ReovesiFoto: MOHAMMED AMEEN
Maailm
8. aprill 2015, 14:30

Tampoon aitab leida lekkivat solgitoru

Inglismaa Sheffieldi ülikooli teadlased loobivad veekogudesse tampoone. Neil on õilis eesmärk - uurida reostuse levimist. Nimelt koguvad tampoonid endasse pesuvahendites sisalduvad aineid ja aitavad nii kanalisatsioonilekkeid avastada, vahendas Live Science.

Tavapärasel viisil on kanalisatsioonilekke täpse koha vastamine küllaltki aeganõudev. Vette lisatakse värvi, võetakse veeproove ja koguni filmitakse veevärgis toimuvat.

Samuti treenitakse mõnel pool maailmas solgitorukoeri, kes suudaksid vees haista näiteks inimese rooja või uriini lõhna.

Inglise teadlased avastasid ootamatult lihtsa ja odava viisi, kuidas leketele jälile saada. Nimelt tuleb selleks vette visata tampoon. Hügieenivahendites ei kasutata optilisi valgendeid ehk aineid, mis muudaksid valge värvi silmale veelgi heledamaks ja kirkamaks.

Seega - kui vees ligunenud tampooni koostist uurida ja avastada, et seal on optilist valgendajat, sai see sinna sattuda ainult veest. Vette aga pidi see sattuma näiteks pesupulbrist ehk ühesõnaga inimese tekitatud reoveest.

Uurijad näitasid, et tampoonid suudavad kinni püüda ka tibatillukesi valgendikoguseid. Ainus mure, millega uurimisrühm seni on kokku puutunud on see, et uuringukohas hulpiv tampoon häirib jalutajate ilumeelt ja möödakäijad kipuvad neid veest välja õngitsema ning minema viskama.