PÕRGULIKULT VALUS: Vladimir ­Voskoboinikovi hooaeg võib ränga põlvevigastuse tõttu läbi olla. Foto: TEET MALSROOS
Jalgpall
6. aprill 2015, 07:00

DRAAMA SILLAMÄEL: kas muruväljakul mängides saanuks vigastust vältida? (5)

Nõmme Kalju sai võõrsil Sillamäe Kalevist jagu 3:2 ja jätkab pärast jalgpalliliiga nelja mänguvooru täiseduga. Kuid millise hinnaga? Ründaja Vladimir Voskoboinikov kukkus betoonpinnasega kunstmurustaadionil nii õnnetult, et vigastas rängalt põlve ning tema hooaeg võib läbi olla. Kas murul mängides saanuks vigastust vältida?

Voskoboinikov sai viga kohtumise 44. minutil, kui kokkupõrkel Deniss Vnukoviga väändus põlv maandudes ning mees jäi õnnetult murule lebama. Pallur viidi kanderaamil platsi äärde, kuid seal sai selgeks, et probleem on tõsisem. Kuigi hiljem proovis mees omal jalal, aeglaselt longates staadionilt lahkuda, tunnistas ta, et hooaeg võib olla lõppenud.

Voskoboinikovi hooaeg läbi?

"Kalju küll võitis mängu, aga kaotas Voskoboinikovi," tõdes vigane mees ning jätkas: "Maandusin, ja see polnud kõige parem, kui arvestada seda, et jalgpalliliit lubab meistriliiga mänge sellistel väljakutel. Ma ei tea, mis edasi saab, kuid minu arvamus on see, et sellisel väljakul ei saa normaalset jalgpalli mängida ega näidata!" viskas ta kriitikanooli mängude korraldajate suhtes. Ka teised pallurid kurtsid, et kõva pinnas kulutas jalgu üpris korralikult.

Paar päeva varem oli mängijatele teada, et esimest korda sel hooajal mängitakse murul ehk Sillamäe staadionil, mille muruplatsi värv pole küll ühestki otsast roheline, aga pinnas meenutab tossuotsaga katsudes siiski midagi etemat kui kõva kivisegu. Miks selline otsus tehti?

"Algselt oli tõesti kõigil soov, et aprilli esimesel nädalal minnakse mängudega murule üle, aga vaadates praeguseid ilmaolusid peeti ka selle nädala mängud kunstmurul. Mingit eelluba, et Sillamäe kunstmurul saaks mängida, polnud vaja. Teame, et seal on väljak heas korras ning kevadisteks mängudeks on see ideaalne," sõnas jalgpalliliidu infojuht Mihkel Uiboleht.

Jalgpalliliit: väljak pole kõiges süüdi

"Loomulikult on väga kahju, kui mängija saab vigastada. Aga sellel väljakukattel ja vigastusel ei pruugi olla erilist seost. Meie peame olukorda kitsamalt vaatama ning kindlasti ei saa öelda, et väljak oleks kõiges süüdi," tõdes Uiboleht.

Nõmme Kalju peatreeneri Sergei Terehhovi sõnul oleks siiski saanud olukorda ennetada, näiteks pidada kohtumise märksa paremas seisukorras oleval Hiiu kunstmurustaadionil.

"Minu nägemus on, et sellised mängud võiks viia kuhugi mujale. Sillamäe oleks võinud selle vooru Hiiul meiega mängida ja pärast tuleksime mängiksime siin muru peal. Tegelikult esimesed neli vooru võiks ju nii teha, Tartu näiteks mängib oma esimesed mängud võõrsil, kuna neil pole ka väljakut. Hooaeg on pikk ja pole kellelegi kasulik siin vigastada saada," arvas ta, lisades, et ei saanud seetõttu ka Eesti koondisega liitunud Ats Purjet ega Joel Lindperet nende tervise huvides varem platsile lasta kui vahetusest.

Purje saigi õrnalt vigastada, saades hoobi selga. "Nad tegid 7-10 päeva trenni muru peal ja kohe otsa lasta mängida sellise koolistaadioni peal… No pole mõtet mehi lõhkuda! Loodetavasti nad saavad meid aidata järgmistes mängudes ja on valmis seda tegema," sõnas Terehhov.

Jalgpalliliit on teisel arvamusel, sest süsteem on senimaani korralikult toiminud. "Väljakud, kus ei ole kummipõhjaga katet pandud, tunduvad kehvemad, aga reaalsuses ei erine nad nii palju meie tippväljakutest nagu näiteks Sportland Arena või Narva Fama staadion. Sillamäe, Paide ega Viljandi kunstmuruväljakud pole vaatamata kummipõhja puudumisele mängimiseks kõlbmatud ning kindlasti võiksid nad hooldatuna olla kasutatavad ka rahvusvahelisteks mängudeks," sõnas Uiboleht ning lisas, et kindlasti võis oma osa mängida siiski ka ilm. "Samas on ka teistes riikides taolisi väljakuid ning kevaditi nii vaid ilma tõttu mängida saabki," selgitas ta.

Mis saab Voskoboinikovist, selgub viie päeva jooksul. "Tagantjärele pole enam midagi teha. Kahju, et sellised vigastused juhtuvad, aga see on jalgpallielu osa. Ma tulen veel tagasi!" kinnitas ta.

Tukiainen lõi karjääri tähtsaima värava

Tallinna FC Flora pääses üle noatera Narva Transi vastu viigist, kui 23aastane soomlane Sakari Tukiainen skooris teisel üleminutil 1:0 võiduvärava. Tukiainen kinnitas, et tegu oli tema tähtsaima tabamusega. Mullu lõi ta Soome tugevuselt kolmandas liigas 40 kolli. "Usun küll, et see oli mu senise karjääri tähtsaim värav ning eriti meeldiv oli selline lüüa mängu lõpus. Frolov (Andre – toim) andis mulle väga hea söödu, nii oli lihtne pall väravasse lüüa," tõdes ta mängu järel. Vihmast märga staadionit ta mängu tulemuses ei siunanud. "See oli isegi hea, et vihma sadas. See mõjus kunstmurule hästi, pani palli kergemini liikuma ning libisema. Kindlasti oli see senistest võitudest raskeim," lisas ta.