LUUPAINAJA: Robert Heleniuse kõvad löögid saatsid ungarlasest vastase juba 24 sekundiga esimest korda põrandale. Foto: Mati Hiis
Spordivaria
23. märts 2015, 07:00

Robert Heleniuse kähkukas aitab Eesti poksijad Rio olümpiale? (1)

Loodetavasti on olümpiapoksi tähtsad ninad suured Robert Heleniuse fännid – Soome raskekaaluässa Tallinnas peetud tagasitulekumatši suur eesmärk oli meelitada siia Rio mängude kvalifikatsiooniturniir.

Laupäeval kõlas Tallinna Tondiraba hallis heledaid lakse – toimus suurim Eesti pinnal peetud poksiturniir Estonian Boxing Night. Kuigi võistluskaar-dile mahtus ohtralt ka Maarjamaa sportlasi, ei mänginud eestlased esimest viiulit: põnevaimas kohtumises alistas soomlane Janne Borsmann pärast kuueraundilist kompromissitut poolraskekaalupoksi kohtunike häältega 2:1 valgevenelase Ruslan Rocivichi, õhtu viimases kohtumises kaitses WBO keskkaalu Euroopa meistritiitlit varem Eesti koondistki esindanud venelane Artur Akavov ning üle kahe aasta astus taas ringi Soome raskekaalukangelane Robert Helenius.

Põhjala Luupainaja hüüdnime kandva Heleniuse tagasitulekumatš oli ka õhtu emotsionaalne tipphetk: enne võistluspausi poksimaailma kuningliku kategooria absoluutsesse tippu kuulunud soomlane otsustas alustada jahti maailmameistritiitlile just Tallinnast ning ligi pool hinnanguliselt 2000pealisest publikust oli Soomest kohale tulnud just tema pärast.

Minutiga õhtule

Kõik senipeetud 19 duelli võitnud Heleniusele pakuti esimeseks matšiks ka kõvemaid konkurente, ent soomlane astus lõpuks ringi ungarlase Andras Csomori vastu. Tema saldo oli 11 võitu, 4 kaotust. Klassivahe oli mäekõrgune – Helenius saatis juba 24 sekundil Csomori esimest korda ringi põrandale, surus ta seejärel nurka ning kohtunikul polnud muud valikut, kui täpselt minut pärase esimese raundi algust kohtumine haakide turmtule tõttu lõppenuks kuulutada.

Ratsionaalselt võttes oli taoline kiire lõpp nördimus, sest nagu Helenius isegi vabandas, pidi matš ju kestma kuus raundi. "Aga ma olin kaks aastat ringist eemal ega suutnud end tagasi hoida," selgitas soomlane kiiret knockout’i. Ja publik nõustus – pettumust vaid minut kestnud matši kohta polnud ja emotsioon saalis oli ühtne: pange tähele, Helenius on tagasi!

Loodetavasti panid seda tähele ka rahvusvahelise alaliidu AIBA tähtsad tegelinskid. Mitte et neil oleks Heleniusega suurt pistmist – tema on profisportlane ja poksiliidu võimu alt väljas. Küll aga on AIBA-l vaja arvestada nelja Eesti poksijaga, kes soovivad pääseda Rio olümpiale.

Eestlaste Rio-lootus

"Andrei Hartšenko, Kaupo Arro, kes ei saanud täna (laupäeval – toim) vigastuse tõttu poksida, poolraskekaalus Ainar Karlson ja raskekaalus Rain

Karlson – see on esitiim, kes praegu olümpia poole pürib," loetles Eesti koondise peatreener Ervin Kade sportlasi.

Kade selgitab, kuidas olümpiale pürgimine käib: "Raskekaalus ja üliraskekaalus saab olümpiale 16 poksijat, 81- ja 75kiloste kategoorias 25 – need kohad tulevad läbi AIBA World Series of Boxing profipoksiliiga, kvalifikatsiooniturniiride ja maailmameistrivõistluste – turniire on palju, aga oleme pannud panuse järgmise aasta OM-kvalifikatsioonidele."

Sealhulgas pole tuleva aasta veebruarist aprillini peetavate võistluste toimumispaigad veel paigas. Seega...

"Me tahtsime Estonian Boxing Nightiga näidata, et oleme suutelised Eestis korraldama olümpia kvalifikatsiooniturniiri. Taoline suur üritus andis poistele indu, jõudu ja motiveeris. Aga teiseks oli vaja, et nad saaksid kodus suure areeniga tutvuda," selgitab Kade, et laupäevane võistlus oli suuresti Eesti koondislaste närvide ja oskuste peaprooviks tulevat aastat silmas pidades.