ARENG: Võrreldes Inglismaa matšile eelnenud kuuga, on paljude koondislaste mänguaeg märgatavalt kasvanud.Foto: LAURA OKS
Jalgpall
26. märts 2015, 07:00

Vutikoondislastel 12 tunni võrra rohkem mänguaega (1)

Eesti jalgpallurid saavad klubides mullusest märgatavalt enam platsile

Numbrid ei valeta – Eesti jalgpallikoondis tuleb reedel EM-valikmängus Šveitsiga väljakule palju paremas seisus kui sügisel Inglismaa vastu. ­Oletatav algkoosseis on koduklubides kogunud mänguminuteid nõnda palju rohkem, et ära jõuaks vaadata kõik ­"Sõrmuste isanda" filmid ja aega jääks ülegi!

Eesti meeskonna algus 2016. aasta EM-valiktsüklile on olnud ilmetu: 1:0 võit Sloveenia üle, 0:1 kaotused Leedule ja Inglismaale ning nirumast nirum 0:0 viik San Marinoga. Kui koondise peatreener Magnus Pehrsson oma esimese ametiaasta kokku võttis, tõi ta peamise põhjusena välja koondislaste kehva füüsilise vastupidavuse.

Kaitses eelistasid eestlased taganeda, mitte võidelda. Kõrgelt suruda ei jaksatud. Väravaid löödi aasta 14 mängu peale vaid 8, sest skoorimine nõuab lisaks loovusele ka jooksurammu, aga võhma polnud. "Eelmisel aastal oli probleem, et mängijad ei saanud platsile," ütles Pehrsson möödunud nädalal Õhtulehele.

Nüüd on seis parem: nimekad kodu(klubi)tud Sergei Pareiko ja Enar Jääger on tagasi koduses liigas, Henri Anier vahetanud Saksamaa Šotimaa vastu. Reedel ei tohiks Šveitsi vastu algrivistuses platsile joosta ükski roostes mängija.

Ent kui palju rohkem Eesti vutimehed klubides täpselt platsile saavad? Võtsime oktoobrikuise valikmängu Inglismaaga, kes tugevuselt Šveitsiga sarnane ja võrdlesime, kui palju said toona algkoosseisu kuulunud mehed 30 valikkohtumisele eelnenud päeva jooksul mänguaega ja kas Šveitsi vastu eeldatavalt alustav rivistus on paremas seisus?

Väravavaht

Inglismaa: Pareiko 90* minutit.

Šveits: Pareiko 180.

Venemaa esiliigaklubis Nižni Novgorod paariaks muutunud väravavaht tuli koondisesse olematu mängupraktika pealt. Mäng Sloveeniaga õnnestus, aga Leedu ja Inglismaa vastu lipsasid selja taha pallid, mille parimate päevade Pareiko peatanuks. San Marino mänguks kaotas ta koha Mihkel Aksalule. Pehrssoni signaal oli ühene: klubita mehed koondises reeglina platsile ei saa. Kuigi vaid kaks Levadia eest peetud mängu (ja kaks sisse lastud väravat) pole just ideaalne tulemus, on see siiski praktika, mis peaks Pareiko taas esinumbriks tõstma.

Kaitseliin

Inglismaa: Enar Jääger 90*, Igor Morozov 167*, Ragnar Klavan 540*, Artur Pikk 450.

Šveits: Ken Kallaste 360, ­Jääger 315, Klavan 450, Taio Teniste u 305.

Teniste vigastuse ja Kallaste mängukeelu tõttu Inglismaa vastu algkoosseisu pääsenud Jääger oli tolleks hetkeks juba ligi pool aastat klubita. Nüüd on ta Flora keskkaitsja ja ka koondise treenerite silmis paremas kirjas. Et Flora on liigahooaja esimeses kolmes mängus hoidnud oma värava puutumatuna, võib Jääger algrivistusest välja puksida Morozovi (viimases kolmes Debreceni mängus kokku 192 minutit). Teniste hooaeg pole alanud, aga Sogndal on viimase kuu jooksul pidanud neli treeningmängu ja eestlane kuulunud kõigis algrivistusse.

Keskväli

Inglismaa: Konstantin ­Vassiljev 24*, Karol Mets 540*, Martin Vunk 350*.

Šveits: Vassiljev 438, Mets 360, Aleksandr Dmitrijev 335.

Vassiljev paranes vahetult enne Inglismaa-mängu vigastusest, aga on nüüd Poola kõrgliigas Gliwice Piasti põhimees. Vaid kauglöögikahur pole pikka aega paukunud. Infonetis jagub mänguaega Aleksandr Dmitrijevile ning Karol Mets on Stavangeri Vikingi neljas viimases treeningmatšis saanud kirja täismängu (tõsi, positsioon on tal seal keskkaitsja, nagu mullu Floraski).

Ääred ja ründaja

Inglismaa: Ilja Antonov 439*, Henri Anier 15, Sergei Zenjov 122*.

Šveits: Antonov 450, Anier 101, Sergei Zenjov 253.

Aue Erzgebirge pingil virelenud Henri Anier pääses Šotimaale Dundee Unitedi ridadesse, kus on küll varumees, aga saab pea iga mäng platsile. Eelmise kolme nädala jooksul näiteks kolmel puhul Glasgow Celticu vastu.

Kes mängib paremal äärel? Kas Nõmme Kaljus hooaega teravalt alustanud Ats Purje (298 mänguminutit) või eelistab ­Pehrsson Sergei Zenjovi, kes oli oma esimeses liigamängus Moskva Torpeedo eest platsil 90 minutit, teises ühe poolaja ning kolmandas pingipoiss?

***

Kokkuvõttes on reedel Šveitsi vastu eeldatavalt alustavad mängijad viimase 30 päeva jooksul saanud mänguaega 3547 minutit. Inglismaa-matši eel oli antud number 2827 ehk aeg täpselt 12 tundi lühem. Kui võtta maha ka kolm päeva enne Inglismaaga toimunud matšis Leeduga teenitud minutid, mis vormi parandamise kõrval mehi ka väsitasid, käriseb vahe juba 1400 minutini, millega jõuaks "Sõrmuste Isanda" triloogia otsa ära vaadata ka kõik kolm "Kääbiku" filmi.

Magnus Pehrsson ei liialdanud, kui ütles möödunud nädalavahetusel: "Praeguses koondises on peaaegu kõik heas vormis. Mullu ei saanud mehed klubides piisavalt palju väljakule. Nüüd saavad!"

* Sisse on arvestatud ka kolm päeva varem peetud valikmäng Leeduga