MARSSAL: Martti Keele resultatiivsusnäitaja oli mängu peale lõpuks -3, ent just tema hea algus ja võitlusvaim andsid Pärnule võimsa algkiirenduse.Foto: Mati Hiis
Võrkpall
9. aprill 2015, 22:28

Tartu alistus finaalide avamängus 75 minutiga.

GALERII JA REPORTAAŽ: Pärnu mäng võttis Keeletuks

Eesti võrkpallimeistrivõistluste esimene finaalmatš algas Pärnu jaoks inetult: Martti Keel virutas esimese servi võrku. See oli ka ainus punkt, mil Tartu terve mängu eduseisu maitsta sai ja suvepealinna publik nautis 75 minutit kestnud tapatalguid täiel rinnal.

Valitseva Eesti karikavõitja Pärnu ja Eesti-Läti ühisliiga tšempioni Tartu vahelise finaalseeria avamängu võtab kõige paremini kokku Keele palling esimese geimi lõppfaasis: sidemängija oli isegi juba pikaks läinud servi peale pahaselt pea ära keeranud, kui kohtunik näitas, et pall limpsas Tartu platsipoolel joont. Äss andis võõrustajatele 19:9 eduseisu ja tartlastele selge signaali – Pärnul õnnestub lihtsalt kõik!

Suurt osa selles mängis just mängu pallingueksimusega alustanud Keel, kes järgnevatel punktidel vapralt võitles: sidemängijat jagus nii blokki kui maast palle üles koukima. Seetõttu ei jõudnud ta kohati tegema oma põhitööd ning selle rolli pidi üle võtma libero Edgar Järvekülg. Ülisujuvalt – just tema tõstest lõi Kardo Kõresaar pärnakad 4:1 ette. Keele blokk ja Tartu eksimus võrgu ees kasvatasid vahe veel 6:1 peale ning finaalide avageim oligi külaliste jaoks püüdmatusse kaugusesse libisenud.

„Finaalis peabki nii mängima – tuleb vastasele küünte ja hammastega peale minna. Saime ilusti kohe eest ära ja edasi mängisime mugavusstsoonis," võttis Keel võimsa alguse kokku. Pärnu esimese geimi võidunumbrid olid hävitavad 25:12.
Võõrustajad tagasid endale edu juba punkti esimestest hetkedest ehk tugeva serviga. Tartu vastuvõtt tuli kas kohe Pärnu väljakupoolele tagasi või nägi 18aastane sidemängija Robert Viiber palli järgi jooksmisega nõnda ränka vaeva, et Pärnu jõudis ta ründelahendusele kindla bloki ette ehitada.

„Pärnu on ainukene meeskond siin liigas, kellel vaid üks mees koosseisu peale annab planeerivat servi. Kõik ülejäänud löövad hüppelt," võttis vastaste trumbi kokku tartlaste peatreener Andrei Ojamets. „Oma kolmest vastuvõtjast ei saa ma mõistagi kellegagi rahule jääda. Aga meil on muidu ründajaid, kes suudavad ka rasked pallid ära lüüa," ei tahtnud ta süüd vaid kaitsemängijate kaela riputada.

Eile neid ründajaid aga platsil polnud. Tartu lõi avageimi peale maha ühe(!) palli, ründeresultatiivsus oli 6 protsenti!

Kuigi järgnevalt Tartu protsendid paranesid, mängu üldpilti see ei muutnud. Avageimi stsenaarium kordus enamvähem sarnaselt ka teises ja kolmandas – viiki jagus vastavalt seisudeni 3:3 ja 2:2, siis ei suutnud külalised rünnakul üles näidata piisavat otsustavust ning kodumeeskond tegi kiire ja otsustava 3:0 spurdi. Lõpuks näitas tabloo mõlemas geimis Pärnu 25:15 paremust.

„Meil oli hea päev, neil mitte nii väga," ütles muigel Keel 3:0 võiduga lõppenud matši kokkuvõtteks. „Aga samas oleme me sel hooajal alati nendega hästi hakkama saanud – võib-olla on asi hoopis meis, et nad nii kehvasti mängivad."

Finaalseerias on vaja nelja võitu. Teine mäng peetakse pühapäeval Tartus. Pärnakate peatreener Avo Keel saatis eile ajakirjanikud Pärnust teele lausega: „Ärge unistage! Teist samasugust mängu te enam selles seerias ei näe!"

Esimeses pronksikohtumises alistas TTÜ 3:2 Tallinna Selveri.