«Varem olen harjutanud 1700–1800 meetri kõrgusel. Tavaline inimene võib mõelda, et mis vahet seal ikka on. Tegelikult pidin olema ettevaatlik, nii kõrgel võib end kergelt auku treenida.» Eesti ujumise esinumber Martti Aljand harjutamisest Sierra Nevada treeningukeskuses, mis asub merepinnast ligi 2400 meetri kõrgusel.Foto: Mati Hiis
Ujumine
7. aprill 2015, 07:00

Kuidas läheb Eesti ujumise eliitrühmal, keda juhendab Sloveenia staar Mankoc? (2)

Mullu loodud Eesti ujumise eliitrühm, keda juhendab Sloveenia staar Peter Mankoc, valmistub juuli lõpus Venemaal algavaks pika raja MMiks. Vahepeal elati üle väike tagasilöök, kui Valgevenesse kavandatud ühislaager tuli ära jätta – siis saadeti kõik tiimi liikmed eri kohtadesse harjutama.

Eesti ujumisliidu peatreeneri Riho Aljandi sõnul pidi eliitrühm minema Minskisse, kus esialgse plaani kohaselt oleks harjutatud Mankoci ekstreeneri Dimitri Mancevici näpunäidete järgi. "Ta jäi haigeks ja läks Sloveenias haiglasse," ütleb Riho Aljand. "Siis polnud meil enam mõtet Valgevenesse minna."

Nii tekkiski olukord, et kõik eliitrühma ujujad lendasid rändlindude kombel mööda maailma laiali: Martti Aljand treenis Hispaanias Sierra Nevadas, Martin Liivamägi samuti Hispaanias, ent Tenerifel, Pjotr Degtjarjov ja Tess Grossmann Itaalias ning Martin Allikvee Slovakkias.

Õigluse huvides tuleb siinkohal märkida, et tol perioodil pidi tiitlivõistlustelt 30 medalit võitnud Mankoc ülikooliõpingute tõttu kuu aega kodumaal olema. Aga kõigile eliitrühma sportlastele leiti korralik treeningukeskkond.

Rinnuliujumises on tugev sisekonkurents

Eesti esinumber Martti Aljand sai kolm nädalat harjutada koos Sloveenia ässa, tiitlivõistlustelt kümme medalit napsanud Damir Dugonjičiga.

"Sierra Nevada laager oli nagu viimane õlekõrs, kuid mulle see sobis," märgib Martti ­Aljand. "Treeningud endast tugevamate sportlastega tulevad alati kasuks. Tunnen Damiri väga hästi, õppisime USAs ühes ülikoolis."

Riho Aljand täiendab: "Kahju, et sinna ei saanud saata ka Martin Allikveed – kõik kohad olid täis!"

Uus kogemus oli Martti Aljandile vormi timmimine merepinnast ligi 2400 meetri kõrgusel. "Varem olen harjutanud 1700–1800 meetri kõrgusel," arutleb ta. "Tavaline inimene võib mõelda, et mis vahet seal ikka on. Tegelikult pidin olema ettevaatlik, nii kõrgel võib end kergelt auku treenida."

Üldjoontes läks laager Martti Aljandil täkke, ehkki ta pidi peaaegu haigeks jääma. "Kui ma ühel hommikul tundsin, et kurk valutab, hakkasin kohe soolaveega kuristama," märgib ta. "See on küll päris rõve, aga kui teed nii neli-viis korda päevas, siis saad tervise kiiresti korda."

Aeg-ajalt kimbutab Martti Aljandit põlvevalu, kuid selle vaevusega on ta juba leppinud. "Põlveuuring näitas, et operatsiooniga olukorda palju paremaks muuta ei saaks," avaldab ta. "Kui oled kakskümmend aastat sporti teinud, siis mõned kehaosad kipuvad paratamatult ära väsima."

Möödunud nädalavahetusel Tartus toimunud hooaja esimesel pika raja võistlusel jäi ­Martti Aljand oma parimatest tulemustest kaugele, kuid seda ­etteastet võttiski ta rohkem treeningvõistlusena.

"Tartus oli vaja ämblikuvõrkudest lahti saada," ütleb Martti Aljand muigamisi. "Ma ei mäletagi, millal viimati pikas basseinis võistlesin. Iga stardi ootamine oli meeletu passimine, sest osavõtjaid oli väga palju. Kavandatud eesmärgi ma siiski täitsin."

