Ühisliiga märtsikuu MVP Scott Machado akrobaatika Riias. Foto: LAURA OKS
Korvpall
6. aprill 2015, 07:00

Üks lahkub, teine lahkub, kolmas puudu – aga Kalev ikka võidab

Kui pallimänguvõistkonna koosseisus toimuvad pidevad muudatused, on taset raske hoida. BC Kalev/Cramos toimub üks muudatus teise järel, kuid meeskond on Ühisliigas võitnud viis mängu järjest, viimasest 11 kohtumisest 8 ja hoiab play-off’i kohast kõvasti kinni!

Laupäeval kohtuti Riias kiire ja ohtliku VEFiga, kelle pidurdamisega jäädigi esiti hätta, kuid 46:55 poolajakaotus pöörati pärast vaheaega 95:89 võiduks. Ehk viimase kahekümne minutiga visati ise 49 punkti vastase 34 vastu. Seejuures ei teinud eelmises mängus Minski Tsmokiga saadud kubemelihase vigastuse tõttu kaasa eelmise kuu paremaid korvikütte Oleksi Petšerov.

Meenutagem: jaanuaris lahkus Rolands Freimanis Kaasani Unicsisse, veebruaris Frank Elegar Milano Emporio Armanisse. Mõlemad kuulusid Kalevi liidrite sekka. Meeskond ei murdunud, uued mehed Petšerov ja Keith Benson sulatati kiirelt koosseisu, kuid nüüd jäädi ajutiselt Petšerovita…

Ent peatreener Alar Varrak koos abilistega on kogu aeg leidnud olukorrast väljapääsu. Ning selge see, et tagaliin on ka supervormis. "See oli nagu ka Franki ja Rolandsi ära minnes – teised peavad natuke juurde panema. Täna saime sellega hakkama," kommenteeris 27 punktiga suurimaks korvikütiks kerkinud Rain Veideman ukrainlasest eesliinimehe vigastust.

23aastane Eesti koondislane esitas hooaja parima partii, tabades mängust 13 viskest 9 (sh kolmesed 5/3) ja kõik 6 vaba­viset. "See oli nagu play-off-kohtumine ja kokkuvõttes on tähtis, et võitsime," lisas ta.

Koos Veidemaniga vedas Kalevit Ühisliiga märtsikuu MVPks valitud Scott Machado, kes lisas küll 26 punktile, 7 korvisöödule ja 6 lauapallile ka 8 pallikaotust. Peatreener Alar Varrak põhjendas mängujuhi tavapärasest suuremat pallikaotuste arvu väsimusega ja jäi oma "parema käega" üldiselt rahule.

"Scott mõistab mind juba päris hästi ja mina teda. Kui võimalus oli, käskisin joosta (meeskonnal tervikuna – toim). Scottiga olid omad jutud, suures plaanis tegi ta nii, nagu treenerid tahtsid," lausus rahulolev Varrak, kes sai Arena Rigal oma klubi ja koondise pea- ja abitreeneri karjääride alles esimese võidu. Kuid seda magusamalt see maitses, pealekauba oli mäng tõeliselt tähtis.

Homme alustab Kalev Eesti meistriliiga veerandfinaalseeriat TTÜga, neljapäeval aga kohtub Minskis sealse Tsmokiga. Järgnevalt ka väike tabeliseisu kommentaar.

* * *

Parimal juhul võib Kalev kindlustada play-off’i koha juba Minskis! Nimelt teenis Kalev Riias hooaja 13. võidu, asub 8. kohal, ning lähemad jälitajad jäävad kolme võidu kaugusele. Üks neist ongi VEF, kellega peeti sisuliselt kaht võitu väärt mäng, teine aga Astana.

Kasahstani meister mängis Minskis sealse Tsmokiga eile, kaotas 86:94 ja see sobis Kalevile väga hästi. Astanal on pidada veel kolm mängu ning Kalevist möödumiseks peavad kasahhid need kõik (võõrsil Samaara ja Zenidi, kodus VEFiga) võitma, Eesti meister aga kõik (peale Tsmoki veel võõrsil Avtodori ja Unicsiga) kaotama.

VEFil on pidamata viis kohtumist, kuid et Kalev on lätlasi mõlemas omavahelises mängus võitnud, jääks võrdse võitude arvu juures eelis eestlastele. Juba ülehomme mängib VEF Peterburis sealse Zenidiga ning kui ta seal kaotab ja Kalev võidab päev hiljem Minskis, olekski juba paar vooru enne põhiturniiri lõppu play-off’is osalevad meeskonnad selgunud.