Nikolai VedehinFoto: TAIRO LUTTER
Doping
25. märts 2015, 13:48

Erich Teigamägi dopingusüüdistuse all olevast Vedehinist: Temast on täitsa kahju! (3)

Eesti kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi tõdes Õhtulehele, et Nikolai Vedehini dopingujuhtum, kus mees on kasutanud keelatud ainete nimekirja kuuluvat trimetasidiini, on kahetsusväärne. 

5. veebruaril võeti Vedehinilt Keenias Eldoretis toimunud treeninglaagri ajal võistlusväline uriiniproov, mis sisaldas keelatud ainet trimetasidiini. "Meie teada kasutas sportlane ainet teadmatult. Õigemini, ta pani selle aruandesse kirja, teades, et treeningperioodil tohib ravimit kasutada. Tegelikult oli toimeaine 1. jaanuarist ka treeningperioodil keelatud ainete nimekirjas, rääkimata võistlusperioodist,"  selgitas Teigamägi.

"See on õppetund kõigile. Tuleb end nimekirja lisatavate ainetega kursis hoida. Kõik ei mõtle sellele. Tõesti on temast täitsa kahju, kuid see ei vabasta teda loomulikult karistusest," rääkis ta. Sportlane loobus ka B-proovi avamisest. 

Vedehin võistles viimati Eesti pinnal juunis Gustav Sule mälestusvõistlusel 1500 meetri jooksus. "Rääkisime, ta kurtis, et Achilleuse kõõlused on vahel valusad, et raske on tossupaelugi siduda. Mõtles, et ehk keskendub maanteejooksule, kuid siis treenis ikka edasi," selgitas Teigamägi.

Samas süüdistatakse Vedehinit antidopingu reeglite rikkumises IAAFi reegli 32.2 (e) põhjal, mis tähendab dopingukontrolli mistahes osaga manipuleerimist või manipuleerimise katset. Seda Teigamägi kommenteerida ei saanud, sest "Ta ei viibi praegu Eestis ning selle teema sisuline arutamine on seetõttu raskendatud."

Eesti pikamaajooksjatele on see juba teine dopingujuhtum: veebruaris sai dopingusüüdistuse Ilja Nikolajev, kellel leiti anomaaliaid bioloogilises passis. "Loodan, et rohkem neid ei tule," tõdes Teigamägi. Nikolajevi osas toimub edasine ülekuulamine aprillis.