TARVA LIIDER: Brandis Raley-Rossile meeldib ise palliga toimetada. Ta viskas veerand-finaalseeria esimeses mängus 36, teises aga «vaid» 20 punkti. Foto: Mati Hiis
Korvpall
15. aprill 2015, 07:00

Riho Soonik: "Tundub, et Heiko Rannula on õigel teel."

Kas peale jääb Brandis Raley-Ross või Pärnu meeskondlik mäng? (5)

Korvpalli meistriliiga põnev veerandfinaalseeria Rakvere Tarva ja Pärnu vahel jätkub täna Virumaal seisult 1:1. Õhtuleht palus meeskondade mängupilti ja treenerite käekirja hinnata omaaegsel tuntud treeneril ja mänedžeril Riho Soonikul.

Meenutame, mis on ses seerias juhtunud. Esimeses, Rakveres peetud mängus olid võõrustajad kaua-kaua tagaajaja rollis, kuid lõpetas 36 punkti visanud Brandis Raley-Rossi vedamisel võimsa spurdiga ja võitis 87:77. Ka teises kohtumises domineerisid pärnakad, seekord oma koduväljakul, ega andnud enam edu käest – 75:66. Noor peatreener Heiko Rannula lubas seeria ühe hooga 3:1 ära võtta.

Käib tõeline vastandite heitlus

Ühtlasi tõi Rannula pärast mängu esile, et nende trump on meeskondlik tegutsemine, Tarvas aga loodab pigem liidri(te) individuaalsetele sooritustele. Seetõttu on käimas tõeline vastandite heitlus: noor vs. ülikogenud treener, meeskondlikkus vs. individuaalsus, korvpallimaastiku suhteliselt uus tulija vs. pikaaegne medalimeeskond.

"Kui kokku saavad põhiturniiri neljas ja viies meeskond, eeldadki ju play-off’is kõva konkurentsi," alustas Soonik. "Ka kolmas-kuues meeskond on löönud intriigi püsti. Mulle näib, et Pärnu motivatsioon on ehk suurem, Rakvere on aastaid oma pronksi kätte saanud. Rannula sai peatreenerina elu esimese võidu play-off’is ning "3:1" oli selgelt eufooria pealt välja öeldud. Samas näitab see tema väga suurt sisemist tahtmist, mängupilt näitab, et kogu meeskond töötab võidu nimel."

Sõbra ja Tarva käekiri on aastaid teada-tuntud. Kui meeskonnast on NBA teda laagrisse kutsutud Brandis Raley-Ross, siis loomulikult tuginetaksegi temale. "Kui sa teda rajalt maha ei võta, on tulemus ette teada," rõhutab Soonik. "Pärnu on teinud tööd Rossi takistamiseks. Et tema üksi ei peaks lõhkuma, tuleb teistel meestel rohkem esile tõusta: Hallikul, Umbraškol, Paistel. See ongi koht, kust Tarvas eelkõige juurde saab panna."

Aga Pärnu? "Nende pink on pikem ja oluline on asjaolu, et nooremad mängumehed on hooaja jooksul arenenud. Nagu Rannula aga isegi märkis, on mootoril veel tõrked sees," viitab Soonik suvepealinlaste juhendaja teise mängu järel öeldule, et "mehed alati veel ei taju, kust see vastaste korv tuleb".

Psühholoogiliselt väga tähtis mäng

"Kokkuvõttes tundub, et Rannula on õigel teel. On tore, et Eestis üldse tuleb FIBA koolituste abil peale värske plejaad noori treenereid. Kui Pärnu mängijad austavad ja respekteerivad Rannulat, on see suur samm edasi. Mehel on ka olemas aastatepikkune meistriliigas mängimise kogemus. Ega tema käe all oleva meeskonnaga teistsugust mängu viljeleda saakski. Midagi päris uut pole vaja välja mõelda, paljud mängijad on saanud teistes klubides, mitu tükki Tarvaski, karastuse kätte."

Mis aga võib kolme võiduni mängitavas seerias edasi juhtuda? "Asi on veel noor," muheleb Soonik. "Kolmas mäng – nagu võrkpallis seisul 1:1 mängitav kolmas geim, seda näitas ka Pärnu ja Tartu esmaspäevane finaalmatš – on psühholoogiliselt äärmiselt tähtis. Kes ette läheb, küll veel ei võida, kuid saab suure eelise.

Ma ei tahaks väga ennustada, kuid pakun, et seeria jõuab otsustava, viienda mänguni. Tarvas on koduväljakueelise tõttu paremas seisus. Rakveres ei anna nad kellelegi väga midagi ära, lisaks käib seal palju publikut ja nemad oleks nagu kuues mees platsil."

Tarva ja Pärnu mäng läheb lahti täna kell 19. Neljas kohtumine peetakse reedel kell 18 Pärnus. Ning kui selle järel on seis 2:2, võtavad suvepealinlased pühapäeval Virumaa retke uuesti ette.