See "õige" Ronaldo.Foto: worldsoccertalk.com
Jalgpall
26. märts 2015, 12:55

TÄIESTI USKUMATU: "Õige" Ronaldo meeskonnakaaslase jahmatav lugu enne MM-finaali: tal oli hoog, ta suust tuli vahtu ning ta keha peksis end (4)

Enne täna õhtust Prantsusmaa-Brasiilia sõprusmängu on meedia huviorbiiti tõusnud kahe meeskonna omavaheline kohtumine 1998. aasta maailmameistrivõistluste finaalis, eriti sündmused, mis puudutasid ründetuusa Ronaldot.

Nimelt on küsimuse all asjaolu, mis juhtus tol Brasiilia jaoks saatustlikul päeval (prantslastele kaotati 0:3) nende ründestaar Ronaldoga? Tollal 21-aastane kesktormaja viidi enne finaali haiglasse ja ta ei pidanud mängima, kuid Ronaldo anus peatreener Mario Zagallot, et ta platsile saaks joosta. Zagallo oli Ronaldo nõudmisega päri.

Suurest jalgpalliarmastusest Brasiilias annab tunnistust tõik, et Ronaldoga juhtunu teada saamiseks on olnud mitmeid kohtuprotsesse. Uurimise on läbi viinud ka Brasiilia rahvuskongress ning nüüd paotavad need kohtusaagad ja rahvuskongressi uurimine, mis Ronaldoga õigupoolest juhtus.

Finaal pidi kujunema tema ja prantslaste staari Zinedine Zidane'i mänguks. Siiski polnud Prantsusmaal peetud MMi viimases mängus kahe suurmängija vahelisest võitlusest haisugi, sest võõrustajad sõitsid väsinud brasiillastest kui teerulliga üle - Zidane lõi esimesel poolajal peaga kaks väravat, kohtumise kolmandal üleminutil lõi Emmanuel Petit Brasiilia kirstu viimase naela.

Šokeeriv sündmus

Finaalipäev algas Lõuna-Ameerika riigi koondislastele kui iga teine - söödi ning seejärel naaseti oma tubadesse. Ronaldo jagas tuba vasakkaitsja Roberto Carlosega, kelle sõnul tundis esimene suurt survet. "Ta kartis seda, mis juhtuma hakkab. Pinge jõudis temani ja ta lihtsalt ei lõpetanud nutmist." 

Kõrvaltoas olnud Edmundo rääkis rahvuskongressile šokeeriva loo, kuidas Ronaldo hakkas ühel hetkel kontrollimatult värisema ja tema suust tuli vahtu. Paanikas Roberto Carlos kutsus abi, kuid Ronaldo oli näiliselt hulluks läinud.

"Ta lamas maas ja lõi end oma kätega. Terve ta keha peksis end," lausus Edmundo jahmatavalt. Kaitsja Cesar Sampaio pani oma käe Ronaldo suhu, et viimase lõtvunud keel hingamist ei takistaks. Appi kutsutud Brasiilia koondise arstid teesklesid ründaja teadvusele tulles, et midagi polnud juhtunud.

Kui meeskonnakaaslased hakkasid minema bussi peale, et jõuda finaali võõrustanud Stade de France'ini, siis läks Ronaldo ühte Pariisi kliinikusse. Tema nimi ei läinud meeskonna koosseisu kirja, mis ajas rahvusvahelise pressi hulluks. "Mis mõttes ta ei mängi, mis juhtus?" küsisid endalt mitmed žurnalistid. 40 minutit enne avavilet saabus aga rahu, kui Ronaldo nimi koosseisu ilmus.

Ronaldo kinnitab juhtunut

Pärast finaali kaotust läksid brasiillased igal pool maailmas marru. Allajäämine polnud ju napp, vaid prantslased võtsid oma kodus ülikindla 3:0 võidu. Brasiilial polnud finaalis, vähemalt näiliselt, võimalusepoegagi. Peatreener Zagallot süüdistati Ronaldo valimise tõttu.

"Kui keerame olukorra teistpidi ja ma poleks Ronaldot mängitanud, kuid oleksime ikka 0:3 kaotanud, siis oleksid inimesed öelnud, et Zagallo on põikpäine ja ta oleks pidanud maailma parimat mängijat kasutama," kaitses loots oma otsust. "Teeksin kõike samamoodi uuesti. Kas see, et ma teda mängitasin, põhjustas meie kaotuse? Kindlasti mitte! Arvan, et Ronaldoga juhtunu tekitas kollektiivse trauma."

2011. aastal karjääri lõpetanud Ronaldo on arusaadavalt üritanud terve oma profielu Prantsusmaal toimunut kalevi alla matta. Küll rääkis ta eelmisel aastal Inglismaa ründelegend Gary Lineker'ile, kes töötab nüüd Briti rahvusringhäälingus, toimunust.

"Olin krampides teadvusetu kolm või neli minutit. Ma ei tea miks ja sellest pole aimu ka kellelgi teisel. Turniiril olles tunned suurt survet," sõnas Ronaldo, kes neli aastat hiljem võitis Brasiiliaga MMi ning on ajalukku läinud kui jalgpalli üks parimaid ründajaid.