Saša Obradovic.Foto: AFP / Scanpix
Korvpall
7. aprill 2015, 07:00

Berliini Alba püüab teha ajalugu

Euroliiga korvpalliturniir on jõudnud vahegruppide viimase vooruni ning viis meeskonda võitlevad veel kolme vaba edasipääsukoha nimel.

Lihtsam on olukord F-grupis, kus Istanbuli Anadolu Efes ja Vitoria Laboral Kutxa jagavad 6 võiduga 4. kohta ning üks neist läheb edasi ja teine jääb välja. Kui lõpetatakse võrdse arvu võitudega, pääseb play-off’i Efes.

Seega on türklastel kõik enda kätes, kuid nende vastane on ka raskem – võõrsil ehk Istanbuli Aasia-poolel kohtutakse igirivaali Fenerbahce Ülkeriga. Vitoria sõidab riigi lõunarannikule, külla viimast kohta jagavale Malaga Unicajale.

E-grupis on õhk palju rohkem elektrit täis, sest Berliini Alba ähvardab jätta ukse taha tiitlikaitsja Tel Avivi Maccabi! Alba alistas eelmisel nädalal Ateenas sealse Panathinaikose 68:66 (viimane veerand 22:11!) ning neil mõlemal on nüüd 7, Maccabil 8 võitu. Ent juudid reisivad Berliini, mille O2 Arena pole nende enda kodusest katlast külaliste jaoks mugavam koht.

Nii Alba kui ka Maccabi kindlustavad võidu korral kolmanda koha. Belgradis sealse Crvena Zvezdaga kohtuv Panathinaikos on võidu korral igal juhul neljas. Kaotuse korral tuleb aga kreeklastel loota Maccabi edule, sest Alba vastu ollakse omavahelistes mängudes plussis. Kui kõik kolm lõpetavad 8 võiduga, jääb "surnud ringi" tulemusena ukse taha mullune võitja Maccabi!

Alba teeks võidu korral Saksamaa klubikorvpalli ajalugu, sest praeguse Euroliiga veerandfinaali pole selle riigi meeskonnad veel jõudnud. Edu tuleks parajal ajal, sest klubil on käsil 25. hooaeg! Edu saavutati küllalt kiiresti, sest juba 1995. aastal võideti toona Koraci sarja nime kandnud võistlus, meeskonna üks tugitalasid oli tänane peatreener Saša Obradovic.

Seejärel tõustigi Saksamaa lipulaevaks, aastatel 1997–2003 võideti seitse meistritiitlit järjest! Hooajal 2004/05 mängis Alba ridades ka Tanel Tein. Kodus on lisandunud tugevaid konkurente eelkõige Bambergi ja Müncheni Bayerni kujul, kuid Euroopa üht suuremat koduareeni eviv Alba on jäänud Saksamaa tippu püsima. Praegu jagavad Alba ja Bamberg 28 mängust saadud 24 võiduga esikohta, Bayern jääb maha ühe võiduga.

Tabeliseis

E-grupp

Real 10

Barcelona 10

Maccabi 8

Panathinaikos 7

Alba 7

Žalgiris 5

Crvena Zvezda 3

Galatasaray 2

F-grupp

CSKA 11

Fenerbahce Ülker 10

Olympiacos 9

Anadolu Efes 6

Vitoria 6

Milano 4

Malaga 3