Jaak SalumetsFoto: ALDO LUUD
Korvpall
20. aprill 2015, 12:26

Jaak Salumets: koondises pole enam selliseid snaipreid, kelle käes vastaste peatreenerid ahastuses nutaksid (11)

Eesti Korvpalliliidu juhatuse liige ning 1993.a koondise EMil kuuendaks tüürinud legendaarne treener Jaak Salumets rääkis EKLi Kuukirjale antud intervjuus Tiit Soku koondise plussidest-miinustest.

"Meil on vaja mängu erinevate variantidega. Mängijad õpivad läbi kontrollmängude, läbi nende kohtumiste tekib meeskonna valem. Just mänguline õigeks ajaks vormi jõudmine on selle meeskonna võtmesõna. Seega on märksõnaks tööplaan, töö ja väsimus," analüüsis Salumets, tuues seejärel välja meie suurimad probleemid: vähese jõu korvi all ning stabiilsete kaugviskajate puudumise.

"Korvi all number viis on meil ainult Rain Raadik, temagi pole kindel koondisemees. See on kõige suuem probleem. Poliitiline tahe välismängija sellele kohale võtta ja sulandada on puudunud. Minul õnnestus kaks meest ida poolt ära kodustada, sellestki oli palju paksu verd, kuid usun, et vastasel juhul ei saaks me rääkida Nõukogude Liidu meistrikullast ja EMi kuuendast kohast."

"Eesti koondise puhul peame hindama suuresti rollimängijaid. Pikki vaadates saame tõdeda, et "neljade“ oskused ongi universaalsemad."

"Lühemaid vaadates tuleb tõeda jällegi, et meil ei ole stabiilseid viskajaid. Pole enam selliseid snaipreid, kelle käes vastaste peatreenerid ahastuses nutaksid."

Positiivsete asjaoludena tõi Salumets välja meeskonnas tekkinud sisemise konkurentsi, samuti suhtumise ja võitlusvaimu - "Jalga sirgu ei lasta, olgu olukord milline tahes" - peatudes aga teemal, miks mängib nii vähe koondislasi piiri taga, oli vanameister selgelt kriitiline.

"Selge on see, et välismaal peab valmis olema võitlema mänguaja eest. Ma ei näe eriti Eestis mängijaid, kes seda valmis tegema oleks."

"Hea, et Timmu [mängujuht Sten-Timmu Sokk liitus aasta alguses Moskva Dinamoga - toim] välja läks. Tarvas ei ole kasvulava suure korvpalli jaoks. Ka Moskvas peab ta võitlema."

"[Janar] Talts ei saanud ise välja selleks hooajaks. Võibolla talle sobibki rohkem see variant, mis praegu on."

"On võimalik, et välja mängima minek ei olegi tänastele noorema generatsiooni mängijatele eesmärk omaette. Võibolla need mehed ongi kodulembelised ja seisukohal, et "siin on parem ja kindlam.“"