (erinevalt jalgpallist, kus näiteks Inglismaa – Šotimaa kohtumised Ühendkuningriigi politsei alati tugevalt muretsema panevad – toim). Inglased on šotlastega ajaloo jooksul mitmeid sõdu maha pidanud, aga ragbi ei lase end nendest ajalooepisoodidest segada," räägib Shepherd.

Eetriaeg BBC põhikanalil tähendab, et Six Nations on Suurbritannias praegu keskne spordisündmus. Eriti täna, kui toimub meistrivõistluste viimane voor, mille eel omavad võidušanssi nii Inglismaa, Iirimaa, Wales kui ka Prantsusmaa.

Shepherdi kinnitusel turgutab võistlus ka maailma tillemaid ragbikantse, sealhulgas Eestit. "Meie koondislaste jaoks on Six Nationsi jälgimine rituaal, mis annab eesootavaks hooajaks kirge ja motivatsiooni. MMi tuleb oodata neli aastat, aga Six Nations mängitakse igal kevadel," lausub Shepherd.