Grete Gaim.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Spordiblogi
23. märts 2015, 07:01

Deivil Tserp: kui raha napib, pole mõtet seda põletada (11)

Rahanappusest Eestis (tipp)spordis on viimasel ajal kirjutatud väga palju. Valdavalt ikka murelikus toonis, sest mitmed meie senised kulutusalad vaaguvad hinge ja päästeinglit ei paista kuskilt.

Äsja lõpetasid hooaja laskesuusatajad, kelle majanduslikest raskustest on meedias vaat et kõige rohkem juttu olnud. Kriitikanooled on õigustatult tabanud alaliidu juhte, kes pole suutnud võimekatele noortele sportlastele piisavalt toetajaid leida. Ja riik on käitunud nagu sõge Mogri Märt.

Paraku tundub, et alati ei ole osatud seda vähestki raha otstarbekalt kasutada. Selles mõttes on kurvastav näide kolm talve tagasi noorte maailmameistrivõistlustel 10 km jälitussõidus maailmameistriks kroonitud Grete Gaim.

Tuleb tunnistada, et seni tundus ta siinkirjutajale igati tubli ja nutikas neiu, keda võis nimetada põnevaks inimeseks. Meenutagem kas või tema värvikaid intervjuusid, milles ta pajatas siirast huvist lahata laipu.

Pärast mullust Sotši olümpiat, kui Gaim jõudis maailma meediasse oma eriliste zombieläätsedega, otsustas 21aastane sportlane teha kannapöörde ja minna Norrasse harjutama. Tänu erilisele pealehakkamisele suutis ta leida sponsorid, kes aitasid ilusa eesmärgi teostada.

Kahjuks sai liigne tahtmine tippupürgijale saatuslikuks. Hooaja tähtsaimateks etteasteteks – eelkõige koduseks EMiks – oli Gaim täiesti kustunud. Samas pole see etteheide! Olgem ausad, sarnaselt on puusse pannud palju suuremate kogemustega laskesuusatajad. Samas peaks Gaim kindlasti tegema põhjaliku analüüsi, mis siis ikkagi valesti läks. Ja oleks üpris loogiline, et kogu teave jõuaks ala peatreenerile Janno Prantsile.

Kui Gaim eelmisel suvel Norrasse minekut Õhtulehele kommenteeris, osutas ta alaliidu kehvale majanduslikule seisule.

"Ma ei saanud ju käed rüpes istuma jääda. Kas otsus oli õige või vale, näitab muidugi tulevik, kuid arvan, et see oli õige tegu," rääkis ta toona. Ja kiikas lootusrikkalt talve poole: "Hästi tahaks esineda Otepääl toimuval EMil, MMilgi võiks senist parimat kohta tugevalt parandada. MK-sarjas loodan koguda palju rohkem punkte kui eelmisel talvel."

Trondheimi siirdumine ei pruukinud olla vale otsus. Kui Gaim suudab tänavustest vigadest õiged järeldused teha, võib ta loodetud arenguhüppe sooritada juba järgmisel talvel.

Taunimisväärne on aga Gaimi otsus lennata keset hooaega Austraaliasse nii–öelda patareisid laadima. Kui vorm on kehv, tuleb olukorra parandamiseks otsida mõistlikke lahendusi. Ent noor sportlane tegeles rahapõletamisega, sest maakera kuklapoolele reisimine pole just kõige odavam tegevus. Kindlasti oli piigal Austraalias lõbus, millest andsid aimu Instagrami postitatud pildid. Kuid otstarbekam olnuks raha investeerida uue hooaja ettevalmistusse.

Karta on, et Gaimi Austraaliasse põikamine torkas silma ka mõnele laskesuusatamise võimalikule sponsorile, kellele sportlase selline tegu ei meeldinud ning ala arenguks kavandatud eurod võivad hoopis saamata jääda.