ERUKINDRAL: Eesti jalgpallikoondise legendaarne keskkaitsja Raio Piiroja mängib ­täna õhtul viimast korda Eesti koondises. Foto: Tairo Lutter
Jalgpall
31. märts 2015, 07:00

Eesti meeskond saadab Raio Piiroja erru laulu, ovatsioonide ja tohutu lugupidamisega

Täna õhtul mängib Raio Piiroja viimast korda Eesti jalgpallikoondises. Puudub igasugune kahtlus, et Eesti meeskond pingutab ninast vere välja, et Islandi vastu enda tungival soovil ründajana mängiv legendaarne keskkaitsja uhkelt erru saata.

Piiroja kuulus viimati Eesti koondisesse 2013. aasta ­oktoobris, kui sa Lillekülas peetud MM-valikmängus ­Türgiga ränga vigastuse, mistõttu on tippjalgpallurist praeguseks saanud tugev rahvasportlane. Legendi viimane koondisemäng läheb rahvusmeeskonna liikmetele sügavalt korda.

Näiteks kui Piiroja eilsel pressikonverentsil peatreenr Magnus Pehrssoni ja kapteni Ragnar Klavani kõrval koha sisse võttis, laulis terve meeskond tema nime ja aplodeeris. Esimese küsimuse esitas Henri Anier: kas Piirojal on selleks puhuks, kui ta Islandile värava lööb, tähistamise viis välja mõeldud?

Piiroja: trennis harjutame võbelemist

"Teen liigutuse, et viskan õnge ja te kõik olete seal konksude otsas ja võbelete. Õhtul trennis harjutame!" kõlas vastus, mis tõestas, et jalgpallimeeskondade lahutamatuks osaks olev lõõpimisoskus pole Piirojast pooleteist aastaga kuhugi kadunud.

Meeskonnakaaslaste nägudel püsis naeratus ka järgmiste minutite jooksul, sest kuidas on võimalik tõsiseks jääda, kui viis korda Eesti parimaks jalgpalluriks valitud Piiroja surmtõsise näoga räägib: "Füüsiline vorm on mul hea. Annaks nii mõnelegi silmad ette! Aga jalgpallivormiga on vähe teistmoodi. Pühapäeval tegin esimese trenni [pärast 2013. aasta oktoobrit], nüüd teen teise ja teisipäeval lähebki juba mänguks!

Saan viimast korda koondise õhkkonda nautida ja proovin maksimumi võtta. Mänguaeg? Pehrssoniga oli jutt, et annab 10 minutit, aga kui ühe värava ära löön, siis annab veel 10 minutit! Tegelikult pole me veel mänguaega kokku leppinud."

Kuidas olukord tervisega? "Õnneks on Kaspar (koondise arst Kaspar Rõivassepp – toim) valmis. Oli arstikotti kah minu jaoks korralikult täiendanud – kõvasti teipi ja valuvaigisteid juurde hankinud. Aga üldiselt on mul tervisega hästi – toimin rahvasportlasena suurepäraselt."

Kui jutujärg Klavani kätte jõudis, ei jätnud Raiolt kaptenipaela pärinu paari panemata paari "pirni", aga rõhutas eelkõige Piiroja rolli eeskujuna.

"Arvestades, et Raio puutus viimati jalgpalli poolteist aastat tagasi, on mul tõesti hea meel, et ta Islandi vastu meie väravast võimalikult kaugel ees on (Piiroja mängib ründajana enda tungival nõudmisel– toim)! Aga tõsiselt rääkides, siis Raioga on kaitses koos mängitud palju ja häid mänge. Natuke kahju, et viimases mängus koos lahingut pidada ei saa. Mäng Islandiga on legendi ärasaatmine. Raio on Eesti jalgpallile meeletult palju andnud. Iga jalgpallisõber on näinud Raio mängust kiirgavaid emotsioone. Minul on siiani temalt palju õppida – Raio on minu silmis maailma parim õhuvõitleja. Nüüd saab teda viimast korda platsi peal vaadata, edaspidi ainult You­tube’ist."

Raio varsti suusakoondises?

Piiroja rahvasportlaskarjääri kohta lausus Klavan muiates. "Loogilisem tundub, et ta on varsti suusakoondises kui Pärnu Linnameeskonna eest väljakul! Olgu tegu jalgpalli, kalal käimise või suusatamisega, annab ta alati endast maksimumi. Selliseid inimesi nagu Raio, pole maailmas palju."

Need sõnad öeldud, võttis Klavan üles lihtsa, aga aastate jooksul üliarmsaks saanud laulu, mille ainsaks värsiks on "Raio Piiroja", ning temaga ühines terve Eesti koondis. Eesti jalgpallirahva armastus ja austus Piiroja vastu on tohutu.

Eesti – Island maavõistlus, Raio Piiroja lahkumismäng algab täna Lillekülas kell 19.