Pärnu võrkpalliklubi peatreener Avo Keel tõdeb, et kuigi võrkpallisõbrad ootavad seitsmemängulist seeriat, siis kummagi meeskonna peatreener nii pikka seeriat ei tahaks. Foto: MATI HIIS
Spordivaria
16. aprill 2015, 17:31

Avo Keel: finaalseerias saab otsustavaks vaimne pool

Kahel korral Eesti võrkpallikoondise EM-i finaalturniirile viinud pärnakast võrkpallitreeneri Avo Keele tänavune hooaeg on varasema üheksa aastaga võrreldes olnud kardinaalselt erinev.

Jutt ei käi siiski otseselt võrkpallist, vaid Keele eluolust, mis kaudselt ikkagi seotud ta tööga. Üheksa aastat tööd Tallinna Selveri võrkpalliklubi peatreenerina tähendas, et ihult ja hingelt pärnakas Keel pidi igal hommikul sõitma autoga Pärnust Tallinna ja õhtul tagasi Pärnusse. Mullu mais otsustas Keel, et aeg on naasta Pärnu võrkpalli juurde. Selveriga lugematu arvu tiitleid võitnud Keelest sai Pärnu võrkpalliklubi peatreener. Enne seda oli ta oma kodulinna võrkpalli au kandnud viimati aastal 2004 mängijana.

Väike pilguheit minevikku: 2005. aasta sügisel sai Keel Tallinna Selveri peatreeneriks. Ta meenutab, et toona ei olnud tema suhtes suuri ootusi-lootusi ja pigem vaadati lihtsalt huviga, mida pika mängijakarjääri lõpetanud mees treenerina korda suudab saata. Keel suutis aga väga palju. Nii polegi imestada, et mullu mais pärast Pärnu võrkpalliklubi peatreeneriks saamist oodati temalt juba märksa enamat. „Nüüd, kus ma Pärnu meeskonda juhendan, oodatakse minult sisuliselt finaalikohti ja võite. See on selgelt tuntav, selle eesmärgiga mind siia kutsuti ja seega on tulemus-vastutus selgelt suurem kui Tallinna minnes,” ütleb Keel, kui võrdleb Selverisse peatreeneriks minekut ja mullu Pärnu juhendajaks hakkamist. Detsembris tuligi Keele juhendatav Pärnu võrkpalliklubi Eesti karika võitjaks. Märtsis toimunud Schenkeri liiga finaalturniir aga meeskonna jaoks ebaõnnestus, sest ta lõpetas liiga neljanda kohaga.

Nüüd on aga Pärnu meeskonnal käes tõehetk: Eesti liiga finaalseerias on ta vastakuti tänavuse aasta Schenkeri liiga võitja ja Eesti liiga tiitlikaitsja Tartu Bigbankiga. Finaalseeria on kulgenud kui Ameerika mäed. Pärnus peetud avamängus näitas Pärnu meeskond võimu, olles Andrei Ojametsa juhendatavatest tartlastest 3:0 parem. Järgmises mängus Tartus olid rollid vahetunud ja Tartu võitis mängu 3:0. Esmaspäeval Pärnus peetud seeria kolmas finaalmäng oli aga igas mõttes etendus täie raha eest: 3:1 Pärnu võiduga lõppenud mängus venis teine, pärnakate võiduga lõppenud geim lausa punktiseisuni 34:32. Vähe sellest, kolmandas geimis näitasid pärnakad sisu, kui võitsid vaatamata 12:20 kaotusseisule ja tartlaste kolmele geimpallile geimi lõpuks 26:24.

Seeria neljas mäng peetakse reede õhtul Tartus ja just sellest mängust võib saada seeria otsustav kohtumine. „Kui meil õnnestub reedel Tartus võita, siis paneksime Tartule päris korralikud pinged peale. Sel juhul oleks Tartul ju meistriks tuleku jaoks vaja võita kolm mängu järjest, samas kui meile piisaks siis veel vaid ühest võidust. Kui aga Tartu reedel võidab, siis algab pühapäeval Pärnus kõik jälle otsast peale,” märgib Keel.

Ta on veendunud, et finaalseerias saab otsustavaks eelkõige psühholoogiline pool. „Praegused mängud on näidanud, et võitnud on see meeskond, kes suudab psühholoogiliselt mängu kiiremini toimima saada ja seda hoida. Kahes esimeses mängus võis kõrvaltvaataja tähele panna, et kaotanud meeskonna mängijatel ei olnud veri ninast väljas. Aga tegemist on ikkagi hooaja viimaste mängudega ja mis siin ikka häbeneda,” ütleb Keel. Ta leiab, et avamängus oli vaimse poolega probleeme Tartul ja teises mängus Pärnul. Seeria kolmandas kohtumises ei saanud end alguses käima Pärnu ja lõpus oli häälestumisega probleeme Tartul.

“Ükski tark ei oska ju öelda, kumb on meisterlikum meeskond, kas Pärnu või Tartu. Seda kinnitab ka Schenkeri liiga põhiturniir, kus meie meeskondade vahe oli imeväike. Enne finaalseeriat olime Tartut küll sel hooajal neli korda võitnud, aga see võib näidata lihtsalt seda, et meile Tartu meeskond võib-olla sobis mänguliselt paremini kui mingi muu liiga ülemise otsa meeskond,” tõdeb Keel, viidates, et Pärnu ja Tartu on võrdse tasemega ning seetõttu saabki otsustavaks see, kas tugevam on Tartu vaim või Pärnu sisu.

------------------------------------

Ajakava

Nelja võiduni mängitavat seeriat juhib Pärnu võrkpalliklubi 2:1.

Reede, 17. aprill

Kell 20.05 Bigbank Tartu – Pärnu VK

Pühapäeval, 19. aprill

Kell 16 Pärnu VK – Bigbank Tartu

Neljapäev, 23. aprill

Kell 20.05 Bigbank Tartu – Pärnu VK (vajadusel)

Pühapäev, 26. aprill

Kell 16 Pärnu VK – Bigbank Tartu (vajadusel)

Kõikidest mängudest teeb ülekande TV6.