Manchester United purustas pühapäeval 4:2 Manchester City ja tõusis liigatabelis kolmandale kohale. Laupäeval kohtutakse liidermeeskond Londoni Chelsea'ga.Foto: PAUL ELLIS
Jalgpall
14. aprill 2015, 12:49

11 põhjust, miks Manchester United on naasnud võitude teele ja rühib võimsalt tipu suunas (1)

Eelmisel hooajal Inglismaa meistrivõistlused šokeeriva seitsmenda kohaga lõpetanud Manchester United alustas vaevaliselt ka käimasolevat hooaega, kuid märtsis-aprillis on mäng suurepäraselt käima saadud.

Vähem kui kaks kuud tagasi oldi äsja kaotatud 1:2 Swansea City'le, kaotati liigatabelis Manchester City'le 8 punktiga ning saadi kohe-kohe karikasarja veerandfinaalis lüüa Londoni Arsenalilt. Nüüd on võidetud kuus mängu järjest, alistatute seas on Tottenham (3:1), Liverpool (2:1) ja viimati, pühapäeval ka derbirivaal Manchester City (4:2), kes jääb nüüd tabelis Unitedist 4 punktiga maha.

Kuidas on Louis van Gaal suutnud Manchester Unitedi meeskonna võitude teele suunata. Inglismaa ajalehe Daily Telegraph ajakirjanik Mark Ogden toob välja 11 põhjust:

1. Ashley Young on surnust üles tõusnud. Viimase kuu aja jooksul on vasakäär Ashley Young olnud Unitedi üks paremaid mängijaid. Ta on taasavastanud oma ettearvamatu ründestiili, ent kombineerib seda edukalt vastutusliku kaitsetegevusega. 29aastasest Youngist on saanud van Gaali tähtsamaid mängijaid.

2. Angel di Maria nühib pinki. Karikasarjas Arsenali käest saadud kaotusmängus teenis di Maria rumala punase kaardi, mistõttu pidi ta järgnenud matši Tottenhami vastu kõrvalt vaatama. Meeskond mängis ilma temata võrratult ja põhikoosseisu polegi suvel 75 miljoni euro eest Madridi Realist ostetud argentiinlasel enam asja olnud. Põhjus: ebastabiilne di Maria on pigem nõrk lüli kui pidev oht vastasele.

3. Daley Blind on leidnud endale sobiva niši. Seoses Luke Shaw järjekordse vigastusega on Blind nihkunud vasakkaitsesse, mis on andnud Unitedile kindlama kaitse ning eemaldanud keskväljal hollandlasele omase ettevaatlikkuse, mis võimaldab van Gaalil julgemaid valikuid teha.

4. Michael Carrick mängib keskväljal nagu Andrea Pirlo. Üheksandat hooaega Unitedis mängiva keskpoolkaitsja panust osatakse alles nüüd hinnata kui meeskonna edu võtit. Carricki kindlus palli valdamisel ning suutlikkus luua olukordi ja hoida pall meeskonna kontrolli all kannatavad välja võrdluse Itaalia ja Torino Juventuse keskpoolkaitsja Andrea Pirloga.

5. van Gaal on hakanud usaldama Juan Matat. Pärast 2014. aasta talvel Chelsea'st klubisse saabumist paistis üha sagedamini, et Mata näol on tegu kandilise klotsiga, mida prooviti suruda ümmargusesse avasse. Van Gaal polnud veendunud, et tema töövõime ja üldine panus on Unitedi standardite jaoks piisavad, aga hispaanlase loobus, energia, püsivus (ja muidugi ka väravad) on viimaste nädalate võidumarsis olnud võtmerollis.

6. van Gaal on hakanud usaldama ka Ander Herrerat. Old Traffordi publiku armastus Herrera vastu on viimastel nädalatel tohutult paisunud, aga suvel 40 miljoni euro eest Bilbao Athleticist ostetud keskpoolkaitsja pidi enne kõvasti vaeva nägema, et tema suhtes skeptiline peatreener ümber veenda. Nüüd kui Herrera enesekindlus on kosmilistes kõrgustes, pole tema põhikoosseisukohas enam kahtlust.

7. Robin van Persie vigastus on vabastanud Wayne Rooney kammitsaist. United on võitnud Premier League'is 6 mängu järjest, kus löönud 15 väravat. Kõik pärast seda, kui van Persie't tabas 21. veebruaril Swansea'le 1:2 kaotatud mängus hüppeliigesevigastus. Ilma hollandlaseta on Rooney'st saanud Unitedi ründemängu keskne kuju ning üdini aus olles pole meeskond van Persie'st puudust tundnud.

8. Marouane Fellaini õigustab oma ostuhinda (39 miljonit eurot). 2013 suvel toonase peatreener David Moyesi poolt Evertonist ostetud keskpoolkaitsja esimene hooaeg kujunes nii õnnetuks, et enne käimasolevat hooaega Valencia vastu peetud sõprusmängus vilistasid Unitedi fännid ta välja. Tema võitlejahing suutis aga van Gaali ümber veenda ja nüüd möönab peatreener, et Belgia mehe põhikoosseisust väljajätmine oleks mõeldamatu. Fännidki armastavad Fellainit - pärast Man City'le löödud väravat skandeerisiti Old Traffordil esimest korda tema nime.

9. United on enesekindluse üles leidnud. Jalgpall võib vahel muutuda liiga keeruliseks, kui üht või teist asja proovitakse põhjendada asetuslikke või taktikaliste nüanssidega. Unitedi renessanssi kriitilise tähtsusega element on aga enesekindluse naasmine. Tänu peamiste rivaalide alistamisele pakatab meeskond usust, et nad võidavad iga mängu.

10. Phil Jones ja Chris Smalling on lõpuks ometi arenema hakanud. Pärast seda, kui Smalling ja Jones nullisid märtsis Tottenhami vastu võetud 3:0 võidus ära Premier League'i kuumima ründaja ja Inglismaa jalgpalli uue päästja Harry Kane'i, on nad moodustannud keskkaitsepaari, mis viitab, et nad võivad üpris varsti paigati tühimiku, mis tekkis, kui klubist lahkusid Rio Ferdinand ja Nemanja Vidic. Esimest korda räägiti sellest perspektiivist juba neli aastat tagasi, aga alles nüüd näitavad Jones ja Smalling, et neis tõesti säärane potentsiaal peitub.

11. Wayne Rooney. Kui Rooney mängib hästi, mängib hästi ka United. Nii lihtne see ongi. Seega pole ootamatu, et meeskonna tippvormi tõusmine on ühtinud nende kapteni omaga. 29aastase ründaja panus Unitedi viimaste nädalate edusse on olnud tohutu.

Manchester Unitedi järgmine katsumus on laupäevane mäng meistrivõistluste liidri Londoni Chelsea'ga. Tuleb vinge mäng.