21aastase Jordan Spiethi stiilinäide. Foto: AFP / Scanpix
Spordivaria
14. aprill 2015, 07:00

Golfil uus imelaps, aga Tiger jääb ikka Tigeriks

Kui 21aastane Jordan Spieth pühapäeval maailma kuulsaimal golfiväljakul, USAs, Georgia osariigis asuval Augustal aasta esimese suurturniiri Mastersi võitjale ettenähtud rohelise pintsaku selga sai, oli võimatu jätta tõmbamata paralleele Tiger Woodsiga.

Tänu võidule maailma edetabelis teisele kohale tõusnud Spiethi esitus oli sama muljetavaldav, kui praeguseks veterani-staatuses Woodsi oma 1997. aastal, kui ta 21aastasena noorukina oma karjääri esimese suurturniiri võitis.

Spieth võitis Mastersi (ja 1,7 miljonit eurot auhinnaraha, millega tõstis oma profikarjääri koguteenistuse juba 12,5 miljonini) küll 155 päeva vanemana kui rekordi-omanik Woods, ent väga silmapaistva saavutusega on tegemist ikkagi, sest turniiri 79aastase ajaloo jooksul on peale Woodsi ja

Spiethi suutnud enne 25. eluaasta täitumist esikohale tulla vaid

Seve Ballesteros (1980) ja Jack Nicklaus (1963), kes mõlemad olid triumfi hetkel 23aastased.

Spiethi tulemus – 18 lööki alla par’i – kordab Mastersi rekordit, mille püstitas… Woods tolsamal 1997. aastal! Lisaks on Spieth esimene mängija 39 aasta jooksul, kes juhtis Mastersit esimese võistluspäeva algusest neljanda lõpuni ning tema 28 birdie’t (72 võimalikust) trumpas konkreetselt üle Phil Mickelsoni 2010. aasta tippmargi (25).

"Mastersi võitmine oli mu golfielu ülim eesmärk. Ma ei uskunud, et täidan selle 21aastasena," tõdes Spieth. Pikalt vigastuspausilt naasnud ja 17. kohta jaganud Woods kiitis noort kolleegi: "Ta mängib fantastiliselt hästi ja teeb kõiki asju õigesti."

Muidugi vallandusid golfimeedias vaid mõned minutid pärast Spiethi võitu spekulatsioonid, kumb oli ikkagi kõvem saavutus – kas Woodsi võit 1997 või Spiethi oma 2015?

Statistilise analüüsiga tegelev Neil Greenberg kirjutas Washington Postis, et Spiethi üleolekus pole kahtlust. Esiteks on Augusta golfi-rada praegu enam kui 500 jardi pikem kui 1997. aastal ja seega on seda raskem sama arvu löökidega läbida. Valemit Z-skoor kasutades ütles Greenberg, et Woodsi esituse võimsus moodustas Spiethi omast 99,8%.

Golfiajakirjanik Mike Foss ütles aga USA Today’s: "Tiger Woods mõjus golfile kui adrenaliinisüst südamesse. Temasugust mängijat polnud varem nähtud ja ei nähta enam kunagi. Rory McIlroy on suurepärane ja Spieth võib väga vabalt samasuguseks saada. Aga mitte kummalegi ei saa kunagi osaks tähelepanu, mis Tigerile vahemikus 1996-2007."

Miks Foss nii ütles? Sest kui Woods lammutas laiema avalikkuse silmis maha mustanahalisi ja tippgolfi lahutanud barjääri, siis Spiethil pole võimalik midagi sarnast korda saata. Ta saab ainult turniire võita.