UEFA auhindab igat 100 rahvuskoondise mänguni jõudnud jalgpallurit medali ja erilise nokamütsiga. Ragnar Klavan sai meened kätte enne mängu Šveitsiga, mis oli ta 100. koondisemäng. Foto: EJL
Jalgpall
1. aprill 2015, 07:00

Klavan tõstis Eesti ühele pulgale Inglismaa ja Hispaaniaga (4)

Eile 101. koondisemängu kirja saanud Eesti jalgpallimeeskonna kapten Ragnar Klavan on sinisärkide 100 mängu klubi üheksas liige. Rohkem 100 koondisemängu pidanud jalgpallureid (10) on Euroopas ette näidata vaid kahel riigil – Saksamaal ja Rootsil.

Eestiga samal pulgal ehk üheksa 100 mängu klubi liikme omanikud on Inglismaa ja Hispaania. Kaheksa mammutinternatsionaali on ette näidata Taanil, seitse Lätil ja Hollandil. Ülejäänud 46 Euroopa jalgpalliliidu (UEFA) liikmel juba vähem.

Oleme ausad, Saksamaa (neljakordne maailmameister), Rootsi (MM-hõbe ja kaks MM-pronksi), Inglismaa (maailmameister), Hispaania (maailmameister) ja Taaniga (Euroopa meister) samas seltskonnas jääb Eestis mulje kui porgandist vahukooretordi sees. Midagi ei klapi, kuskil on juhtunud midagi imelikku.

Olgu lisatud, et eeldatavasti veel 2015. aasta jooksul lisandub nimekirja veel kaks Eesti jalgpallurit – enne eilset mängu Islandiga oli Joel Lindperel kirjas 98 ja Dmitri Kruglovil 96 A-maavõistlust. Vastavalt kahe ja nelja matši lisandumine on tõenäoline

Seega: kuidas on Eesti jalgpallikoondis vaid 24 aastaga saanud juba üheksa 100 mängu klubi liiget (kellele lisanduvad peagi ilmselt veel Lindpere ja Kruglov, kes tõstavad meid antud arvestuses Euroopa esimeseks, sest teistel tipmistel riikidel nii ruttu 100 mängu klubi liikmeid lisandumas pole)?

Esiteks on Eesti Jalgpalli Liit olnud alati maavõistluste pakkumistele avatud. Kui vähegi võimalik, on vastatud jaatavalt ning pole tehtud numbrit, et tegu pole ametliku mängupäevaga, mistõttu kõik paremad mehed ei pruugi klubidest koondise juurde pääseda. Eesti on peetavate maavõistluste arvu poolest Euroopa ja maailma juhtivaid jalgpallikoondisi.

Teiseks on Eesti väikese rahvaarvu (ja ühtlasi ka sisemise konkurentsi) tõttu mängijatel võrreldes suuremate riikide kolleegidega märgatavalt lihtsam mõni positsioon enda omaks teha. Näiteks paremkaitsja positsioon kuulus 2005-2013 sisuliselt eranditeta Enar Jäägerile.

Kolmandaks ei ole Eesti jalgpalluritel kombeks koondise esindamisest klubikarjääri edendamise ja pikendamise nimel loobuda. Parimad mehed mängivad koondises nii kaua, kui kutsutakse.

 

Euroopa jalgpalliriikide 100 mängu klubi liikmete arv

10 Saksamaa, Rootsi
9 Inglismaa, Hispaania, Eesti
8 Taani
7 Läti, Holland
6 Iirimaa, Prantsusmaa, Itaalia
5 Horvaatia, Malta, Rumeenia
4 Soome, Kreeka
3 Liechtenstein, Norra, Portugal, Šveits, Türgi
2 Bulgaaria, Tšehhi, Poola,Venemaa, Serbia, Ukraina
1 Armeenia, Austria, Valgevene,Küpros, Makedoonia, Gruusia,Ungari, Island, Põhja-Iirimaa,Šotimaa, Slovakkia
0 Albaania, Andorra, Aserbaidžaan, Belgia, Bosnia ja Hertsegoviina, Fääri saared,
Gibraltar, Iisrael, Kasahstan, Leedu, Luksem burg, Moldova, Montenegro, San Marino,
Sloveenia, Wales