Korvpall
7. aprill 2015, 07:00

Kas Ühisliiga play-off’i koht toob Kalev/Cramole rohkem kui 100 000 euro suuruse preemia? (1)

BC Kalev/Cramo korvpallimeeskond on Ühisliiga play-off’i kohale väga lähedal – parimal juhul on juba neljapäeva õhtuks koht kaheksa parema seas kindel. Mida see tähendaks Kalevile rahaliselt?

Ühisliigas on Kalevi eelarvet arvestades päris kopsakad preemiad (suurtele Venemaa klubidele küll piisake meres) ning isegi rubla langenud kursile vaatamata võib Kalev teenida eurodes kuuekohalise summa.

VTB Ühisliiga teatas vastuseks Õhtulehe päringule preemiafondi jagunemise kohta, et selle suurus on tänavu – nagu ka eelmisel hooajal – 140 miljonit rubla (praeguse kursi järgi umbes 2,26 miljonit eurot). Sellest maksti igale 16 klubile stardikapitaliks 2 miljonit (32 250 eurot), ülejäänud 108 miljonit (1,74 miljonit eurot) jagatakse hooaja lõpus tulemuste põhjal. Mitu paremat ja kui palju keegi auhinnapotist osa saab, on Ühisliiga teatel veel väljatöötamisel.

Üldiselt peaks preemiate struktuur jääma eelmise hooaja omaga sarnaseks. Siis jagus auhinnaraha 20 meeskonnast 16 paremale – oma alagrupi viimasena lõpetanud Kalev jäi tühjade kätega. Võitjale kuulus 10 miljonit rubla, 15.-16. kohale ehk alagruppides kaheksandana lõpetanutele 4,35 miljonit.

Veerandfinaali jõudnud, aga seal kaotanud meeskonnad teenisid mullu 6,6 miljonit rubla preemiat (106 500 eurot), 9.–12. koha meeskonnad 5,4 miljonit (87 000 eurot). Seega peaks Kalev teenima play-off’i jõudmise korral üle 100 000 euro. Lõplik summa ulatub ilmselt mullusest suuremakski, sest esiteks on tänu stardiraha vähenemisele hooaja lõpuks 8 miljonit rohkem ning teisalt on tõenäoline, et päris viimaste kohtade hõivajad jäävad endiselt tühjade kätega. See aga tähendab üldsumma jagamist väiksema arvu meeskondade vahel.

8. kohal asuval Kalevil on teatavasti 13 võitu ja pidamata 3 mängu. Eesti meistrist saavad mööduda veel vaid Riia VEF (10 võitu, pidada 5 mängu) ja Astana (vastavalt 10 ja 3). Pikkade arvestuste asemel on lihtsam selgitada olukorda nii: kui VEF kaotab homme Peterburis sealsele Zenidile ja Kalev alistab ülehomme Minskis kohaliku Tsmoki, ongi ülesanne täidetud.