LIIDER: Eesti koondise kapten Kristian Marmor lööb palli maailma teise meeskonna, Šveitsi väravavõrku. Foto: Viljar Voog
Rannajalgpall
6. aprill 2015, 07:00

Jalgpall, liiv, soe vesi – need me sõbrad kolmekesi

Vahemere ääres laagris käinud rannajalgpallurid naasevad täna koju teadmises, et augustis Pärnus peetavaks Euroliiga superfinaaliks on tugev vundament laotud nii vormi kui ka kokkulepete osas.

Eesti rannavutikoondis lõpetas möödunud aasta maailma edetabeli 37. positsioonil ning hilissuvisel MM-valikturniiril mängiti end Euroopa 11. riigiks. Häbisse ei jääda ka enam maailma absoluutsete tippude vastu ja seega julges rahvusvaheline jalgpalliliit FIFA lubada Pärnu randa ühe tuleva hooaja kolmest tippturniirist: Bakuu Euroopa mängude ja Portugali rannavuti MMi kõrval peetakse Eesti kuulsaimal rannaribal Euroliiga superfinaal, kus 20.-23. augustini saab võõrustajate kõrval näha veel 15 Vana Maailma paremat meeskonda.

"Euroopa ühe suurima rannajalgpalliürituse toimumine Pärnu rannas on ainulaadne sündmus ja proovime Eesti rahvuskoondist selleks ette valmistada teistmoodi kui varasematel aastatel," ütles Eesti Rannajalgpalli Liidu juht Kari-Andri Kask.

Nimelt vajas lahendamist suur probleem: Eesti ilma eest varjumiseks pole liivavutimeestel praegu kuhugi peituda – pikaaegne vormiladumiskoht, Eesti Näituste hall, pole enam saadaval. Nädalavahetuse lörtsisadu jäi koondise tuumikul siiski tundmata – mulluse maailma teise rannajalgpalliriigi Šveitsi kutsel veetsid kapten Kristian ­Marmor, Aleksander Saharov, Roman Minlibajev ja Marko Truusalu, lisaks veel lisajõud kodusest meistriliigast nädala välislaagris Hispaanias Barcelonast mõnekümne kilomeeri kaugusel asuvas Giverola kuurordis.

Eestlased võõrsile, leegionärid meile

Kuigi lörtsiste lihavõttepidustuste taustal võib suvi tunduda veel kaugel, on see sportlikku vormi arvestades sisuliselt ukse ees. Koondislaste treeningtsükkel algas juba möödunud kuul jõusaalis ning esimeste liivaristsete saamise võimalusest haarati hea meelega kinni. "Treenimine koos Šveitsi ja Inglismaa tähtmängijatega (lisaks põhimeestele oli alpiriigist kohal ka U21-meeskond - toim) on suurepärane algus koondise ettevalmistusperioodile. Šveitsi koondise peatreener Angelo ­Schirinzi näeb, et Eesti koondisel on suur võimalus nõnda jätkates tõusta Euroopa absoluutsesse tippu," põhjendas Kask, miks tekkinud soodne pakkumine vastu võeti.

Liivatunnetuse saamise kõrval oli täna lõppeva laagri suur eesmärk ka meie mängijate arengu kindlustamine. Suurel osal neist oli võimalus treenida lisaks Šveitsi tippuviimisele ka 2013. aasta MMil Tahiiti koondise uskumatu neljanda kohani tüürinud Schirinzi käe all. Peale uute treeningvõtete – eestlased filmisid üles kõik Šveitsi koondise harjutused, et neid Maarjamaale naastes rakendada – saadi hinnatud treeneri käest ka kõva kogemustepagas: šveitslane lubas, et enne Eesti klubihooaja algust juuni teises pooles võtab ta Šveitsi valitseva meistri ridadesse nädalaks ajaks oma tiiva alla nii Marmori kui ka Minlibajevi, et nood saaksid suve alguseks vöö vahele kolm kõval tasemel liigamatši.

Ülejäänud suve veedavad mõlemad koondise tugitalad aga ­ikkagi Eesti klubides ja toovad siia kaasa ka Giverolas leitud uued sõbrad: et jalgpalli sünnimaal Inglismaal oma rannaliigat pole ning et koduses muruvutis meistriliigasse tõusnud Pärnu Linnameeskond on sealse rannasatsi üpris tühjaks imenud, ostetakse brittidele nädalavahetus(t)eks odavlennufirmast piletid, antakse Tallinnas neile autovõtmed ja juhised, kuidas jõuda Pärnusse, kus toimuvad kõik Eesti meistrivõistluste kuus etappi. (Vaid karikavõitja selgub pärast Euroliiga superfinaali 29. augustil Tallinnas – toim.).

Eesti liiga tase tõusuteel

Liigutuste eesmärgiks on Eesti meistriliiga taseme tõstmine: viimase kahe aasta jooksul on kirkaimad medalid tasavägises võitluses ära jaganud meeskonnad Peugeot ja SK Augur. Kolmandad klubid on jäänud juba kaugemale. Paari tasavägise mänguga aastas jääb areng aga kängu ning kõige suuremat peavalu valmistab see Eesti koondise tegemisi silmas pidades. Kui aga inglased meie õuele pallima tulevad, saavad sinisärgid klubideski veel mõned tõsised duellid ja on loodetavasti paremini valmis, kui samad mehed 20. augustil koos 14 lähema konkurendiga koondiste tasemel külla tulevad.