Ilja Kovaltšuk (paremal) äsab Aleksander Radulovile selja tagant vastu jalga. Foto: khl.ru
Spordiblogi
27. märts 2015, 15:08

Vallot Pukk | Kas Ilja Kovaltšuki lahkumisest saab alguse KHL-i allakäigutrepp? (1)

Pealkiri ongi selline intrigeeriv, sest kuhu sel Kovaltšukil ikka minna, eriti kui arvestada, et ta alles kaks aastat tagasi katkestas enamusele ootamatult hiigelpika- ja tulusa lepingu New Jersey Devilsiga ja tuli kodumaale? 

Aga kus suitsu, seal tuld! Nädalapäevad tagasi lasi Soome meedia lendu magusa kõlaka, et Kovaltšuk jätab KHL-i ja tahab minna tagasi NHL-i. SKA üks omanikest, ka Soome passiga Roman Rotenberg mühatas selle peale ja lausus, et sama hästi võiks kirjutada, et Lionel Messi siirdub Venemaa klubisse. Põhjanaabri ajakirjaniku sellesinase küsimuse peale olevat Kovaltšuk vastanud, et vaatame, aga miski pole võimatu. Meenutuseks – kaks aastat tagasi katkestas ta 15-aastase ja sajamiljonilise diili Devilsiga ja tuli Peterburi SKA-sse, kus ta palganumbriks olevat miljon dollarit kuus! 

Mis võis SKA kapteni panna mõtlema Põhja-Ameerikasse naasmise üle? Kindlasti perekond, sest proua koos nelja lapsega elab põhiliselt Floridas. Aga mis veel, kas rahuolematus KHL-i üldise tasemega, tahtmatus sõita mägudele kuhugi Hantõ-Mansiiskisse või veelgi kaugemale, kriis SKA-s, mis nagunii kunagi avalikkuseni ei jõua või pole KHL ikkagi päris see, mida mees ootas? 

Tema lahkumine paneks hirmsa paugu mitte ainult SKA, vaid ka kogu KHL-i imidžile. Ta on reklaamnägu, talle osutades saavad liiga bossid rinna kummi ajada ja öelda, näete, tema tuli, varsti tulevad ka kõik teised või vähemalt osad (venelastest) superstaarid kõik siia. Aga kui teda ka pole, siis võib KHL muutuda üheks mitte enam nii säravaks tšempionaadiks. 

Samas – ta omab Venemaal meeletut populaarsust, tema fännid on pimestatud ta mängust ja tõenäoliselt ka isiksusest, mis siis, et ta teeb endiselt kuhjaga päris ränki vigu. Raha saab ta päris kindlasti rohkem KHL-is. Mõni tagasi oli Vene meediale kuldaväärt allikaks hokimehe ema, kes kindlasti rääkis rohkem, kui pojale meeldinuks. Näiteks sõnas ema Ljubov, et jah, võite ju lugeda Ilja megasuurest palgast NHL-is, aga kui maksud maha lähevad, ei jää sest suurt midagi järele, tal suur pere ka veel ja mitu elamist! Venemaal on maksud väiksemad ja palgad-boonused pole avalikustatud, sest lihtrahvas ei elaks neid numbreid nähes enam endist elu. 

Okei, lepinguid on varemgi katkestanud nö. osapoolte kokkuleppel, aga Kovaltšuki naasmine NHL-i pole niisama lihtne. Esiteks tal on diil SKA-ga 2017. Aastani ja enne 2018. aastat, kui ta saab 35-aastaseks, peavad kõik ülejäänud NHL-i klubid andma nõusoleku, et selline mees liigasse naasta võiks. 

Eelmisel hooajal, kui Kovaltšuk suure pauguga KHL-i tuli ja seal koha kaptenitähe rinda sai, olid pea kõik lummatud tema naasmisest ja vigadele suurt tähelepanu ei pööratud. Noh, eks ta tegi skoori ka omajagu, aga SKA play off'is väga kaugele ei jõudnud. Aga sel hooajal on asjad pisut teisiti. Eks asjasthuvitatud teadsid varemgi, et NHL-is mängides juhtis mees ülekaalukalt sellist mitteametlikku edetabelit, mis loeb kokku sööduvead ja litrikaotamised, tennisekeeles öelduna unforced errors'id. Nüüd on ka KHL TV eksperdid hakanud puust ja punaseks tegema ning mänge analüüsides välja toonud SKA kapteni rängad eksimused. Eriline „mahtra" läks lahti põhihooaja lõpus, kus Kovaltšuk ei suutnud skoorida kümnes mängus järjest ja tegi niipalju praaki, et iga teine oleks saatud farmklubisse ehk VHL-i oma käitumise järgi üle mõtlema. Aga ei sa ju saata ära meest, kelle aastapalk on kosmiline ja kes on lisaks veel igavese suurfavoriidi SKA kapten. Heakene küll, play off'i avaringi vastane Nižni Novgorodi Torpeedo oligi tasemelt nõrgem, aga teises ringis oleks võinud Moskva Dinamo vastu hoopis hapramini minna. Aga au Kovaltšukile! Ta suutis end pärast teises mängus tehtud mitut saatusliku viga end kokku võttu ja SKA võitis seeria 4:1. 

Kovaltšuk ründas Radulovit selja tagant 

Erksama meelega spordisõbrad kindlasti mäletavad 2013. aasta MM-i Slovakkias, kus kamraadid Kovaltšuk ja Aleksander Radulov lasevad keset mängu endale tuua purgi Pepsit ja selle kahepeale ära kaanivad. Nüüd on olukorrad teised ja mehed võitlevad teineteise vastu. Moskva CSKA ja SKA esimeses finaalmängus ei andnud CSKA vastasele mitte mingisugust sõnaõigust, neutraliseerides pea täielikult ka Kovaltšuki. Mängu lõpus ei pidanud ta närvid enam vastu ja virutas kaks väravat teinud Radulovile selja tagant kepiga vastu jalga, mille peale CSKA liider korraks jääle vajus, aga siis ikkagi omal jalgel pingile uisutas. Aga Kovaltšukilt igal juhul äärmisel ebasportlik tegu. Sealsed eksperdid teritasid kõvasti selle episoodi peale hambaid. KHL pole veel talle suuremat karistust määranud, isegi kui seda ei tule, on Kovaltšuk taas patuoinas ja õigusega. Sellest saab puhtaks vaid supermänguga, mida ta aeg-ajalt näitab, eelkõige peab ta mängima nii, et lolle vigu ei tee. 

Episoodi Kovaltšuki löögist Radulovi pihta vaata SIIT 

Kogu selle dramaatilise sündmuse eelmänguks võib pidada selle nädala alguse juttu, et Radulov olevat järgmisel aastal juba SKA mees ... Kuulujutuveskid töötavad täie rauaga! 

Tegelikult on ju nii, et ka kangelasest karjapoisiks taandumine ja vastupidine tee erutab alati spordifänni meelt ja oleks isegi kahju, kui selline värvikas tegelane taas ookeani taha siirdub. Sest kindlasti mõlgub tal meeles Stanley karikavõit, millele ta Devilsi ridades korra 2012. aastal nii lähedal oli. 

Luban, et enam Kovaltšuki teemal sõna ei võta, kui ta just nüüd play off'is hirmsasti väravaid paugutama ei hakka või kellegil piltlikult öeldes pead pooleks ei löö.