Jaak Lipso (vasakul) ja Heino LillFoto: ARNO SAAR
Korvpall
18. aprill 2015, 17:41

Juubilar Jaak Lipso: ma oleks NBAs läbi ka löönud

Legendaarne korvpallur Jaak Lipso saab täna 75 aastaseks. Suurt verstaposti tähistas Lipso eile vanade kaaslaste, kossumeeste keskel Fahle majas, teatab Eesti Korvpalliliidu pressiteenistus.
Jaak Lipso võitis NSVLiidu koondises hõbemedali 1964 a Tokio olümpialt ja pronksmedali 1968 a Mexico OMilt. MMidelt sai ta 1967 a aastal kuldmedali ja 1970 a pronksmedali. Aastatel 1963, 1965 ja 1967 tuli ta Euroopa meistriks.
Aastatel 1963 ja 1968 tuli ta AKSK koosseisus Eu­roo­pa klu­bi­de ka­ri­kavõit­jaks. 1970-1975 oli ta Tallinna Kalevis tagasi ja aitas haige põlvega niipalju kui suutis.
Ta on ka kuue­kord­ne Nõukogude Lii­du meis­ter (1962-1966 ja 1969) ja viie­kord­ne Eesti meis­ter.
 
Täna pilve pealt Jaagule ülevalt alla vaatav Riia ASK, AKSK ja NLiidu koondise legendaarne peatreener Aleksandr Gomelski on lausunud Jacki kohta: "Kerge, elegantne tsenter, suurepärase haakviskega, hea kiirusega, mitmekülgne rünnakul, hea kaitses. Teda iseloomustas teda eriline plastika, liigutuste ilu. Pikk, sinisilmne blondiin, ilus nii mängu poolest kui mehena. Tema mängu tuldi vaatama, nähtavasti tõmbas pealtvaatajaid tema veetlus. Oma elegantsuse juures oskas ka tõugelda, töötada küünarnukkidega. Üks kõige väärikamaid AKSK, NSVLiidu ja Euroopa mängijaid 1960-ndatel aastatel.“
 
Oli üks asi, mida Lipso puhul võib pidada kindlasti iseloomulikuks jooneks, kuid mida näiteks Gomelski Riia ASK päevil püüdis muuta, oli Lipso härrasmehelikkus – ka väljakul. Halba inimest temast ka platsil kunagi ei saanud. Seda hinnatavam on tema läbilöök maailmatasemel. Ta ei öelnud isegi Kalevis meeskonnakaaslastele kunagi platsil "si.....", on mängukaaslased hiljem pidanud tunnistama.
 
Jaak Lipso silmaring oli ja on palju laiem kui korvpall. Lisaks sellele, et ta tegi omal ajal edukalt kergejõustikku (Fred Kudu ütles, et unusta see korvpall ja medalid, kümnevõistluses ma teen sinust olümpiavõitja), oli ta väga hea ujuja, ratsutas korralikult ja mängis suurepäraselt tennist (medaleid Eesti esivõistlustelt), Kuid samahästi võinuks ta saada muusikuks, pakuvad mitmed intervjueeritud – Georg Ots ise soovitas tal oma häälega tööd teha, klaverit mängis ka. Osalenud on ta ka nõukogude krimifilmis, uurijana.
 
Täna elab Jaak rahulikult oma elukaaslase Mallega Tabasalu kandis Tilgu sadama juures ja väga pikki rännakuid ette ei võta, korvpalli käib vaatamas haruharva, tavaliselt ikka vana võitluskaaslase Heino Lille kutsel. Tasub lugeda pikemat lugu Jaak Lipsost ka Korvpalliliidu viimasest kuukirjast: http://www.basket.ee/et/lipso-must, kus ta muu hulgas ütleb:
 
"Ma oleks NBAs läbi ka löönud (jutt käis Boston Celticsi konkreetsest pakkumisest, kui NL koondis oli New York'is - toim.). Ses mõttes on kahju, muidugi. Olen alati suutnud kohaneda uue treeneri, uue meeskonna käekirja, nõudmiste ja stiiliga; orienteerunud ümber vastavalt meeskonnale."
 
NB! Kõik, kes soovivad Jaak Lipsot õnnitleda, näha, saavad seda teha esmaspäeval Kalevi Spordihallis, orienteeruvalt kell 18.15, veerand tundi enne Kalev/Cramo ja TTÜ kolmandat Alexela KMLi veerandfinaalmängu. Kultuuriminister Indrek Saar annab Lipsole üle tänukirja koos rahalise toetusega, üllatusi-kingitusi on teisigi.