VÄGEV: Üliraskekaalu tõstja Mart Seim sooritas trennis täisküki 320 kiloga. Foto: Mati Hiis
Spordivaria
15. aprill 2015, 07:00

Möödunud aastal MMil üliraskekaalus neljandaks tulnud tõstja on kahest operatsioonist hästi kosunud

Mart Seim teeb trennis kükki 320 kiloga ning taastub külmkambris temperatuuril –165 kraadi (12)

Kuidas läheb eelmisel sügisel tõstmise MMil üliraskekaalus neljandaks tulnud Mart Seimil, kes käis neli kuud tagasi õla- ja seljalõikusel? Esmaspäevase jõutreeningu põhjal võib öelda, et tippvormi ajal 24aastases sportlases pulbitsenud karujõud hakkab taastuma.

Mardi treening Tallinnas spordiklubis Sparta algab kell 15. Kui Eesti üks suuremaid olümpialootusi soojendust teeb, märgib tema treenerist isa Alar, et mulluse MMi ettevalmistusperioodil kaalus poeg maksimaalselt 151,5 kilo ja tiitlivõistlusel areenile astudes 145.

Muide, kõik pjedestaalile jõudnud rivaalid olid temast raskemad. "Nüüd läheneb Mardi kaal saja viiekümnele kilole," lausub Alar. "Eesmärk on lisada viis kilo lihasmassi. Sügisel USAs toimuval MMil võiks tema kaal olla sada viiskümmend kilo."

Turgutab jõujoogiga, milles 30 taastumisainet

Kui Mardi lihased on soojad, rebib ta sissejuhatuseks 60kilost kangi. Tipptõstjale on nii kerge algraskuse tõstmine sama lihtne tegevus nagu ajakirjanikul pastapliiatsi kättevõtmine.

Hiljem rebib Mart 120 kilo. "Seitsekümmend kilo tuleb juurde saada," ütleb ta, andes mõista, milline on eesmärk novembrikuisel MMil. "Samas olen rebimistrenni teinud vaid paar nädalat."

Tegelikult on Mart operatsioonidest hiilgavalt kosunud. "Algul ütlesid arstid, et tõstma võin hakata alles suvel," nendib ta ja kiidab abilisi eesotsas doktor Ralf Allikveega.

Pärast 19. detsembril tehtud õlalõikust oli Mardil pikk taastusravi. Ta käis kuu aega järjest füsioteraapias. "Tippsportlasele on väga harjumatu, et ta ei saa treenida," arutleb Mart. "Mul jäi palju aega tegevusteks, milleks tavaliselt aega pole – käisin kinos ja loomaaias."

Mardi suur trump on oskus vältida masendusse langemist. "Ma ei võtnud juhtunut kui halba sündmust," rõhutab ta. "Võib–olla oli see kehale isegi kasulik, organism puhkas. Loodetavasti rohkem vigastusi ei tule ja saan Rio de Janeiro olümpiani korralikult harjutada."

Jaanuari lõpus treenima hakanud Mart on koormust tõstnud tasa ja targu. Alguses harjutas ta kaks–kolm korda nädalas, sest õlga ei tohtinud liiga palju koormata, nüüd rassib juba kuus korda nädalas.

Esmaspäevase treeningu hitiks kujuneb klassikaline kükk. Mart ja Alar laovad kangile tõstekettaid üha juurde ning lõpuks ruumi polegi – 320 kiloga sooritab ta väga ilusa küki!

"Mulluse MMi eel tegi ta kükki 353 kiloga," osutab Alar. Mart täiendab lõbusalt: "See oli päris kerge!"

Eelmisel ettevalmistusperioodil sooritas Mart 320 kiloga kümme kükki järjest. Tänavu on sihikul uus tippmark: 350 kiloga kolm kükki! "Kui jõunäitajad paranevad, siis peaks ka klassikalise tõstmise tulemused paremaks muutuma," nendib sihikindel atleet.

Treeningu ajal kosutab Mart end jõujoogiga, mida nimetatakse Myomaxiks. Kõrvaltvaatajal tekib hoobilt küsimus, mida see sisaldab? Mart võtab kotist nutitelefoni ja näitab ekraanil, mida jooki on lisatud. Tuleb välja, et seal on rohkem kui 30 taastumisainet. Hea ja kiire taastumise huvides käib Mart kolm korda nädalas ka Ida–Tallinna keskhaigla külmkambris. "Viimati läksin sinna sisse –165 kraadiga," pajatab ta kolmeminutilisest taastumisprotseduurist. "Tavaliselt olen kolm kuni viis minutit 130kraadise külma käes." Alar lisab: "Kui tahad puhtalt tipus läbi lüüa, siis tuleb kõike lubatut kasutada maksimaalset."

Aprilli lõpus sõidab Mart kümneks päevaks Hispaaniasse treenima. "Seal saab päikest ja energiat endasse laadida," räägib ta. "Väljas harjutamine on hoopis teine asi. Pärast on raskeid treeninguid kergem taluda."

Aprillikuu lõpus sõidab Hispaaniasse treenima

Peale Mardi lähevad tõstjatest Hispaaniasse vormi timmima Andres Viksi ja Mihkel Jalajas. Väärt treeningupartnerite leidmine on tegelikult keeruline. Varem käis Mart Leho Pendiga Lätis laagris, kuid semu läks tööle ning üksi pole mõtet lõunanaabrite juures rassida. Viimasel ajal on Eesti parim tõstja harjutanud koos rammumehe Meelis Peiliga. Juuli lõpus jätkab Mart MMi ettevalmistust Soomes. "Soomlased küsisid, kas nende parimad tõstjad tohivad Mardiga ühistreeninguid teha," sõnab Alar.