Eesti U21 jalgpallikoondise peatreener Martin Reim.Foto: ALAR TRUU
Jalgpall
31. märts 2015, 12:28

Martin Reim: erakordselt noort U21 koondist ootab keeruline valiksari

Eelmisel neljapäeval võõrsil Prantsusmaa eakaaslastele 0:6 kaotanud Eesti U21 jalgpallimeeskond kaotas täna Lillekülas 1:2 Kasahstanile. Need mängud olid peaproov, enne juunis algavat EM-valiksarja.

Eesti noormehed võõrustavad juunis San Marinot ning septembris Hispaaniat ja Horvaatiat. Gruppi kuuluvad veel Rootsi ja Gruusia. Peatreener Martin Reim ennustab keerulist valiksarja. "Meeskond on noor ja toorevõitu. Kui vaadata sünniaastaid, siis pea pooled mängijad saavad U21 koondises mängida ka järgmises valiktsüklis, sest 1994. ja 1995. aastal sündinute seas on meie valik natuke õhuke.

Materjali võistkonna jaoks on isegi rohkem kui vaja, aga need mängijad on praegu meeste tasemel veel väga vähe mänge saanud. Noorteklassist meeste sekka astumine on nagu öö ja päev – nende mängude jõudu ja kiirust kogevad Eesti meistriliiga mängudes mõned üksikud mehed. Enamik mängivad iganädalaselt ju Eesti esiliigat, mille pealt ei saagi nõuda, et Prantsusmaale vastu suudaksime hakata.

Väga hea, et need kaks maavõistlust saime pidada. Etteheiteid noorte töötahtele mul pole. Mängus otsuste tegemine, eriti ründefaasis... ütleme nii, et meil on samad probleemid, mis A-koondisel. Lihtne ei ole, aga ei peagi olema. Usun poistesse. Nad on nii noored, et arenevad iga nädalaga. Peaasi, et neil endal usku jaguks," rääkis Reim.

Eesti rekordinternatsionaal Reim asus U21 koondise etteotsa enne eelmist valiksarja, mille esimeses pooles alistati võõrsil 1:0 Sloveenia ja tehti Bulgaariaga võõrsil 1:1 viik. Enne teist poolt kaotati Karol Mets ja Ilja Antonov A-koondisele, lisaks jäid mitu meest kõrvale kihlveopettuste süüasjast tulenevalt. Lagunenud meeskonnaga tehti Bulgaariaga kodus 2:2 viik, aga saadi ka mitu suurt kaotust.

Juunis algav EM-valiksari kujuneb Reimi hinnangul U21 meeskonnale tavapärasest noorema koosseisu tõttu keeruliseks. Loogika ütleb, et kõrgema keskmise vanusega vastased on Eestist jõu ja jaksamise poolest üle.

"Eriti arvestades, et eestlane areneb natuke hiljem, saavad näiteks ainult 1994. aastal sündinud üles rivistavad vastased väikese eelise küll. Aga kui meie hetkeolukord on, et 1996 sündinud poisid on 1994 omadest paremad, siis nemad mängivadki. Seda tugevamaks nad ülejärgmist U21 EM-valiksarja pidades saavad," märkis Reim.

Eesti U21 koondis alustab EM-valiksarja 16. juunil, kui võõrustatakse San Marinot. A-koondis kohtub sama vastasega kaks päeva varem.