Laulumehed Artjom Savitski ja Alen Veziko proovisid golfimänguFoto: Kertin Vasser
Spordivaria
6. aprill 2015, 14:11

GALERII: hurmurlauljad Savitski ja Veziko proovisid kätt golfis. Kumb võitis?

Ajakiri Alen Veziko ja Artjom Savitski. Algselt oli teada, et kunagi väga ammu on Alen isegi golfikeppi käes hoidnud ja pallid võssa lennutanud, kuid Artjomil polnud isegi mitte võsakogemust. 9-rajalise puttamisvõistluse võitis siiski Artjom 18 löögiga. Auhinnalise teise koha saavutas Alen 21 löögiga. Mida arvab mängust 100-protsendilise algajana alustanud võidumees?

Noore ja rohelise muljed

Artjom kirjeldab mängu nii: "Katse tundus põnev ja ausalt öeldes olin pisut ärevil, kuna sain aru, et tegelikult ei ole mäng nii lihtne sugugi nagu see filmidest nähtuna pensionäride põhiharrastusena paistab. Lendasin kohe külmalt peale ja lootsin treeneri abiga saada käppa õige löögiliigutuse. Mulle meeldib, kui asjad õnnestuvad ja mida rohkem harjutasin, seda nauditavamaks kõik muutus."

"Mõnes mõttes on see ka hea puhkus ajule, kuna kõik muud mõtted olid kadunud ja kontsentratsioon löögil. Üldiselt tekib hea tunne, kui tead, et löök õnnestus ja kuuldavale tuli õige "kõks“. Kõik see tekitas pisikese sõltuvuse - tahtsin rohkem ja rohkem kogeda õnnestumistunnet. Erilist pinget polnud, pigem lõõgastusin. Mõtlesin ainult pallile ja heale löögile ning kõik muud mõtted lihtsalt kadusid selleks ajaks." 

Sõpradele soovitab Artjom mängu proovida igasuguse eelarvamuseta, sest see on kaasahaarav ega ole sugugi mõeldud ainult neile, kes midagi muud füüsiliselt ette võtta ei jaksa. "Golf nõuab tasakaalukust, ratsionaalsust ja tunnetust ehk siis golfikepp muutub justkui hetkeks iseenda kehaosaks, mida kasutades tuleb tunnetada löögitugevust. Kõige parem on seda teha rahus ja vaikuses, iseenesega tasakaalus," leiab laulja mängus vaimsust. "Kui tekib võimalus, siis kevadel oleks küll väga lahe mängima minna ja ma usun, et looduskeskkond paneb kõike veelgi enam nautima."

Alenil on jalgpallist alus all

Jalgpalli harrastanud Alen Veziko nendib, et vutimäng on kergem, sest golf nõuab lisaks füüsilisele sitkusele väga suurt keskendumisvõimet. "Tundsin selle võimaluse üle rõõmu, sest tegelikult olin juba varem mitu korda mõelnud golfi mängima minna ja see meeldis mulle väga," tunnistab ta.

Aleni arvates võib 35-aastaselt golfi mängida küll, kuid kümme aastat tagasi poleks teda golfiväljakule saanud, sest siis olid teised väljakutsed ning golf tundus liiga staatiline. Golfis ei pea tema sõnul jooksma nii nagu näiteks jalgpallis, tehes stabiilselt tiimitööd, vaid võistelda tuleb iseenda vastu ja võimete piiril. "See oli väga positiivne kogemus. Golf on igati meeldiv ajaviide, millega kavatsen tõsisemalt jätkata, et ka selle ala sportlikumat poolt paremini tundma õppida," lubab sportlasest artist.

Treener Enrico Villo väitel pidavat profimängijad vandumise eest trahvi saama. Ajakirjanik küsib: "Mis sa ise arvad, kui palju oleksid pidanud nende katsete kestel oma rahakotti kergendama?" Aleni vastus on naerune: "Mul tuli mängu ajal ikka päris mitu "krõbedat“. Kokku küll ei lugenud, kuid arvan, et oma rahakotti pidanuks üsna kõvasti kergendama."

Golfiõpetaja Enrico arvab, et muusikud said väga hästi hakkama. "Usun, et nad said positiivse kogemuse ja mõistsid ka, milles seisneb golfi kui mängu võlu. Löögi- ja kehatunnetus oli neil ilusti olemas, selle taha ei jää midagi. Sealt edasi on vaja alaga tegeleda!" 

Mõned hetked õpingutest ajakirjaniku pilgu läbi

Golfitreener näitab üksiti ette kõige algelisemad võtted: kuidas hoida golfikeppi, milline on parem käsi ja milline vasem ning kuigi see tundub justkui elementaarne, kipuvad õpilased käega üle pea libistama (loe: kukalt kratsima). Esimesed löögid saavad tehtud ja järgnebki kiitus. Enrico naerab küsivalt: "Hm, ei tea, kas asi on meestes või treeneris?“ Lisab aga seejärel: "Oleks aeg hakata golfi mängima!“

Alen on teada maksimalist ja vägagi enesekriitiline. „"rvan, et mängimisest on siin asi kaugel, aga eks Jumal ise teab, kuhu pallid saadab,“ alistub ta. Enrico arvamus seevastu on, et artist valitseb oma keha hästi. Artjom, kes seni täiesti vaikides on toimetanud, keskendub kogu südamest. "Hästi, Artjom, superlöök!“ tunnustab treener. Pärast kiidusõnu asetab Artjom käed kõhule, kuhu tegelikult midagi toetada ei ole ju ja tõdeb, et tunne on ikka väga mõnus, saades Alenilt toetuseks: "XXX hea tunne on pallile pihta saada!“