MÄNGUJUHT: Sten-Timmu Sokk omas elemendis, kombinatsiooni näitamas.Foto: MOSKVA DINAMO
Korvpall
8. aprill 2015, 07:00

Kerde Sten-Timmu Sokust: "Muidugi olen temaga rahul."

Venemaa korvpalli Superliigas lõppes üleeile põhiturniir ja tulevast esmaspäevast läheb lahti play-off, kus mängujuht Sten-Timmu Soku ja peatreener Üllar Kerde koduklubi Moskva Dinamo ihkab ainult üht – esikohta. Kohamänge alustatakse teise asetusega.

Dinamo on Kerde käe all teinud muljetavaldava tõusu, sest kui Eesti duo aastavahetuse kandis Venemaa pealinna jõudis, kõlkus meeskond play-off-tsooni piirimail, esikümne lõpus. Esimeses ringis võideti 15 mängust 8, teises aga koguni 13, mis oli tšempionaadi teise poole selgelt parim tulemus.

Kuid Kerde ohkas ka pärast 80:72 võitu lähikonkurendi Permi Parma üle: "Füüsiliselt on meeskond väga heas vormis, kuid puudu jääb vaimsest tasakaalust. Ning seetõttu tulevad kõik võidud ainult meeletu töö ja tahtmise abil. Tahaksin näha, et võidud tuleksid ladusamalt, kuid ikka oskame neid mänge endale raskeks teha, viimati patustasime 22 pallikaotusega.

Kui tulin Moskvasse, olid eeldused olemas, kuid võistkond polnud harjunud võitma. Oleme püüdnud seda võitma hakkamist tasapisi harjutada. Ja usun, et ka play-off’i alguseni jääva nädalaga on võimalik liikuda suurema vaimse tasakaalu poole."

Eelviimases voorus kohtumises Iževskiga (Dinamo võitis 95:71) piisas Kerdele Soku mängitamisest ainult 11 minuti jagu, sest esmalt aitas Eesti koondise mängujuht kolme ja poole minutiga meeskonna ühepunktilisest eduseisust +14 peale ning oma järgmisel mänguperioodil seitsme minutiga +7lt +25ni! Pealik märkis, et poolt meeskonda tabas vahepeal viirushaigus, mis segas ka Sokku.

Üleeile kerkis Soku mänguaeg juba 29 minutini, korvi poole mees peaaegu üldse ei vaadanud (2 p, visked 1/1), kuid taas näitas statistika, et tema väljakul olles asjad laabusid. "Loomulikult olen Timmuga nende kolme kuu jooksul rahule jäänud. Teadsin ju, kelle toon siia," lausus Kerde.

Juhendaja tõdes, et eriti medalimängudes on kindlatel rollidel suur tähtsus. "12 mehega enam mängida ei saa – nagu põhiturniiri esimeses ringis asi käis. Jätkan nüüd sisuliselt 8-9 mehega, eks see tule kõigile selgeks teha. Pean võitma, vajame tulemust, me pole heategev organisatsioon."

Kerde märkis, et kavatseb hooaja otsustaval etapil panustada tagaliinis vaid kolmele mängijale, kelleks on Soku kõrval Deniss Zahharov ja meeskonna värskeim täiendus, ameeriklane Jarred Dubois.

Kerde viimase mängu järgne õhtu venis kaugelt üle kesköö, sest taas istuti ülemustega maha ja arutati paljud asjad läbi. Peatreeneri sõnul elab president Gor Hetšojan ihu ja hingega klubi nimel.

Ülitihe konkurents

Ehkki Superliigas ei mängi Venemaa tugevaimad meeskonnad, võivad paljud teised võistlused seda sarja "kadestada" – nii ühtlast ja tasavägist seltskonda näeb harva.

Põhiturniiril noppis 30 mängust saadud 22 võiduga esikoha Samaara SGEU, Moskva Dinamo sai ühe võidu vähem. 3.-5. koha meeskonnad Novosibirsk, Jekaterinburg ja Perm lõpetasid 20, seejärel Revda 19 ning Rjazan, Vladivostok ja Surgut 18 võiduga. Seega lahutas "surnud ringi" tõttu 9. kohaga leppima pidanud ja play-off’ist välja jäänud Surgutti võitjast ainult 4 võitu!

Dinamol vedas veerandfinaalivastase Rjazaniga just geograafilises mõttes – kaugele võõrsile pole vaja sõita. Põhiturniiril alistati see meeskond kahel korral: 95:76 ja 76:69. Edu korral tuleb poolfinaalis ilmselt kokku minna Novosibirskiga ning avaneb sobiv võimalus revanšeerida karikafinaalis saadud kaotus.