Kalevi fännid – Ühisliiga kodulehel on oma häälega võimalik aidata Scott Machado (pildil võidumängus Volgogradiga) märtsi parimaks mängijaks! Foto: Stanislav Moškov
Korvpall
31. märts 2015, 07:00

Kas Kalev peab mängus Tsmokiga võidukohustuse pingele vastu? (2)

BC Kalev/Cramo korvpallimeeskond peab täna Ühisliiga põhihooaja viimase kodumängu, kui võõrustatakse viimasel kohal asuvat Minski Tsmokit. Ent ette ei saa võidupunkti kalevlaste tabelisse kirjutada – vastane on võitnud kaks mängu järjest.

Kokku lähevad kaks heas hoos meeskonda, sest Kalevi Ühisliiga võiduseeria on kolme mängu pikkune. Märtsis on alistatud nii Loimaa Bisons, Nymburk kui ka Volgogradi Krasnõi Oktjabr ning meeskond on tõusnud viimasele play-off-kohale.

Paaril mehel väikesed tervisemured

Mis seisus astutakse Tsmokile vastu? Läinud nädalal alistati Eesti liiga pingevabas kohtumises TLÜ/Kalev. Oleksi Petšerovil andis pärast Ühisliiga kohtumist Volgogradiga jalg kergelt tunda ja Scott Machadot kimbutas viirus, kuid viimastel päevadel on mõlemad mehed jälle trennis olnud.

Kalevil on tabelis 11 ja Tsmokil 5 võitu – võõrustajate õlul on võidukohustus? "Eks eelmisel nädalal natuke rõhutasin mängu tähtsust, aga mehed saavad ise sellest niigi aru. Ma pigem hoian tagasi, ei taha, et neid mingi kohustus rõhuks ja et nad võtaksid seda mängu kui iga teist. Meil on ju järjest olnud kõik mängud tähtsad ja on edaspidigi," rääkis Kalevi peatreener Alar Varrak.

"Seda võidukohustust võib tõlgendada kahtepidi. Me pole ei koosseisu ega eelarve mõttes kellegi vastu soosikud, ent oleme hästi mänginud ja loodame jätkata sama hingestatult – oleme selle favoriidikoorma endale ise tekitanud. Võidukohustus on meil ainult play-off’i vaatevinklist vaadates, sest hooaja kokkuvõttes oleme niigi positiivselt üllatanud."

Vanad tuttavad koondisemängudest

Mida kujutab endast Tsmoki, kellega tuleb kümne päeva pärast minna vastamisi ka võõrsil? Põhimängujuht Branko Mirkovic on hästi tuttav üle-eelmise aasta suvest, kui Eesti koondis alistas EM-valiksarja finaalis Bulgaaria. Serblase kõrvale värvati hiljuti tagaliini ameeriklane Justin Gray, kes on kohe kerkinud tähtsaks tegijaks.

Eesliini põhitegijad on montenegrolane Ivan Maraš ja ameeriklane Rashaun Freeman, üheks vahetusmeheks ekskalevlane Pavel Uljanko. 2013. aastal EM-sarja poolfinaalis Valgevene koondisega Eesti vastu mänginutest saavad piisavalt mänguaega veel Aleksandr Kudrjavtsev, Vitali Ljutõtš ja Nikita Meštšerjakov.

Varrak on vaadanud valgevenelaste äsjased võidumängud Bisonsi ja Krasnõi Oktjabriga üle ning tõdes, et Tsmoki esitas soliidsed partiid.

Kalevlaste juhendaja hinnangul on kaheksanda koha säilitamiseks vaja noppida veel minimaalselt kaks võitu, ent sel juhul tuleb loota konkurentide komistamisele. Kolme võidu korral on seis juba hoopis kindlam, aga ka sel juhul võib mõni superhoos vastane Kalevist veel mööduda. Kui aga võidetakse neli järgmist kohtumist (täna ning 4. aprillil VEF, 9. aprillil

Tsmoki ja 12. aprillil Avtodor), on medalimängude koht täiesti kindel. 26. vooru senised mängud on kulgenud Kalevile soodsalt, kõik Eesti meistrist tagapool olevad konkurendid kaotasid võõrsil: Astana Himkile 64:93, Volgogradi Krasnõi Oktjabr

Saraatovi Avtodorile 93:99 ja Riia VEF Nižni Novgorodile 72:102.

Tabeliseis: CSKA 24 võitu ja 3 kaotust, Himki 22–3, Lokomotiv-Kuban, Nižni Novgorod 18–7, Zenit 16–7, Unics 15–11, Avtodor 13–12, Kalev 11–14, VEF 10–14, Astana

10–16, Volgograd 9–19, Bisons 9–19, Jenissei 7–17, Samaara 7–18, Nymburk 7–19, Tsmoki 5–18.

Machado kümne nominendi seas

Kalev/Cramo märtsikuiseid häid mänge on märgatud ka Ühisliiga peakorteris Moskvas, igatahes saab märtsi MVP valikus oleva kümne korvpalluri seast anda internetis hääl ka Kalevi mängujuhile Scott Machadole.

Machado on vedanud Kalevi kõigis seni märtsi jooksul peetud mängudes võidule ning kogunud ise neis kolmes kohtumises keskmiselt 16,0 punkti, 5,7 lauapalli ja 10,7 korvisöötu! Tema efektiivsustegur 25,7 on selle kuu arvestuses teisel kohal nii Tallinna kui Tartu publiku nähtud mehe, Saraatovi Avtodori välgu Courtney Fortsoni (29,0) järel.