RETRO: 1992. aastal Eesti jalgpallikoondise kapteniks olnud Urmas Hepneri sõnul oli Šveitsi käest saadud 0:6 kaotuse peamine põhjus uljas mänguplaan. Foto: Mati Hiis
Jalgpall
25. märts 2015, 07:00

Vaata videot legendaarse mängu väravatest!

1992 kaotas Eesti Šveitsile 0:6, sest hobusega tanki vastu ei saa (1)

Reedel Luzernis peetav jalgpalli EM-valikmäng Šveits – Eesti toob tahes tahtmata meelde 90ndate alguse. Oli just Šveits meie esimene vastane valiksarjas pärast iseseisvuse taastamist. Eesti toonane kapten Urmas Hepner meenutab, miks lõppes Kadriorus suurte ootustega alanud mäng šokeeriva 0:6 kaotusega.

"Eestile on see esimene MM-mäng pärast pea 55aastat vaheaega," märkis jalgpalliliidu toonane president Mart Opmann mängu kavalehes, kus meenutati ka Eesti eelmist MM-valikmatši, mis toimus 1937. aastal Königs­bergis (praegune Kaliningrad), kus tänu Evald Tipneri hiilgepartiile võideti Saksamaa vastu poolaeg 1:0, aga kaotati mäng lõpuks 1:4.

Euroopa tippjalgpalli naasmine viis ilusad mälestused kiiresti meelest. Paariminutilise mängu järel vuhises küll üks Eesti pealöök napilt üle Šveitsi värava, aga järgnenu tõestas jõhkrat asemevahet.

"Meil oli suur tahe mängida ja võita. Uno Piir oli kogenud treener, aga vastasmeeskonna analüüs jäi enne kodust mängu Šveitsiga sisuliselt tegemata. Plaan ei olnud, et lööme pikka palli ette ja loodame õnnega värava ära lüüa. Läksime Šveitsi vastu vabalt ja lahtiselt mängima!

Hepner: 0:6 tõi kahe jalaga maa peale

See oli ka 0:6 põhjus. Meie ja nende mängijate tase oli ikka tohutult erinev. Šveitslased olid tugevamad nii tehnika kui ka füüsise poolest. Läksime entusiasmiga platsile, aga professionaalid tegi töö eeskujulikult ära ja tõestasid, et hobusega tanki vastu ei saa," meenutab mängu tolles mängus Eesti kapten olnud Urmas Hepner.

Lisaks vastase kõrgele tasemele valmistasid Eesti meeskonnale probleeme ka reeglimuudatused – väravavahtidel oli vaid kuu aega varem keelatud tagasisöödu käega mängimine, samuti järgiti rangelt, mitu sekundit puurivaht palli käes hoiab. Emma-kumma reegli vastu Mart Poom eksis ja Šveitsi teine värav sündiski Eesti karistusala seest määratud vabalöögist.

Kõnekas oli ka fakt, et kui külalised olid teise poolaja keskel kaks järjestikust rünnakut väravaks realiseerinud ja 5:0 juhtima asunud ning keskväljalt uut rünnakut üles võtsid, hakati Kadrioru staadioni vanale tabloole juba 0:6 tulikirja trükkima (et tollest rünnakust 0:6 ei sündinud, trükiti 0:5 tabloole tagasi). Eks oli tabloo-operaator samaaegselt pragmaatik ja natuke ka vembumees.

Aasta ja kolm kuud hiljem kohtuti uuesti. Võõrsil kaotas Eesti "vaid" 0:4. "Kodune 0:6 tõi meid kahe jalaga maa peale. Me lihtsalt ei osanud oodata, et Šveitsi tase on nii kõva. Järgmistes valikmatšides me enam lahtiselt ei mänginud ja tulemused olid viisakamad. Teadsime ohte ja hoidusime uljusest," meenutab Hepner.

23 vahepealse aasta jooksul on Eesti meeskond kõvasti kosunud ja jõudnud ka EMi play-off’i, ent reedel Luzernis peetav kohtumine tuleb koondise ekskapteni Hepneri hinnangul siiski raske. Šveits mängis ju eelmise suve MMil 1/8-finaalis, kus Argentiinale kaotati alles lisaajal.

"Vajame õnne. Kindlasti on peatreener Magnus Pehrsson vastast põhjalikult analüüsinud ja midagi kerget Šveitsi ei oota, aga klass on Eesti vastasel vaieldamatult kõva. Piisab, kui teeme ühe rumala eksimuse, mille Šveits väravaks realiseerib, ning olukord on kohe väga keeruline."