Martin Liivamägi käib endiselt tööl

Juba eeloleval nädalavahetusel Leedus toimuvatel Balti riikide meistrivõistlustel ja nädal hiljem Rootsis ihkab Martti Aljand nii 50 m kui ka 100 m rinnuliujumises näidata oluliselt paremaid tulemusi kui Tartus. Ehkki MMi B-normid on tal juba täidetud ja ta on mõlemal distantsil Eesti esinumber.

Samas teab Martti Aljand, et kodused rivaalid Liivamägi ja Allikvee sihivad senisest paremaid tulemusi ning kõige kehvema stsenaariumi korral võib ta isegi MM-koondisest välja jääda. "Konnapoisse meil on," mõtiskleb Martti Aljand. "Eks see ole varsti näha, kui kiiresti keegi ujub. Praegu ma sellest end mõjutada ei lase. Treenin nii, nagu oleks MMile minek."

Riho Aljandi sõnul peaks MMi pääsmeid jaguma kõigile nimetatud ujujatele. Teoreetiliselt võiks Martti Aljand Kaasanis osaleda 50 m ja 100 m rinnuli-, Allikvee 200 m rinnuli- ja Liivamägi 200 m kompleksujumises.

Kalevi ujumiskooli rühmaga 12 päeva Tenerifel harjutanud Liivamägi ihkab nagu Martti Aljandki Leedus ja Rootsis häid tulemusi näidata. Miinimumeesmärk on alistada 200 m kompleksujumises MMi B-norm 2.04,19. "Olümpiamängude B-norm on samas kandis, sellest tuleb kindlasti jagu saada," rõhutab ta.

Liivamägi töötab endiselt Europark Eestis, ent põhirõhk on siiski spordil. "Trenni olen teinud korralikult ja mul on õnnestunud laduda korralik põhi," nendib ta. "Töökohustusi oli ettevalmistusperioodil varasemast vähem – tegin nädalas üheksa vee- ja kolm jõusaalitrenni."

Tartu kevadvõistluse tulemuste põhjal on senised treeningud kõige paremini õnnestunud Degtjarjovil, kes alistas 100 m kroolis MMi B-normi ja napsas esikoha 50,95ga. Kaks korda lühemal distantsil jäi tal B-normist 23,03 puudu vaid neli sajandikku.

"Need olid täitsa rahuldavad tulemused," kinnitab Degtjarjov. Ja lisab: "See oli peaproov enne Leedu ja Rootsi võistlusi. Nüüd ajame kehalt karvad ka maha ning läheme head tulemust tegema!"

Degtjarjovi kinnitusel õnnestusid veebruaris Itaalias Andrea de Nino juhendamisel tehtud treeningud hiilgavalt.

"Peter Mankoc tunneb Andreat hästi ja enne minu sinnaminekut panid nad paika plaanid, mida pean tegema," selgitab Degtjarjov, kuidas rahvusvahelisest koostööst üritatakse maksimumi välja pigistada. "Oleme sisse viinud mõne muudatuse. Hakkasin jõutreeningutele rohkem rõhku panema. Pikal mehel on seda vaja."

Allikvee harjutab Kapelini rühmas

Degtjarjovi elukaaslane Grossmann kosub praegu ligi kahe nädala tagusest seljaoperatsioonist ning loodab MMiks taas parimas vormis olla. "Tessil läheb väga hästi – arst lubab tal juba vees käia ja jõusaalis taastavaid harjutusi teha," märgib Degtjarjov.

Allikvee saabus vahetult enne Tartu võistlust Slovakkiast kolme nädala pikkusest laagrist, kus harjutas kaks korda päevas. Pärast suurt koormust ei lootnudki ta veel säravaid tulemusi ujuda.

Eesti tulevikulootus kuulub endiselt eliitrühma, ent ta harjutab Dmitri Kapelini grupis. Samas ei ole välistatud, et need kaks tiimi hakkavad üheskoos jõutrenni tegema.

"Kui harjutasin veel eliitrühmas, siis oli minulgi plaan ujuda häid tulemusi aprillis Rootsis," avaldab Allikvee. "Aga arutasime seda Dimaga ning leidsime, et tuleb kauem põhja laduda. Arvan, et paremaid aegu üritan näidata mai lõpus ja juuni alguses."

Slovakkias timmis Allikvee vormi merepinnast ligi 800 meetri kõrgusel. "Mulle meeldis seal," sõnab ta. "Tervis pidas suurele koormusele vastu, parandasime ka ujumistehnikat, mis oli viimasel ajal käest läinud."

Ühtlasi osutas Allikvee, et Slovakkias harjutasid koguni viie Eesti ujumisklubi sportlased. Peale tema olid meie parimatest seal Maria Romanjuk, Daniel Zaitsev ja paljud teised.