Raketitabamuse saanud Igor Akinfejevit sõidutatakse väljakult ära.Foto: AFP / Scanpix
Spordiblogi
30. märts 2015, 07:00

Ville Arike | UEFA kõva aps (2)

Euroopa jalgpallimeistrivõistluste valikturniiri nädalavahetuse voorus ei tõmmanud põhitähelepanu endale paraku ükski põnev mäng ega ootamatu tulemus, vaid reede hilisõhtul Montenegro pealinnas Podgoricas toimunu, kus kohe kohtumise alguses lennutati signaalrakett Venemaa koondise väravavahi Igor Akinfejevi pihta.

Mäng peatati 35 minutiks, kuid siis kamandas Saksamaa passiga väljakukohtunik Deniz Aytekin meeskonnad väljakule tagasi. Selleks, et kuumenenud katlas veel veidi üle tunni mängida, lõpliku ülekuumenemiseni teise poolaja keskel. Pärast venelaste poolt realiseerimata jäetud penaltit läks mängijate vahel sõneluseks tribüünilt hakkas väljakule lendama münte ja välgumihkleid. Üks „mihkel" tabanud ka ühe Venemaa mängija pead. Aytekin viis jalgpallurid uuesti riietusruumi, sedakorda lõplikult.

UEFA-l on nüüd puremist mitte ainult montenegrolaste kallal – millised karistused ja sanktsioonid määrata –, vaid ka iseendaga. Pärast esimesel minutil juhtunut näis mängu kohene katkestamine ainuvõimaliku otsusena. Kuid tribüüni all peeti pikki konsultatsioone ja otsustati jätkata. Venemaa vutiavalikkus ja meedia küsib: miks? Ja jätame poliitika kõrvale – see küsimus pole ainult nende huulil.

Ükskõik millise jalgpallimängu kohtuniku põhiülesanne on õigusemõistmise kõrvalt ka mängijate ohutuse tagamine. Loomulikult on suurtel jalgpalliorganisatsioonidel töötatud välja omad juhised juhuks, kui tribüünidel läheb olukord rahutuks ning võib see võib ohustada mängijaid-treenereid. Jutt käib ennetavatest meetmetest – juba siis on riskide maandamiseks võimalik nii mäng peatada kui ka meeskonnad ajutiselt väljakult ära viia.

Reedel ei tekkinud aga mingit hüpoteetilist ohtu mängija tervisele, vaid Akinfejev sai ühe huligaani idiootliku tegevuse tagajärjel põletushaavu ja peapõrutuse ning viidi haiglasse. Mis peaks veel juhtuma, et kohtunik katkestaks mängu? Mõni mängija tuleks lausa ära tappa?

Pole täpselt teada, kumb otsustas pärast Akinfejeviga juhtunut lõplikult, et mängu jätkatakse – kas väljakukohtunik Aytekin või inglasest UEFA delegaat Barry Bright. Ühe võimalusena lisatakse, et Aytekin Brighti survel. On üsna tõenäoline, et Bright konsulteeris mänguseisaku ajal UEFA peasekretäri Gianni Infantinoga. Venemaa meedia vahendas reede õhtul Podgoricast, et Infantino omakorda küsinud nõu UEFA presidendilt Michel Platinilt, ning ühe väite kohaselt andnud too käsu mängu jätkata.

Kui nii, siis tahaks küsida: kui tol õhtul mänginuks Montenegro vastu Prantsusmaa koondis, mida arvanuks asjast monsieur Platini siis? Sest küsimus polnud Venemaas. Samamoodi võinuks raketitabamuse saada Sergei Pareiko või Manuel Neuer, Thibaut Courtois või Iker Casillas.

Peale raketirünnaku andis mängu katkestamiseks selge põhjuse ka asjaolu, et Venemaa koondise üks mängija ei saanud kohtumist jätkata. See võikski edaspidi saada näiteks reeglitesse kirjutatavaks punaseks jooneks. Tõsi, sel juhul võib kergelt tekkida ka vigastuse tõsiduse ja simuleerimise teema – kui kahju kannatav külalispool loodaks saada kolm kerget punkti. Ilmselt aitaks selle vastu sõltumatu arsti kasutamine – UEFA rahalised võimalused lubaksid seda kindlasti.