LIIDER: Eesti koondise vajalike väravate eest hoolitses 35aastane Andrei Makrov, kes oli 3:1 võidumängus Hollandi vastu kõigi tabamuste autor. Foto: Actiephotography
Jäähoki
21. aprill 2015, 07:00

Eesti jäähoki pole surnud! (3)

Eesti on 2015. aastal maailma tugevuselt 27. jäähokimaa. Naaberriikide ees saavutusega uhkeldada ei saa, ent sisuliselt on see eneseületus, sest kuigi Eesti oli 1. divisjoni B-grupi nõrgima koosseisuga meeskond, jäädi sinna püsima.

Pärast kuueaastast viibimist MMi 1. divisjonis ehk maailma 28 parema seas kukkus Eesti meeskond sealt 2008. aastal välja. Seejärel on kahel korral naastud, ent mõlemal puhul kohe 2. divisjoni tagasi pudenenud. Tänu pühapäeva hilisõhtul väljakuperemehe rollis olnud Hollandi üle saavutatud 3:1 võidule suudeti seekord aga püsima jääda. Vaieldamatu eneseületus!

Mõnikümmend minutit pärast suure eesmärgi täitmist tähistanud lõpusireeni võttis koondise liider, Soome kõrgliiga­klubis Espoo Blues mängiv 21aastane Robert Rooba nuti­telefoni ning toksis üleva ja eheda emotsiooni pealt Twitterisse järgmised read:

"Eesti jäähoki pole surnud! 30 mängust, mis olen Eesti koondises mänginud, oli see kindlasti kõige suurem, ilusam ja tähtsam võit. Nii ühtset meeskonda pole Eesti jäähoki veel näinud. Tõeline töövõit. Vähesed uskusid meisse, meid peeti juba enne turniiri algust kaotajateks. Aga meie ise uskusime endasse ja tõestasime, et pole kaotajad!"

Vaimujõud maksis

Esimest korda juba 16aastasena täismeeste koondises mänginud Rooba jaoks oli lõppenud MM-turniir karjääri kuues. "Meeskonnavaim (mida käidi enne MMi kasvatamas näiteks ühisel kardisõiduõhtul – toim) oli tohutult hea. Midagi säärast pole ma Eesti koondises varem näinud. Otsustav võit Hollandi üle tuli tänu meeskondlikule tööle – kõik täitsid täpselt kokkulepitud mängujoonist, võitlesid kaitses tugevalt ja vasturünnakute pealt suutsime Hollandi murda," rääkis Rooba.

Eesti taktika põhines kõval kaitsel, mille nüansside kallal nähti videokoosolekutel palju vaeva, mis lõpuks end ära tasus. "Me poleks saanud mingi muu plaaniga jääle minna. Pidime võtma olukorda väga mõistlikult. Kui meil on meeskonnas 15 amatööri ja 5 proffi, ent vastas 20 proffi, siis tuleb olla kaval ja realist," kiitis Rooba treenerite plaani ja avaldas lootust, et nood ametis jätkavad.

Eestit juhendas MMil 37aastane soomlane Jussi Tupamäki, keda assisteerisid Antti Karhula (39) ja Märt Eerme (28).

"Peamine, et jäime 1. divisjoni püsima, kuigi parema õnnega võinuksime veel mõne võidu võtta. Eesti peamine relv oli hästi kõva meeskonnahing. Tulevikku silmas pidades peaks suurendama Eesti meistriliiga kohtumiste arvu, et mängijate vastupidavust suurendada," rääkis Tupamäki ja lisas, et tal poleks midagi edaspidigi Eesti meeskonna juhendamise vastu.

Matšis Hollandiga viskas Eesti kõik kolm väravat 35aastane Andrei Makrov. Kasahstani kõrgliigaklubisse Rudnõi Gornjak ründaja oli kuue tabamusega terve Hollandis toimunud turniiri parim väravakütt. "Super-turniir Andreilt! Siiralt kahju, et tal vanuses numbri kolm asemel kaks ei ole (35 asemel 25 - toim). Riietusruumis ütlesin, et kui olen 35aastane ja suudan 1. divisjoni otsustavas mängus kolm väravat lüüa, olen enda üle ikka kuradi uhke!" kiitis Rooba kogenud kolleegi.

Järgmisel aastal kohtub Eesti MMi 1. divisjoni B-grupis lõppenud turniirist tuttavate Leedu, Suurbritannia ja Horvaatiaga, altpoolt kerkinud Rumeenia ja praegu käiva 1. divisjoni A-grupi turniiri viimase koondisega.

Eesmärk on sama: säilitada koht 1. divisjonis. Loodetavasti vähemalt kriipsukese võrra väiksema närvikuluga.

Jäähoki MM

1. divisjoni B-grupis mängiti kohtadele 23.–28.

Eesti kaotas Lõuna-Koreale 3:7, Suurbritanniale 1:2, Leedule 1:6, Horvaatiale 2:5, alistas Hollandi 3:1.

Lõppjärjestus: Lõuna-Korea, Suurbritannia, Leedu, Horvaatia, Eesti, Holland.