MAHA: Kui Pärnus ei tahtnud Robert Tähe löögid kuidagi põrandal maanduda, siis Tartus läks palju paremini. Foto: MATI HIIS
Võrkpall
13. aprill 2015, 07:00

Tartu tegi peaaegu Pärnut (5)

Tartu võrkpallimeeskonna 3:0 võit Eesti meistrivõistluste finaalseerias ei olnud nõnda ülekaalukas kui kolm päeva varem Pärnu hävitustöö, ent seda muljetavaldavam see kontrastina tundus.

Kui Pärnu oli töönädala sees Tartut 25:13, 25:15, 25:15 tümitanud, hoiatas nende peatreener Avo Keel, et teist taolist mängu ses seerias enam ei tule. Vaevalt ootas ta aga, et nelja võiduni mängitavate finaalide teises mängus on tema meeskond see, kes 0:3 kaotust mekkida saab.

Poolteist tundi pärast ülikooli spordihoones kostunud avavilet oli Pärnu 20;25, 23:25, 14:25 kaotus tõsiasi. Võitjate resultatiivseimana 14 punkti toonud ja matši viimase palli südamerahuga põrandasse kõmmutanud Robert Täht sai rõõmsalt tõdeda: "Kuna meid peksti seal, siis viimase geimiga maksime kätte!"

Mis läks Tartul paremini? "Keskendusime viimased trennid vastuvõtule ja oli näha, et asi toimis – nad ei saanud serviseeriaid sisse," arvas ründaja. Samuti ei saa alahinnata kodupubliku väärtust: ajakirjaniku poolt müts maha tartlaste põrgulärmi ees ja ka Täht tõdes: "See oli võimas! Nii hea oli mängida: sealt viskabki adrenaliini lakke ja tuleb viis sentimeetrit (bloki- ja rünnakukõrgust – toim) juurde."

Mis läks Pärnul kehvemini? "Sooritusjulgus puudus. Palle mindi kindla peale panema," võttis Keel oma meeste soorituse kokku. Jutus on tõde sees: kuigi pärnakate vastuvõtt paranes, jäi see endiselt Pärnu omale alla. Lihtsalt kõik külalismeeskonna liigutused olid nii palju stoilisemalt tehtud, et Tartu jõudis bloki rünnakutele ette panna. Erilist kiitust väärib ses osas Taavi Nõmmistu, kes sai enda arvele kolm Tartu 13 blokipunktist (Pärnu sai seekord terve mängu peale 3 blokisilma – toim) ja teise, lõpuks murdeliseks osutunud geimi lõpus pani konkreetselt kinni Kardo Kõresaare rünnakuliinid.

"Ma ei usu, et Tartu võttis blokiga meil mingeid teisi suundi kinni. Lihtsalt neljapäeval põrkas pall alati meie õnneks. Nad said nüüd meie kahese bloki vastu samamoodi hakkama nagu meie eelmine mäng," rõhutas Keel, et esimene kohtumine oli anomaalia ning teises oli üks meeskond lihtsalt rünnakutel teisest veidi üle.

Seeria kolmas matš peetakse juba täna õhtul Pärnus ja see paneb proovile mängijate närvikava: kes ammutab energiat eilsest mängust, kes mäletab esimest kohtumist suvepealinnas. Täht rõhutab, et kui Tartu tahab avamängu saatust vältida, tuleb igast positiivsest emotsioonist kinni haarata: "Võrkpall ongi selline, et sõltub paljugi geimi algustest, kuidas tulema hakkab. Sealt hakkab pilt joonistuma."

Või nagu ütleb matši eel Tartu libero Rait Rikberg: "Loodame, et tuleb tasavägine mäng." Pall pannakse mängu 20.05.