Nõmme Kalju lõi FC Flora väravasse kaks vastuseta palli
Jalgpall
11. aprill 2015, 18:26

Murulemb Lindpere kukutas Flora ja tõstis Kalju ainuliidriks

Kevad! Linnud laulavad, õhus on armastust ja jalgpallurid kolivad ehtsale murule. Viimane tähendab ka, et Joel Lindpere saab Nõmme Kalju eest alustada juba algkoosseisus ning see on probleem kõigile teistele Eesti jalgpalli meistriliiga meeskondadele, esmahooga tänaseni Kaljuga liidrikohta jaganud FC Florale.

Meistriliigas oli tänaseni kaksikjuhtimine – FC Flora oli esimese nelja vooruga võtnud võidud Tuleviku, Infoneti, Sillamäe ja Transi üle, Kalju alistas Viljandi, Paide, Pärnu ja Sillamäe. Hiiukate skoorid olid uhkemad, ent Flora vastased kõvemad ja seega oli raske öelda, kumb meeskond täpselt parema alguse tegi.

Õnneks tegid graafikujumalad selle teada saamise lihtsaks – viiendas voorus kohtusid meeskonnad omavahel ja juba esimestest minutitest oli selge, et agressiivsema mänguplaaniga on mängmia tulnud Kalju. Suurt rolli mängis selle Lindpere lülitumine algkoosseisu – tehniliste oskuste poolest selgelt parim mees väljakul võttis ise julgelt florakaid ette ja pärast esimesi õnnestunud liigutusi hakkasid kaitsjad teda kohati juba kahe-kolmekesi valvama.

See aga tekitas rohkem ruumi teistele Kalju mängijatele. Paremal äärel tegi Lindpere heade söötude tulemusel ohtralt pahandust Allan Kimbaloula, vasakult tõusis usinasti rünnakut toetama Ken Kallaste.

Nende meeste koostöös tuli ka mängu avavärav: Kallaste nobedad jalad lubasid tal 26. minutil jõuda pallini napilt enne otsajoont, Flora kaitsjad olid tsenderduse vastu kogunenud viiemeetrikasti joonele ja tagumises postis oli ihuüksi Kimbaloula. Markus Jürgenson tõttas Prantsuse mängumeest ummisjalu takistama, ent Kimbaloula löök tabas Flora vasakkaitsja jalga ning põrkas sealt kogumeeskonna võrku.

Lillekülla päikselist mängu nautima tulnud enam kui tuhandepealisele publikule ei tulnud värav üllatusena. Kahest liidermeeskonnast olid nad selgelt ohtlikumad – Flora suutis avapoolajal luu vaid kaks momenti: esimesel võttis Iralky Logua äärel ette Kallaste ning järgnes terav tsenderdus esimesse nurka, mis lõppes möödalöögiga, teises spurtis sama mees keskelt ja lõi palli meetri jagu väravast mööda.

Täiesti nähtamatu oli platsil Õhtulehe tänase leheloo kangelane Rauno Alliku – peaaegu tunnise mänguaja jooksul sai poolkaitsjate poolt üksinda jäetud mängumees teha vaid käputäie puuteid, mis liiga ühe liidermeeskonna tipuründaja kohta pole teps mitte hea saabutus. Alles siis, kui 55. minutil lülitus mängu ka soomlasest ründaja Sakari Tukiainen, sai Alliku rohkem liikumisvabadust, et Kalju kaitsjatele rohkem peavalu valmistada.

Ja just siis, kui Flora mäng näitas väikest paranemist, löödi nende kirstu otsustav nael: käis 65. minut, kui Wakui mängis nurgalöögi lühidalt lahti, seljaga karistusala poole olnud Lindpere võttis palli ühe puutega omaks ning andis teisega pöördelt ideaalse tsenderduse väravaalasse, kus Karl-Eerik Luigend oli vabaks jätnud Alo Bärengrubi. Värava keskel, ihuüksi – kogenud kaitsjal polnud eksimisvõimalust.

Suure kaitseprohmakaga sai mäng ka sisuliselt otsa – viimased 25 minutit veeretati palli pigem Flora initsiatiivil, ent ühegi sajaprotsendilise võimaluseni ei jõutud. Kalju võttis oma hooaja esimese väga suure skalbi ning tõusis igati teenitult meistriliiga ainuliidriks. Järgmisel nädalal saavad nad kätt proovida kolmanda pealinnahiiu, FC Levadia peal – seda Kadrioru murul ehk Lindpere peaks taas hoos olema. Flora saab haavu lakkuda kodus Pärnu Linnameeskonna vastu.