AINUKE NAINE: Simple Sessionil võistleva 180 trikiratturi ja rulasõitja seas on ainuke naine 25aastane Tšiili BMXi sõitja Camila Harambour. Foto: Alar Truu
Spordivaria
17. aprill 2015, 07:00

Tšiili neiu Magalhãesi väina äärest proovib Simple Sessionil võimalikult paljudele kuttidele koha kätte näidata (1)

Homme Tondiraba spordihallis algaval ekstreemspordivõistlusel Simple Session 15 on osalevate naiste protsent kõvasti väiksem kui Eesti uues valitsuses. 180 sportlase seas on ainuke naine Tšiili trikirattur Camila Harambour. Kuidas ta siia sattus?

Trikirattasõidu ehk BMXi naiste osakond meenutab natuke naissuusahüppajate oma – see on olemas, aga napib nii elavjõudu, raha kui ka avalikkuse tunnustust, sest eelistatakse vaadata meeste võistlusi, kes hüppavad võimsamalt, kõrgemale ja kaugemale.

2012 ja 2013 toimus Simple Sessioni raames eraldi naistele mõeldud võistlus Sister Session, ent osalejaid oli nii vähe, et selle jätkamine polnud põhjendatud. Mõlemal aastal Tallinnas esikoha võitnud Harambour igatses võistluse õhkkonda kibedalt taga ning tegi korraldajatele ettepaneku, et tal lastaks tänavu meeste seas võistelda.

Keeldumiseks põhjust polnud ning maailma lõpus (loe: Tšiili mandriosa lõunaservas, Magalh?esi väina ääres asetsevas Punta Arenases) sündinud tšiillanna ongi Tallinnas ja maruõnnelik.

Finaališansse hindab väikeseks

"Eelmisel kahel korral oli mul Tallinnas sigalõbus. Mullu vaatasin võistlust telekast ja nutsin silmad peast, et ma ise osa võtta ei saanud. Ideaalis sooviksin teiste tüdrukutega võistelda, aga pole hullu. Annan kõigi maailma naistrikiratturite nimel endast Simple Sessionil parima ja loodetavasti saab tulevikus taas asja naistele mõeldud Sister Sessionist!" räägib Camila.

Rahvusvahelisel tippvõistlusel konkureerib Harambour meestega esimest korda. Lõuna-Ameerikas toimuvatel väiksematel võistlustel on seda aga varemgi juhtunud. "Olen kergelt närvis. Aga peamine, et suudaksin sõita oma võimete piiril. Kui see õnnestub, olen rõõmus," räägib 25aastane Harambour.

Milliseks peab neiu finaališansse (selleks tuleb laupäevasel kvalifikatsioonivõistlusel mahtuda 97 ratturi seas 24 parema sekka)? "Üpris väikeseks, kui aus olla. Eelkõige olen õnnelik, et Simple Sessionil osaleda saan," tunnistab Harambour.

"Sel võistlusel olen üks kuttidest."

Erikohtlemist meesrivaalid Harambourile ei paku ja kui pakuks, lükkaks tšiillanna selle tagasi. "Sel võistlusel olen üks kuttidest. Ma ei taha olla erikülaline vaid põhjusel, et olen naine. Ma ei palu endale teistest pikemat harjutamisaega või midagi muud eripärast. Seekord võistlen meestega ja kogu lugu. Minul probleemi pole. Paistab, et neil kah mitte."

BMXi puhul pole pääsu vigastustest. Harambouril on katki olnud rangluu, põlv, pahkluu, sääreluu, käeluu. Kogu komplekt, ühesõnaga. Mida tema perekond ekstreemsest harrastusest arvab?

"Väga hästi! Hakkasin sõitma oma kolme venna eeskujul. Nemad on nüüd lõpetanud, aga mina jätkan. Isa sõidab motokrossi ja saab väga hästi aru, miks ma tahan BMXis hulle trikke teha. Tema maksis kinni ka mu sõidu Eestisse. Vaid ema hoiab vaguramat joont ja ütleb, et üks normaalne inimene kulub ekstreemses perekonnas kah ära! Aga kiivrit kannan alati."