PRESIDENT JA SPORTLANE: Florida State’i ülikoolis tudeeriv Grete Šadeiko tutvustas Eesti kergejõustikuliidu presidendile Erich Teigamäele olümplaste autahvlit, kuhu tahab jõuda ka 21aastane eestlanna.Foto: Erakogu
Kergejõustik
10. aprill 2015, 07:00

Kergejõustikubossi suur USA turnee: Hundi pulm, kohtumised Uibo, Šadeiko ja Saluriga ning NBA mäng (4)

Eesti kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi veendus ookeani taga, et meie sportlased õpivad ja harjutavad heades ülikoolides

"Mul oli juba mitu aastat plaan minna vaatama, millised on meie sportlaste treeningu- ja õppimistingimused USA ülikoolides," ütleb Eesti kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi. "Kuna Margus Hunt kutsus mind oma pulma, mis oli suur au, siis otsustasin kaks asja ühendada."

Nii lendaski Teigamägi 26. märtsil esmalt Atlantasse. "Selles piirkonnas õpib ja treenib vähemalt seitse eestlast," räägib Eesti kergejõustiku eestvedaja, kes külastas Florida State’i ülikoolis tudeerivat mitmevõistlejat Grete Šadeikot ning Georgia ülikoolis õppivaid piiga ametivendi Maicel Uibot ja Karl–Robert Salurit.

Teigamägi käinuks hea meelega ka teiste Eesti kergejõustiklaste juures, paraku nappis aega. "Loomulikult võinuksin USAs ringi liikuda lennukiga, kuid otsustasin auto kasuks," märgib ta.

Esmalt läbis Teigamägi 300 miili ehk ligi 540 kilomeetrit ning jõudis Atlantast Tallahasseesse, kus asubki Šadeiko koduülikool Florida State.

Grete Šadeiko loodab pääseda Rio olümpiale

Teigamägi oli külaskäigu hiilgavalt ajastanud, sest ta nägi Šadeikot võistlemas koguni neljal alal: 100 m tõkkejooksus, kõrgushüppes, odaviskes ja 200 m jooksus. Kõige paremini õnnestus 21aastasel sportlasel tõkkesprint, kus sündis isiklik rekord 14,02.

"Pärast võistlust rääkisin Gretega paar tundi juttu," lausub Teigamägi. "Ta ütles, et on tagasilöökidest (kaheksa operatsiooni – toim) üle saanud ja vaatab tulevikku päris lootusrikkalt. Kui kõik läheb hästi, üritab ta pääseda 2016. aasta Rio de Janeiro olümpiamängudele."

Teigamäele meeldib, kuidas Florida State’i ülikool jäädvustab ajalukku õpilased, kes on osalenud olümpiamängudel või triumfeerinud USA tudengite meistrivõistlustel. "Ka Grete eesmärk on pääseda olümplaste autahvlile," avaldab kergejõustikuliidu president.

Ühtlasi vestles Teigamägi Šadeiko treeneri Ken Harndeniga. "Ta on üks Grete juhendajatest," täpsustab Teigamägi. "Ken ütles, et tuleb suvel ka Tallinna alla 23aastaste EMile Gretet aitama. Nad võtavad seda võistlust väga tõsiselt."

Harnden selgitas, et Šadeiko üritab eile alanud seitsmevõistlusel täita USA üliõpilasmeistrivõistluste normi. Mullu piisas sinna pääsemiseks 5416 punktist, tänavu tuleb suure tõenäosusega koguda üle 5500 punkti.

Avapäeval jooksis Šadeiko 100 m tõkkeid 14,05ga, tõukas kuuli 12.44, ületas kõrgushüppes 1.66 ja sprintis 200 m ajaga 25,07. "Enne suvist EMi on eesmärk tavapärase kolme seitsmevõistluse asemel teha kaks," selgitab Teigamägi, kuidas treenerid eestlannat liigsest koormusest säästavad.

Muide, Florida State’i ülikool asub 180 000 elanikuga linnas. "Spordi ja õppimise ühendamiseks on seal väga head võimalused," kiidab Teigamägi ning osutab ka soodsale kliimale, ehkki eespool jutuks olnud võistluse ajal oli ebatavaliselt jahe, termomeeter näitas vaid 15 soojakraadi.

