KONKURENTSIL KRIIPS PEAL: Kui Nikolai Vedehinit (esiplaanil) süüdistatakse dopingutarvitamises, jääb Tiidrek Nurme (tagaplaanil) tugeva rivaalita. Foto: JOOSEP MARTINSON
Doping
26. märts 2015, 07:00

Nurme Vedehini dopingusüüdistusest: ravimikontrollita võinuksin isegi auku langeda (13)

Eesti keskmaajooksjat Nikolai Vedehinit süüdistatakse alles 1. jaanuaril nimekirja kantud keelatud aine tarbimises

Kuuajase vahega on Eesti spordiüldsust vapustanud kaks jooksjate dopingujuhtumit: veebruaris jõudis avalikkuse ette info, et rahvusvaheline kergejõustikuliit (IAAF) nõuab kahtlase verepildi alusel Eesti maratonijooksjale Ilja Nikolajevile maksimaalset võistluskeeldu. Eile selgus, et positiivse dopinguproovi on andnud keskmaajooksja Nikolai Vedehin.

29aastaselt Vedehinilt võeti 5. veebruaril Keenias Eldoretis laagris viibides võistlusväline uriiniproov, mis näitas keelatud aine trimetasidiini kasutamist. Seejuures võis ainet varem kasutada vabalt väljaspool võistlustegevust, kuid käesoleva aasta jaanuarist on ravim keelatud kogu aeg ehk seda ei tohi tarvitada ka treeningute ajal.

"Sportlane on süüd tunnistanud, kuid enda sõnul ta ei teadnud, et aine on võistlusvälisel perioodil keelatud ja ta pani selle kirja ka proovi andes," kinnitab Eesti Kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi.

Inimlik eksitus?

"Ma kindlasti ei otsiks siit suurt saladust. Ta oli aus ning kirjutas keelatud aine nime ilusti üles. Ma ei usu, et Nikolai end milleski väga süüdi tunneb. Võib-olla just selles, et infot polnud. Kõik viitab ju selgelt, et ta oli infosulus," on inimlikus eksituses kindel ka Eesti parim keskmaajooksja Tiidrek Nurme.

Eesti mitmekordne rekordiomanik tõdeb, et on ise säärasest olukorrast napilt pääsenud. "Mul oli köharohtu vaja, helistasin perearstile. Öeldi nimetus, läksin apteeki ning vaatasin, et kahtlane pudelike. Hakkasin mõtlema, et imelik küll, olen astmaatikutel näinud samu pudeleid. Igaks juhuks läksin siis internetti ning avastasingi, et ravim oli keelatud ainete nimekirjas. Kui seda poleks teinud, oleksin ma seda südamerahus kasutanud ja samamoodi pistelise kontrolliga vahele jäänud. Igat asja peab kontrollima!" viitab Nurme vähesele teavitustööle.

"See on õppetund kõigile. Tuleb end nimekirja lisatavate ainetega kursis hoida, kuid kõik kahjuks ei mõtle sellele. Tõesti on Nikolaist täitsa kahju, kuid see ei vabasta teda loomulikult karistusest," sõnab Teigamägi. Vedehin loobus B-proovi avamisest, kinnitades alaliidule, et on valmis õiglase lahenduse nimel igasuguseks koostööks.

Ratturiga sarnane juhtum

Viimati võistles Vedehin eelmise aasta 15. juunil Gustav Sule mälestusvõistlusel 1500 meetri jooksus, kuid siis kurtis isiklikku rekordit 3.41,83 omav sportlane, et plaanib aktiivsest spordielust tagasi tõmbuda.

"Rääkisime, ta kurtis, et Achilleuse kõõlused on vahel valusad, raske on tossupaelugi siduda. Mõtles, et ehk keskendub maanteejooksule, kuid siis harjutas ikka edasi," selgitab Teigamägi.

Õhtulehe andmeil treenib aasta tagasi Harry Lembergiga koostöö lõpetanud Vedehin Venemaal tüdruksõbra Jelena Sedova treeningugrupis. Lähemat kontakti pole olnud ka Nurmel.

"Laagrites olen temaga aastail 2005-2009 ikka palju koos käinud, kuid kellega ta nüüd Keenias treenis või kes teda juhendas, ei tea ma tänini. Miks ta pole võistelnud, oskab vaid tema vastust anda. Samas, kui on ikka tervisehäda, siis see jooksma ei sunni," tõdeb ta.

Samas süüdistatakse Vedehinit antidopingu reeglite rikkumises IAAFi reegli 32.2 (e) põhjal, mis tähendab dopingukontrolli mis tahes osaga manipuleerimist või manipuleerimise katset. Kas Vedehin läks närvi või on siin mängus mingi tumedam jõud – Teigamägi sellele vastust leida ei osanudki. "Ta ei viibi praegu Eestis ning selle teema sisuline arutamine on seetõttu raskendatud. Kuulujutte ma ei kommenteeri," lisas ta.

Vedehini juhtumit asub nüüd uurima Eesti Dopinguvastane Distsiplinaarkomisjon, kellel on võrdlusmaterjal eelmisest aastast olemas. Nimelt avastati trimetasidiini mullu jalgrattur Peeter Pruusi organismist.

Pruus, kes võttis süü omaks, selgitas toona, et kasutas südametugevdajat Preductali, mis sisaldab trimetasidiini, arstide soovitusel suurte treeningkoormuste ajal. Kuna Pruus tunnistas süüd ja tegi Rahvusvahelise Jalgratturite Liiduga koostööd, määrati talle kõigest kümne kuu pikkune võistluskeeld, mis lõpeb tänavu 5. aprillil. Kui pikale võistluspausile ajutise võistluskeelu saanud Vedehin saadetakse, otsustabki komisjon.

Nurme on aga seda meelt, et motiveerituna võib Vedehin karjääriga jätkata. "Kui jooksmine talle ikka meeldib ja karistus liiga pikk pole, võime teda ehk kunagi tagasi jooksurajal näha. Palju sõltub tema enda motiveeritusest," kinnitab Nurme.