Kõigi koondislaste klubihooaeg pole olnud ideaalne, kuid tuumik hoiab end toonuses ja vähemalt terveks aastaks päris pingile istuma pole jäänud gi.Foto: ALDO LUUD
Spordiblogi
13. aprill 2015, 09:00

Ville Arike | Korvpallikoondise väljavaadetest EMil (9)

Klubikorvpalli hooaeg saavutab igal pool kulminatsiooni, Eestis on medalimängud juba alanud, enamikus teistes sarjades veel ees. Praegu on paras aeg vaadata, millega on viimase kuue kuu jooksul meie koondise suuremad tegijad hakkama saanud ning kas saab hakata midagi pakkuma EMi väljavaadete kohta.

Välismaal teenib leiba kolm Eesti koondise põhituumiku liiget: Kristjan Kangur, Sten-Timmu Sokk ja Siim-Sander Vene. Kuidas nende hooaega hinnata? Üks on selge: nad on mängumehed ja kui nad püsivad terved – see tingimus kehtib mõistagi kõigi kohta –, ei pea koondise peatreener Tiit Sokk nende pärast muretsema.

Kangur oli hooaja alguses Vareses nii asendamatu, et noor peatreener Gianmarco Pozzecco astus rehale, mängitas meie meest kolme lisaajaga kohtumises 53 minutit, ning keeras vindi üle. Tagajärjeks uus seljalõikus ja mitu kuud pausi. Asjaolu, et Kangur jätkab tervenenuna meeskonna raudse põhiviisiklasena, näitab, et ta suudab ka vahepealse pausi kiuste olla jätkuvalt kasulik. Mida teadsime ju varasemastki.

Venega on natuke teistsugune seis, aga ka tema on näidanud olude kiuste hiilgavat mänguks valmisolekut. Mees pole väga kuulunud Žalgirise peatreeneri Gintaras Krapikase rotatsiooni, aga kui platsile pääseb, on ikka võimeline korralikult esinema. Seda nägime reedel Madridis peetud mängus Realiga, kus Vene sekkus esimese poolaja lõpus ääretult aktiivselt ning kogus mõne minutiga 8 punkti ja 3 lauapalli. Pärast vaheaega istutati ta jälle pingile. Kui sama juhendaja jätkab, peab Vene sügavalt mõtlema, kas 2+1 lepingust on mõtet samas klubis kolmandat aastat kasutada.

Sokk saavutas eelmise aasta lõpus Rakvere Tarvas hüva hoo, siirdus seejärel Moskva Dinamosse ning on tasapisi kujunenud sealgi Üllar Kerde põhimängujuhiks. Eeldatavalt saab Timmu Dinamoga head ja karastavad play-off-mängud.

Kodutanumal mänginud meestest. BC Kalev/Cramo koosseisus saavad Gregor Arbet ja Rain Veideman suurepärase Ühisliiga karastuse. Mõlemal mehel on küll tulnud sisse mänge, kus vajutakse päris ära (näiteks Veideman eile), kuid tervikuna on nad terve hooaja heidelnud sama heade või veel paremate meeste vastu võrreldes nendega, kes EMil Riias vastu astuvad. Ning saanud ka piisavalt võite.

Eelpool toodud viis meest ja Tartu Ülikool/Rocki liider Janar Talts peaksidki moodustama Riias koondise põhituumiku. Lisame Taaralinna tiimist veel Tanel Soku, Gert Dorbeku, Joosep Toome. Ka Rocki mängijad on saanud sel hooajal eurosarja ja Balti liiga peale kokku paarkümmend korralikku rahvusvahelist kohtumist. Meeskonna mängukõver on sarnaselt Kaleviga kulgenud üles-alla, vastased on üldiselt olnud kraadi lahjemad, aga aidanud tunnetust hoida.

Lisame veel seitse-kaheksa meest, kes kandideerivad ülejäänud kohtadele. Reinar Hallik hakkab Tarvas end uuesti leidma, Martin Dorbek on arenenud, Timo Eichfuss mänginud end Rockis rohkem pildile, Janari Jõesaar, Rauno Nurger, Rain Raadik olnud Suure Lombi taga töös.

Pärast 14aastast vahet finaalturniirile minev Eesti pole kindlasti soosikute seas, kuid klubihooaja põhjal pole alust ka enneaegseks pessimismiks. Kui Leedu välja jätta, saab öelda, on Riia-seltskonna ülejäänud vastased on mängitavad.