PIDURDAMATU: Nõmme Kalju oli laupäeval FC Florast üle nõnda kindlalt, et endisel florakal Joel Lindperel hakkas vastastest natukene kahjugi. Foto: Teet Malsroos
Jalgpall
13. aprill 2015, 07:00

Flora kukutanud Joel Lindperet tuleb hoida kui kullatükki (2)

Nõmme Kalju peatreener Sergei Terehhov kiitis pärast meistriliiga liidrite duellis FC Flora 2:0 alistamist Joel Lindperet: vanameister läks hoogu ja mängis planeeritud 50 minuti asemel peaaegu 80. Ja õpetas noorematele kolleegidele, kuidas jalgpalli mängitakse!

Kodune jalgpallihooaeg algas nii Kaljule kui ka Florale nelja võiduga ning seega oli huvi laupäevase kohtumise vastu ülimalt suur – õhus rippus küsimus, kes siis ikkagi on kevade saabudes Liivimaa parim pallitaltsutaja?

Vastus jõudis Lillekülla kogunenud 1600 pealtvaatajale kohale loetud minutitega. Flora langes kohe Kalju surve alla ning seda kõike orkestreeris esimest korda Kalju eest algkoosseisu kuulunud Lindpere. Oma karjääri jooksul maakera risti-rästi läbi käinud poolkaitsja oli vihatult kunstmurult looduslikule kattele kolimisest selgelt innustunud ning valmistas Flora kaitsjatele nõnda suurt peavalu, et kohati valvati teda lausa kolmekesi. Ja ikka andis Lindpere jalgade rägastikust kuidagi täpse söödu!

Seda hirmutavam võib kõigi Kalju tulevaste vastaste jaoks olla teadmine, et Lindpere pani oma hiilgemängu – lisaks rünnakute dirigeerimisele andis ta ka imekauni pöördelt teele saadetud tsenderdusega söödu Kalju teisele väravale – kogemuste ja positsiooni­valiku arvele.

"Olen vormist ju kaugel – ühtegi treeningmängu ma sel aastal mänginud pole ja üldse viibisin enne Floraga kohtumist platsil vaid 36 minutit kunstmurul," rääkis Lindpere. Mis siis juhtub, kui poolkaitsja veel vormi jõuab?

Loodetavasti näevad kõik Eesti vutisõbrad sel hooajal ka oma võimete tipul mängivat Lindperet, ent Eesti koondise eest 98. mängu pidanud poolkaitsja on ääretult vigastustealdis. Laupäeval kaunis kevadpäikses peetud mängu järelgi kurtis ta, et muutlik ilm paneb kõikjalt valutama.

"Võtan puhkepäeva ja lähen sauna," olid Lindpere plaanid pühapäevaks. "Minu mängijakarjäär hakkab vaikselt otsa tiksuma. Nii kaua, kui jaksan, siis jaksan!" ei loo ta endale illusioone.

Lindpere teravad söödud olid laupäevases muljetavaldavas esituses Kalju kõige suuremad relvad. Et esiründaja Vladimir Voskoboinikov on vigastatud, peab meeskond Lindperet hoidma kui oma kallimat vara. See tähendab vajadusel ka ta tagasihoidmist – vanameister rassis Flora vastu platsil 78 minutit, kuigi mäng sai otsustatud juba teise väravaga 65. minutil (Floral oli selleks hetkeks olnud kaks veerandohtlikku võimalust).

"Ma lootsin Jukist (Lindpere hüüdnimi – toim) täna 50–55 minutit, aga tema läks hoogu ja tegi peaaegu terve mängu," kiitis hoolealust Kalju peatreener Terehhov. Pikk platsilviibimine oli andestatav, sest mängus oli meistri­liiga esikoht. Ilmselt saab Lindpere sama pikka tööpäeva ka nädalavahetusel Tallinna Levadia vastu, kohtutakse Kadriorus.

Ent juba homme on Kaljul ees kuuenda vooru madin Pärnu linnameeskonnaga ja seda Hiiu kunstmurul. Sellistes mängudes peab Kalju arvestama, et Lindpere kasutamine peab olema varuvariant.

Nagu Lindpere oma tervise korrashoidmise kohta ütleb: "See on suur töö – sinna kuluvad tunnid ja palju raha. Aga see tasub end ära."

Mida vähem anda Lind­perele võimalust oma tervist rikkuda, seda kauem ta Kalju jaoks vastu peab. Kui Lindpere suudab läbi hooaja publikule pakkuda sarnaseid etendusi kui laupäeval Flora vastu, siis võidab sellest terve Eesti meistriliiga!

Jõulisem mäng tooks eurosarjas edu

Nõmme Kalju duell sai vihase hoo sisse juba peaaegu avavilest – kuuendal mänguminutil

lendas Hidetoshi Wakui selja tagant Flora keskkaitsja Enar Jäägeri jalgadesse, kuid pääses kollase kaardita.

Joel Lindpere arvates tulekski Eesti meistriliigas hakata lubama jõulisemat mängu: "Andmine käib, tõmmatakse vastasele jalgadesse, lennatakse kaks jalga ees palli peale – selline peabki võitlus olema ja see meeldib nii fännidele kui mängijatele," ütles poolkaitsja. "Kui kohtunikud laseks seda rohkem teha, suudaksid Eesti klubid ka eurosarjades paremini läbi lüüa. Seal on meeste mäng. Jalga tuleb panna ja konkreetselt!" rääkis Lindpere. Ta on valmis kolleege koolitama. "Olen elu aeg jalgadesse saanud ja olen nõus ka teistele andma!"