«Sellised tippmängud on jalgpalluri jaoks suur pidupäev – ootan ja loodetavasti kuulun ka algkoosseisu.» Henri Anier enne Dundee derbit.Foto: Dundee United
Jalgpall
8. aprill 2015, 07:00

Henri Anier osaleb täna unikaalses jalgpallimatšis

Henri Anieri koduklubi Dundee United kohtub täna võõrsil linnarivaali Dundee FCga. Distantsiliselt on see maailma kõige intensiivsem vutiduell – kahe klubi staadionid seisavad teineteisest napi 100 meetri kaugusel.

Dundee on Šotimaa suuruselt neljas linn, aga praegu Glasgow kõrval ainuke, mis koduks kahele kõrgliigaklubile. 1893 asutatud Dundee FC peab kodumänge Dens Parki staadionil, 1909 alguse saanud Dundee Unitedi koduks on Tannadice Park.

Kaks kõrgliigas mängivat täisprofiklubi 150 000 elanikuga linna kohta pole paha, ent midagi eriskummalist ka mitte. Näiteks Belgia linn Brügge on Dundeest väiksem, aga samuti koduks kahele profiklubile, kusjuures eurosarja tulemuste põhjal on Belgia jalgpalliliiga Šotimaa omast märgatavalt tugevam.

Dundee derbi muudab eriskummaliseks tõik, et kahe klubi koduareenid asuvad sisuliselt kõrvuti – tänast matši võõrustava Dens Parki (mahutavus 11 506) väljaku keskpunkt on sama tänava ääres asetseva Tannadice Parki (14 229) platsi keskpunktist vaid 283 meetri kaugusel.

Usain Bolt läbiks selle vahemaa umbes 30 sekundiga ning kui Gerd Kanterile sobiv kivi pihku anda, ei tohiks tal olla probleem see ühe staadioni katusel seistes teise staadioni katusele saata, sest tribüünihooneid lahutab napp 100 meetrit.

Anier: minu klubi on suurem

Teineteisele lähedal asuvaid staadione leiab mujaltki maailmast, aga mitte nii ekstreemset varianti, mis paneb paratamatult kukalt kratsima ja küsima: kas kahe peale ühise staadioni ehitamine poleks olnud odavam ja mõistlikum?

Anieri sõnul hakkab kahe klubi rivaliteet Dundee linnapildis igapäevaselt silma. "Jalgpallisärkide, -sallide ja -mütside kandjaid ikka jagub. Minu klubi, Dundee United on suurema toetajaskonnaga ja oranže särke näeb seetõttu rohkem kui siniseid," sõnab Anier.

Kahe klubi mängijad siiski iga päev kokku ei puutu, sest treeningbaasid asuvad linnast väljas ja teineteisest eemal. Fännidki kohtuvad jalgpalli juures vaid siis, kui kaks Dundee klubi omavahel mängivad, sest täpselt nii, nagu mujal Euroopas, peavad sama linna klubid ka Šotimaal kodumänge kordamööda nädalavahetustel.

Rivaliteet on tugev, aga sõbralik

Tänane matš on Dundees oodatud kõigi, nii fännide kui ka mängijate poolt. "Märtsis mängisime neli korda järjest Šotimaa suurima klubi Glasgow Celticiga (mängud toimusid kolme võistlussarja raames – toim), nüüd Dundee derbi. Sellised tippmängud on jalgpalluri jaoks suur pidupäev – ootan ja loodetavasti kuulun ka algkoosseisu," räägib Anier.

Muuseas, kui sageli kipuvad sama linna klubide matšid väga vaenulikuks (näiteks Istanbuli, Belgradi ja Kairo derbid meenutavad reeglina elavat põrgut), siis Dundee derbi on sarnaselt Liverpool–Everton duelliga tuntud sõbralikkuse poolest. Sageli näeb kõrvuti istumas eri klubisid toetavaid sama perekonna liikmeid.

Liigatabelis on Dundee United enne tänast mängu 46 punktiga 4., Dundee FC 41 punktiga 7. kohal. Kohtumine algab Eesti aja järgi 21.45, tulemuse ja Anieri osalemise kohta loe sport.ohtuleht.ee.