VÕIDUKAS: Novosjolov sai GP-võidu eest ka uhke karika.Foto: Arno Saar
Vehklemine
24. märts 2015, 07:00

Kahekordne epeevehklemise maailmameister jõudis aastase vaheaja järel taas poodiumile

AUGUST VÄLJAS? Nikolai Novosjolov: Oluline, et püssirohi on olemas! (2)

22. märts 2014 – Nikolai Novosjolov saab Vancouveri GP-etapil teise koha. 7. juuni 2014 – Novosjolov on Strasbourgi EMil 77. 17. juuli 2014 – eestlasel ei õnnestu Kaasanis toimuval MMil tiitlit kaitsta ning lõpetab 33. kohaga. Kuid nüüd, 21. märtsil 2015 tõuseb Novosjolov Budapestis, Ungari vehklemisgeeniuse Imre Vassi mälestusvõistlustel taas poodiumi kõrgeimale astmele. Kas mõõn on lõppenud?

Seejuures näitas kahekordne maailmameister Budapesti etapil parimate päevade vehklemist, alistades teises ringis 9:12 kaotusseisust ungarlase Geza Imre 15:12.

"Olin pärast seda matši väga väsinud ning ei teadnud, kas jõudu enam jätkub. Kuid olen korralikult trenni teinud, ju sellest piisas. Turniir oli väga hea vastus minu küsimustele, kuid tööd on vaja veel kõvasti teha," tõdes Novosjolov, kes võistluse arenedes torkas nimekaid vastaseid üha kindlamalt, alistades finaalis suisa mängleva kergusega kange konkurendi, Atlanta OM-hõbeda Ivan Trevejo 15:6.

"Finaali võitsin näiliselt lihtsalt, aga numbrid ei loe. Trevejo oli oma poolfinaalis 3:7 taga, kuid siis läks ette 13:8. Ma ei saanud ennast lõdvaks lasta," tunnistas Novosjolov. Ega lasknudki.

Täpselt aasta tagasi langes Novosjolov auku. Aprillikuus tabanud tervisehäired, mis algasid kubemelihase venitusega ning lõppesid õlaliigese probleemidega, suvisteks tiitlivõistlusteks korda ei saanudki ning mees võttis kolmeks kuuks aja maha. Mõõga haaras Novosjolov uuesti oktoobrikuus, kolm nädalat enne kodust MK-etappi, kus teenis 13. koha. Juba aasta alguses oli näha, et mees hakkab end vaikselt leidma: Stockholmi satelliitturniiril, tõsi, vähemtituleeritud konkurentide vastu, teenis ta esikoha. Siis tulid kohtade mõttes jälle kerged tagasilöögid (Heidenheimi MK-etapil 40., Vancouveris 39. koht – toim.) kuid seda magusam oli võit Budapestis.

Pisivigastustest ei pääse

"Väga vara on teha konkreetseid järeldusi, et olen tippvormis. Oluline, et mul on püssirohi olemas ning olen võimeline võitlema kõrgete kohtade eest. Sain tohutult positiivset emotsiooni," tõdes Novosjolov, kuid lisas, et teatud probleemidega jääb võitlema karjääri lõpuni.

"Vanasõna ütleb, et kui sportlane hommikul ärkab ja midagi ei valuta, on ta surnud. Pisivigastused jäävad kummitama mind karjääri lõpuni, nendest ei pääse kuskile. Küsimus on selles, kui hästi suudan neid kontrolli all hoida. Hetkel on see hästi sujunud," rääkis ta.

Enne Budapesti GP-etappi oli Novosjolovil pidada veel üks heitlus: kui mees poleks esikolmikusse tulnud, võinuks ta maailma edetabelis 16 parema hulgast pudeneda ehk põhiturniirile pääsuks pidanuks võistlema päev varem alagruppides. Budapestis teenitud esikohaga on ta aga pingereas 14. kohal, seejuures kogunud juba praeguseks ühe punkti (87) rohkem, kui tervel eelmisel hooajal kokku (86).

"Arvan, et tegelikult olen mentaalselt selleks valmistunud juba üsna pikalt. Vormilangus oli üsna tõsine ja tõenäosus alagruppe vehelda päris suur. Ühe korra juba seda tegin (Heidenheimi MK-etapil – toim.), midagi tapvat polnud. Samas vähendab otsepääs riski: kvalifikatsioon on ikkagi põrgu ja osalejaid väga palju. Budapestis oli neid 216 ja kui oled 16 hulgas, kes ei pea avapäeval vehklema, on see taktikaliselt väga suur eelis. Aga mis teha, pidanuksin Pariisis alustama alagruppidest, on eesmärk ikkagi sama, tippu jõuda!" rääkis Novosjolov.

Olümpiatsükkel algab 1. mail Pariisis. Kaks nädalat enne peetakse Eesti meistrivõistlused. "Võtan asja rahulikult, ei forsseeri. Kõik läheb nii, nagu ta minema peab," sõnas Novosjolov plaanide kohta.