Georgia ülikool soosib kahte eestlast täiega

Laupäeva õhtul alustas Teigamägi viis ja pool tundi kestnud autosõitu Athensisse, kus Uibo ning Saluri õpivad Georgia ülikoolis. Huvitav tõsiasi: linnas on 100 000 elanikku ja 34 000 tudengit!

Teigamägi kiidab Uibot, kes oli organiseerinud sissepääsu peaaegu kõikidesse spordikeskustesse. "Me ei käinud tennisehallis ja 90 000 pealtvaatajat mahutaval ameerika jalgpalli staadionil, millel pidi igat mängu jälgima rohkem kui 80 000 inimest."

Augusti lõpus Pekingis peetavaks MMiks valmistuv Uibo tahab enne suvist põhietteastet tavapärase kolme kümnevõistluse asemel teha kaks. "Maiceli treener Petros Kyprianou nentis, et liiga suur kevadine võistluskoormus võib sportlase suviseks tiitlivõistluseks ära väsitada," sõnab Teigamägi.

Praegu lähendajalihase vaevusega kimpus olev Uibo pole veel treeneriga otsustanud, kas MMiks valmistutakse ainult USAs, ent augustis kavatseb ta Eesti üksikalade meistrivõistlustel kaasa lüüa.

"Kui Maicel näitas mullu saadud USA üliõpilasmeistri sõrmust, ütles Karl–Robert kõrvalt: see on siin suur asi!" avaldab Teigamägi, kelle kinnitusel on Uibo kordaminek kenasti autahvlile talletatud.

Viide Georgia ülikooli headele harjutamistingimustele oli juba eespool olemas, kuid seal on ka suurepärased taastumisvõimalused ja meditsiiniline abi, mida kogeb jalavigastuse küüsis vaevlev Saluri.

"Ülikool teeb kõik endast sõltuva, et Karl–Robert saaks terveks ja võiks jälle võistlema hakata," kinnitab Teigamägi, et mitmevõistlejale osteti trauma raviks mitu tuhat dollarit maksnud aparaat, mida ta saab iga päev vastavalt vajadusele kasutada.

Olgu märgitud, et Saluri loodab suvel võistelda odaviskes ja treener Kyprianou tuleb samuti Eestisse alla 23aastaste EMile.

Uibo ja Saluri praegusest kodulinnast lahkus Teigamägi samuti heatujuliselt. Õhtuks oli tal kui suurel spordihuvilisel pilet korvpalliliiga NBA mängule, kus kohtusid Atlanta Hawks ja Milwaukee Bucks.

Loodetud superemotsioon jäi siiski saamata. Teigamägi tunnistab, et televiisori vahendusel on ta näinud märksa pingelisemaid ja huvipakkuvamaid NBA mänge.

Seejärel tuligi liikuda Houstoni suunas. Nimelt toimus juunioride kettaheite ja kuulitõuke maailmameistri ning praegu NFLis Cincinnati Bengalsis ameerika jalgpallurina leiba teeniva Margus Hundi ning imeilusa ameeriklanna Heatheri pulm Richmondis.

Hundi pulm eestlase jaoks tavatult lühike

"Pulm oli väga hästi korraldatud ja meeleolukas, aga eestlaste jaoks natuke liiga lühike," ütleb Teigamägi muheledes. "Pulm algas kell 19.30 ja lõppes ära juba südaööks," lisab ta.

Teigamäe kinnitusel oli peale Hundi pulmas kakskümmend eestlast, ent rohkem fakte ta ei avalda, sest selline oli härrasmeeste kokkulepe.

27aastase Hundiga tekkis Teigamäel tugev side juba siis, kui tulevane spordikuulsus Karksi-Nuia poisina karjääriredelil alles esimesi samme astus. Ettevõtjana toetas Teigamägi Hunti just sel ajal, kui noor sportlane vajas abi kõige rohkem.

"Ühel suvel oli meil mees–mehe jutuajamine," meenutab Teigamägi. "Siis polnud Margus veel kindel, kas valib kettaheite või ameerika jalgpalli. Ta küsis: kas mind häirib väga, kui mängin palli? Vastasin: sa oled täiskasvanud mees ja teed oma otsused ise! Mind ei häiri, kui sa mängid palli või heidad ketast! Mulle on oluline, et oled edukas ja tunned end spordis hästi!"