PÖIAL PÜSTI: Kui Gerd Kanter ütleb, et seis on mullusest parem, tuleb kogenud sportlast uskuda.Foto: Stanislav Moškov
Kergejõustik
9. aprill 2015, 07:00

Hiljuti lõppenud LAVi laagris heitis olümpiavõitja Gerd Kanter ketast üle 64 meetri

Kanter: seis on parem kui eelmisel aastal (4)

Kettaheite olümpiavõitjal Gerd Kanteril on tänavu seljataha jäänud kaks edukat laagrit Lõuna-Aafrika Vabariigis. "Seis on parem kui eelmisel aastal," ütleb ta. "Mul pole olnud ühtegi suurt tagasilööki. Oleme vanu vigu vältinud. Teame, mis mulle sobib ja mis üldse ei sobi."

Väikseid probleeme on Kanteril ikka olnud, kuid neist on tema füsioterapeudist treener Indrek Tustit jagu saanud. "Esimese laagri järel kulus tugevatest treeningutest taastumiseks paar nädalat. Eks mul tuleb passi vaadata," lausub 6. mail 36. sünnipäeva tähistav kergejõustiklane.

Märtsi keskel alustas Kanter teist kolme nädala pikkust LAVi laagrit mõnusa enesetundega. "Koormused tõusid pidevalt ning kogu vajalik töö sai korralikult ära tehtud," kinnitab 196 sentimeetri pikkune atleet, kel oli iga nädal kümme treeningut ja üks puhkepäev.

Kehas pulbitseb karujõud

Kanter rassis sageli raskete heitevahenditega, ent iga teine treening oli klassikalise kahekilose kettaga. "64–meetri–joone sain kätte ja natuke kaugemale lendas ka," avaldab ta kevade kohta ilusate kettakaarte pikkused.

Mõistagi jälgisid Kanter ja Tustit, et tehnika oleks hea. "Oleme esimest liigutust natuke pikemaks ja vabamaks muutnud," märgib Kanter. "Pärast jõutreeninguid, kui keha on väsinud, pole mõtet liiga palju heiteid teha. Lihasmällu võib jääda halb tehnika, mille parandamiseks kulub mitu päeva."

Jõusaalis tegutses Kanter samuti targalt. "Tippmarke ma enam taga ei aja, aga oma optimaalsed tulemused olen kätte saanud," arutleb ta. "Klassikalist kükki tegin 250 kiloga (kaks kordust seerias – toim), poolkükke sooritasin kergemate raskustega, kuid teravamate liigutustega."

Kanteri kinnitusel on raskete kükkide periood lõppenud. "Need kipuvad kauem kehas olema," põhjendab ta, miks 25. aprillil Portugalis algavas viimases hooajaeelses laagris nii kurnavaid harjutusi kavas pole.

Esmaspäeval LAVist koju naasnud Kanter laseb koormuse korraks alla. "Esimene nädal läheb sisseelamiseks, pole mõtet tormata. Loodetavasti muutub enesetunne kiiremini heaks kui esimese Aafrika laagri järel."

Hooaja alguseni on Kanteril jäänud poolteist kuud: esimese etteaste tahab ta teha 24. mail Hengelos. Järgmine võistlus on 30. mail Eugene’is, kuhu ta meeleldi ei lähekski. Paraku on see Kanteri sponsori Nike mõõduvõtmine. Sestap tuleb varem seljale kehvasti mõjunud pikk USA lennureis ette võtta.

"Hea, kui saaksin juba enne Eugene’i võistlust korraliku tulemuse kirja," lausub Kanter. Ja lisab: "USA turnee tuleb lihtsalt ära kannatada. Viimased aastad on mul läinud probleemide nahka. Oma soovtulemuse saavutamiseks pean vigastusi vältima – eksimisvõimalusi pole!"

Augusti lõpus Pekingis peetavale MMile pääsemiseks peavad nii Kanter kui ka Märt Israel heitma 65 meetrit, sest noorel ametivennal Martin Kupperil on norm juba täidetud.

"Usun, et kolm Eesti kettaheitjat võivad MMile jõuda küll," arutleb Kanter, kes mullu ületas 65–meetri–joone alles augustis. "Martinil on norm alistatud. Arvan, et minagi saan sellega hakkama. Märt näeb ka kõvasti vaeva ja loodetavasti kannab temagi töö vilja."

Kanter ootab ägedaid kettaduelle Kupperiga

Kui 25aastane Kupper püstitas 14. märtsil Leirias Euroopa talvistel karikavõistlustel isikliku rekordi, polnud Kanter sugugi üllatunud. Samas ta aimas, et võistluspaigas pidid olema soodsad tingimused.

"Mina heitsin noore mehena juba jaanuaris 70 meetrit," meenutab Kanter. "See oleks imelik, kui Martini tulemused ei paraneks. Ta heitis möödunud sügisel jaheda ilmaga ja tuulevaikuses 64 meetrit, nüüd jätkas samast kohast."

Ega Kanter LAVis ometi Kupperi pilti 66–meetri–joonele pannud ning siis seda kettaga pommitama hakanud?

"Nii pole vaja teha," vastab ta provotseerivale küsimusele. "Selleks on võistlused, kus asjad selgeks tehakse. Meil oli LAVis treeningvõistlus, kus ma Martinit võitsin. Nii et ma juhin – 1:0! Praegu tuleb rahulikult tegutseda, maailmameistrivõistlused algavad alles nelja ja poole kuu pärast."

Ühtlasi rõhutab Kanter, et Kupperi jõuline areng mõjub talle tiivustavalt. "See lisab ainult vajalikku pinget, kui koduski on rivaal, kellega võistlemiseks tuleb korralikult valmistuda. Kui tead, et konkurent on tugev, sätid vaimu varakult mõõduvõtmiseks valmis," nendib Kanter.