Madin käib: Niimoodi müdistasid Tyco jaTarva korvpallurid laupäeval Raplas, iga palli pärast käis võitlus. Foto: TIINA KÕRTSINI
Korvpall
23. märts 2015, 07:00

Kas nägime Raplas pronksimatši peaproovi? (5)

Korvpalli meistriliiga põhiturniir on lõpusirgel ning meeskonnad teevad veel viimaseid püüdlusi positsiooni parandamiseks. Tunda annab läheneva play-off’i hõng, vähemalt oli see laupäeval Raplas kohaliku Tyco ja Rakvere Tarva mängus täiesti olemas.

Kümmekond minutit enne mängu saali sisenenud inimestel oli juba raske leida vaba istekohta. Korvpallurid vastasid fännide suurele huvile hingestatud ja haarava mänguga, mis polnud alati küll kvaliteetseim, kuid ei valmistanud pettumust. Sest põnevust jagus ja võitlus oli kõva.

Et Tyco ja Tarvas lõpetavad põhiturniiri 3.-4. kohal, on täiesti võimalik, et pronksiseerias saadakse uuesti kokku. Võimaliku peaproovi olemus vajutas mängule oma pitseri.

Mõlemal meeskonnal puudus üks oluline lüli: Raplal vigastuse tõttu Rait Keerles, Tarval haigestunud Reinar Hallik. Milliseid järeldusi sai teha?

Neli laupäevast detaili

Punkt üks: mängulises plaanis oli rohkem loogilisi lahendusi leidnud Rapla veidi sümpaatsem, kuid visketabavus vedas kõvasti alt. Kolmeseid tabati 15st 4, Tarvas 26st 10. Lisaks tekkis mitu perioodi, kus meeste mõte kiilus väga kinni.

Punkt kaks: Tarval on Brandis Raley-Rossi näol ülikõva liider. Too kogus peaaegu pooled omade punktid (33) ning seda peamiselt individuaalsete oskuste pealt. Rapla treenerite-brigaad püüab tema vastu kindlasti midagi välja nuputada, kui meeskonnad peaksid omavahel uuesti kokku minema.

Punkt kolm: Rapla peab harjutama kindla peale mängimist. 16 sekundit enne lõppu saadi seisul 66:67 rünnakuõigus, Tarva kaks pikka olid vigadega pingil, võõrustajatel aga korvi all 21 punkti toonud Domagoj Bubalo. Võis eeldada, et mängitakse just tema peale – seda plaani kinnitas pärast mängu peatreener Aivar Kuusmaa –, kuid pall ei jõudnudki horvaadist vägilaseni. Kui play-off’is tahetakse tasavägised mängud pöörata enda kasuks, peab koondisekogemusega Rait-Riivo Laane suutma viia meeskonna loogilise viskeni.

Punkt neli: magustoit jäeti medalimängudeks. Üleeilne heitlus võinuks saada hiilgava puändi. Rapla alustas 1,5 sekundit enne lõppu seisul 66:69 oma korvi alt viimast rünnakut, Janar Soo sai Laanelt antud mõõdetud söödu järel sooritada 7 meetrilt päris normaalse viske. Kui see tabanuks, olnuks tegemist aasta ilusaima korviga, aga ju jäeti niisugune "kompu" play-off’i tarvis.

Rapla kindlustanuks võidu korral põhiturniiri kolmanda koha, nüüd tuleb selle nimel veel võidelda. "Soovime põhiturniiri lõpetada kolmandana. Kui palju see võimalikus pronksimatšis eelist annab – avamäng tuleks pidada ju võõrsil –, on iseküsimus, aga kui matš läheb kolme mängu peale, toimub viimane kodus," arutles Kuusmaa.

Tarvas kindlustas 4. koha

Mida arvab Tarvas (pidada 3 mängu ja Raplast jäädakse 2 võiduga maha)? "Ega me 3. kohale väga mõtlegi. Peamine on Valgast võimalikult kaugele pääseda, et saada vähemalt play-off’i esimeses ringis koduväljakueelis," rääkis abitreener Madis Putko. See ülesanne ongi täidetud, sest Valga kaotas samal päeval võõrsil Tartu Ülikool/Rockile 62:90.