SISSE VÕI SEINA?: Finaalseerias otsustab palju, kas Robert Täht hammustab Pärnu blokimängu läbi või saavad kaitsjad temast jagu. Foto: LAURA OKS
Võrkpall
8. aprill 2015, 07:00

Kas Tartu uputab Pärnu valge laeva? (1)

Pärnakad alustavad võrkpalli finaalseeriat soosikuina

Tänavuseks hooajaks Avo Keele tagasi kodulinna meelitanud Pärnu võrkpallimeeskond on kohalikud karikavõistlused juba võitnud ning üle kümne aasta ollakse favoriidiks ka Eesti meistritiitlile. Tõotatud maale viival teel seisab neil ees vana rebane Andrei Ojamets ja tema Tarbatu vägi.

Eesti meistrikullale alustavad neljapäeval mängimist kolmandat ja neljandat asetust omavad klubid. Põhiturniiri kahe tipmise klubi Tallinna Selveri ja TTÜ väljalangemises pole midagi üllatavat – Eesti liiga tipptase ongi nõnda tihe, et kõik võivad kõiki võita. Ometi tuli väikese üllatusena, et vanad kalad treeneripingil Avo Keel ja Andrei Ojamets suutsid nooremad kolleegid Rainer Vassiljevi ja Janis Sirelpuu nõnda nobedalt paika panna: nii Pärnu kui Tartu edenesid kullamatšidesse vaid kolme poolfinaaliga.

Ideaalis tähendab see aga põnevat finaalseeriat – viimase nädala on võtmemängijad saanud tegelda kes ettevalmistuse, kes puhkamisega, et olla homme õhtul kell kaheksa Pärnus parimast parimas vormis. Enim läheb seda vaja Tartul, kes on senisel hooajal suvepealinlastele neljal korral alla jäänud. Geimide arvestuses on Pärnu praegu peal 12:5.

Cretu ootab põnevat duelli

Kuigi vähemalt ühe geimi on tartlased alati Pärnult näpanud, on kaotused olnud suhteliselt kindlad. Ainult karikavõistluste esimeses poolfinaalis hakati ülikooli spordihoones külalistele hambad risti vastu ja pakuti publikule ilmselt tänavuse Eesti vollehooaja pinevaim mäng üldse: Pärnu võttis lõpuks võidu 23:25, 22:25, 25:23, 29:27, 19:17.

Ülejäänud kolmes matšis on tartlased üle elanud kas suurema või väiksema kollapsi ja alati erinevas elemendis: karikavõistluste kordusmängus toodi vaid neli blokipunkti vastaste kuraditosina vastu, lisaks tehti 19 serviviga; järgmises langes ründeresultatiivsus vaatamata heale vastuvõtule 35 protsendini; viimases matšis veebruari lõpus tegid tartlased taas 18 servi-viga ja kui pall üle saadi, siis nii pehmelt, et Pärnu temporündajad said rahus lustida.

Suvepealinna loots Avo Keel, kes toodi kodulinnaklubi etteotsa just lõpetamaks pärnakate 11aastast meistritiitlipõuda, üritab favoriidikoormat igati oma meeste kaelast pühkida: "Tõenäosusteooria räägib nõnda karmilt meie vastu, et ei teagi, kuidas siit nüüd välja tulla." Kui kaks meeskonda on nii võrdsed, siis pole loogiline, et üks hooaja peale kõik omavahelised mängud võidab, pakkus ta lahkelt edu Tartule. "Millalgi peab see seeria katkema."

Pärnu teerullina ülesõitmist ei oota ka Eesti koondise peatreener Gheorghe Cretu, kes on meistrivõistluste käiku jälginud Poola kõrgliigaklubi Lubini Cuprumi juhendamise kõrvalt. Ta ennustas tasavägist seeriat: "Tulevad väga avatud finaalmängud, mis sest, et Pärnul on seniste kohtumiste põhjal edu. Palju sõltub sellest, kui hästi suudab tartlaste noor sidemängija Robert Viiber vastaseid survestada ja mis protsendiga ta häid tõsteid jagab," hindab rumeenlane.

Teatud mõttes on tänavune finaalseeria koopia mullusest, kus kohtusid samuti Keel ja Ojamets, esimene oli küll veel Selveri juhendaja. Keele võtmemängija, diagonaalründaja Hindrek Pulk sai vigastada ning suure rünnakukoormuse pidi enda peale võtma noor Oliver Orav. Mullu sai Vassiljev noore täku pidama, nüüd on ta ise sarnases seisus, kus suurt koormat kannab alles teismeline Viiber.

"Muidugi on üllatav, et ta nii hästi on hakkama saanud," sõnas Cretu, et vaid 18aastase sidemängijaga Eesti-Läti ühisliiga meistriks tulek on Tartu poolt kõva saavutus, "aga siin on tähtis roll treener Ojametsa juhistel ja tal on ka ümberringi väga head ründajad."

Ja kaitsjad, eriti just võrgumängus. Henri Treial on 143 blokipunktiga koduse hooaja suveräänne liider. Talle järgneb Pärnu keskblokeerija Timo Tammemaa 113 blokiga ehk võrgu ees otsustatakse finaalseerias palju.

Eelis on aga siiski Pärnul: kõige taustal on neil kasutada ka koduväljakueelis ning oma saalis pole tänavu veel kordagi kaotatud. Lisaks tõi Cretu trumpidena nimeliselt välja ülistabiilset mängu näitava Andrus Raadiku, sidemängija Martti Keele ja mullu finaalseeriast eemale jäänud Hindrek Pulga. "Pärnul on noored mängumehed, kuid neil on juba kamaluga kogemust," sõnas ta.

Ent need on kõik ennustused. Enne kui neljapäeval pall reaalselt mängu pannakse, võib kindel olla vaid ühes: erinevalt kahest möödunud hooajast saab üks Eesti klubi enda auhinnakappi panna kaks karikat – Pärnu on tänavune karikavõitja, Tartu ühisliiga meister.