MAALILINE: Šveits võõrustab Eestit 14500 pealtvaatajat mahutavad Swissporarenal Luzernis. Taamal laiuvatel mägedel loodus juba lokkab, muruväljakul mitte! Foto: Viljar Voog
Jalgpall
27. märts 2015, 07:00

 

Võit või viik Šveitsis tõestaks, et vutikoondise viik San Marinoga oli asja eest (7)

Meie vutimehed saavad täna Luzernis EM-valik­mängus Šveitsi vastu väljakule joosta õndsas teadmises, et võidukohustust neil pole. Küll aga võidu(l)ootus – märgid märtsišoki vormistamiseks on olemas.

Eile hommikul limpsisid hallid pilved Lutzerni linna ümbritsevaid mägesid täpselt lumepiiril. Umbes samamoodi, pea pilvedes, võib end tunda ka Šveitsi jalgpallikoondis, kes maalilises järvelinnas täna õhtul Eesti kolleege võõrustab – on nemad ju MMi üheksas meeskond, samas kui eestlaste hammas ei hakanud viimati võõrsil isegi San Marino peale.

Eestil on neljast valikmängust kirjas neli punkti, mis, vaata kust otsast tahes, on kasin saavutus. Samas pole oma tulemusega rahul ka šveitslased: Inglismaale kaotati kodus 0:2, Sloveeniale võõrsil 0:1. Alles siis järgnesid 4:0 võidud Leedu ja San Marino üle.

"Tulemuste poolest oli valiksarja algus mõistagi kehv, aga näiteks Sloveenia vastu mängisime tegelikult väga hästi. Me oleme piisavalt tugevad, et jõuda Prantsusmaal peetavale finaalturniirile," sõnas eilsel pressikonverentsil FC Baseli klubis leiba teeniv kaitsja Fabian Schär.

"Vaimsus on sellest mängust väga tähtis osa," lisas Šveitslaste peatreener Vladimir Petkovic, "Leedu vastu alustasime näiteks liialt närviliselt, aga kui suutsime esimese värava (66. minutil – toim) ära lüüa, tulid teised lihtsamalt."

Just St Gallenis toimunud matšiga sarnast kohtumist ootab Petkovic ka tänasest mängust Eestiga. "Vajame kannatust. Eesti pole ründes just kõige ohtlikum meeskond, aga neid on kaitse organiseerituse tõttu raske alistada. Peame looma võimalusi ja need ka realiseerima," sõnas bosnia verd šveitslane.

Väljak kasuks Eestile

Magnus Pehrsson oli enne tänast mängu pingevaba: "Meid ootab ees võõrsilmäng Šveitsiga, saab olema raske ja meil on ainult võita." Tegu on rootslase jaoks vaat et hiilgava šansiga – kui Alpidest naastakse tulemusega (viik või võit), pestakse osaliselt maha San Marino viigi häbi. Kui kaotatakse, läheks kõik loogiliselt – vastaseks oli ju maailma 12. meeskond.

Ja kuigi taevas Luzerni kohal on hall, särab tänase mängu kohal lootuskiir, et meie koondise valiktsükkel saab lõpuks tõelise avapaugu. Kui välja jätta 14500 Alpide poega ja tütart, kes täna õhtul Šveitsile kaasa elama tulevad (Sinisärkide fänne reisib Luzerni 120), võib mänguolusid kirjeldada kui eestlastele meeltmööda – soojakraadid jäävad ühekohaliste numbriteni ja väljak on "märtsi-eri", ohtrate muruvaeste laikudega ja kehvemas seisukorras, kui teisipäevaseks Eesti-Island kohtumiseks telgi all kosuv Lilleküla areen. See võiks vähemalt teoreetiliselt vähendada Šveitsi meeskonna tehnilist üleolekufaktorit ning tõsta eestlaste aktsiaid.

Uruguay võit otsib järge

Kapten Ragnar Klavani sõnul on trennidest jäänud mulje, et mehed on kõvaks lahinguks valmis. Kui Augsburgis igapäevaleiba teeniv keskkaitsja on koduklubis kindel algkoosseisumees, siis paari Šveitsis veedetud päevaga on ta tunnetanud ka teiste mängijate üha suuremat praktikakogust: "Nii heal tasemel laagrit kui praegune pole praeguse peatreeneri all veel olnud. Kui vaatame neid mehi, kes tegid võib-olla sammukese tagasi ja tulid Eesti liigasse, siis füüsise poolt said nad väga hea ettevalmistuse," on kapten rahul.

Märtsikuistest duellidest meenub sinisärkide fännidele ilmselt kõige eredamalt 2011. aasta lumelahing Uruguayga, kus aasta varem MMil neljandaks tulnud lõuna-ameeriklased alistati 2:0 ning neli päeva hiljem Serbiaga tehtud 1:1 viik. Sellega aga viimasel kümnendil märtsis võetud vinged tulemused ka piirduvad, kui keegi ei soovi sinna lugeda just Gibraltari, Andorra või Kanada alistamist.

Peamine küsimus ja probleem on varajastes mängudes alati sama: kas enamasti alles aastat alustanud eestlased on juba piisavas heas vormis, et hakata vastu oma hooaja loojangul olevatele vastastele, kelle vormi hakkab vaikselt räsima väsimus.

"Seis on parim, mida ma vähemalt treeningute põhjal olen näinud. Homme näeme, mis juhtub, kui meid ootab ees võitluslik matš," sõnas Pehrsson, et tema on omalt poolt andnud kõik, et sinisärgid oleksid mänguks valmis nii füüsiliselt, taktikaliselt kui vaimselt.

Petkovic ei hakanud salgama, et šveitslastel on selja taga pikk hooaeg – jäi edu tõttu MMil paljude meeste suvepuhkuski tavapärasest lühemaks. "Väsimuse tunnistamine oleks vabanduse otsimine," tõdes ta samas, et Šveitsil on kohustus võita. "Tahame oma paremuse väljakul maksma panna."

Oma sõna selle kohta on kindlasti öelda ka Sergei Pareikol – Pehrsson kinnitas, et just Levadia puurilukk seisab täna õhtul väravapostide vahel.